dubrovnik iza kulisa /

Za visoku politiku plesao se linđo, pospremalo se, čistilo... Za dobro odrađen posao zaslužni su ovi ljudi

Oko tisuću policajaca na ulicama, stotine konobara, kuhara i čistačica koji su se brinuli za goste

13.4.2019.
15:00
VOYO logo

Vidjeli smo kako su lideri iskoristili vrijeme na summitu, a naličje ovog velikog događaja jesu blokiran promet, gomile smeća i sljedeće brojke - oko tisuću policajaca na ulicama, stotine  konobara, kuhara i  čistačica koji su se brinuli za goste.

A da povijesti ništa ne bi promaknulo, brinulo se 320 novinara i snimatelja

Slijetali su ogromni avioni, redale se štićene kolone, pritiskivali gumbići, gradio most, sklapali poslovi i potpisivali sporazumi... Za  njihovu sigurnost i ugodno prometovanje gradom brinulo je 900 policajaca. S kopna, mora i zraka. Svime se upravljalo iz jedne sobe.

"Imamo u svakom trenutku prikaz svakog policajca koji se nalazi na terenu, znači znamo točno gdje se tko nalazi, komunikacijskim uređajima se iz sekunde u sekundu javlja svaki pokret, svaka promjena, imamo kompletan nadzor terena", kazao nam je  zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni na kiši, a drugi uživaju u jastogu

Na terenu su policajci provodili i po 12 sati. Vrijeme ih nije mazilo, baš kao ni postrojene kineske radnike na gradilištu Pelješkog mosta. Nešto ugodnije bilo je visokoj politici. Večeralo se i u kneževu dvoru, uživalo u smotuljcima od jastoga i pjenici od bazge.

"Svečana večera je prošla u najboljem redu, mi smo danas otvorili dvor, posjetitelji mogu doći u dvor, a čak su vratili i kante od smeća, sve ide u redovnom tijeku.
Može se i smeće bacati, vraćene su kante", potvrdio je Nikša Rudela, vratar Kneževa dvora.

Poslovne i političke odluke nije dobro donositi na prazan želudac. A trebalo je nahraniti čak tisuću sudionika summita. Kuhinje u više dubrovačkih hotela radile su non - stop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo zaposleno jutro. Počeli smo stankom za kavu za 700 ljudi, sada pripremamo ručak također za 700 ljudi. Kuhamo kombinaciju hrvatske i azijske kuhinje, sushi, rezance, wok i dubrovačku pašticadu", opisao je chef kuhinje Ozgur Donertas.

"Jučer smo oko deset do 12 sati svaki od nas je  radio u prosjeku, da sve to bude kako treba, a jutros smo svi trebali doći u 6, čitavo vrijeme trčimo po svim mogućim restoranima, "coffee" pauzama da sve stignemo i da sve bude po pe es-u", objasnio je konobar Emir Imamović.

Plesao se za visoku politiku linđo, za njih se čistilo i pospremalo. Potrošilo se građanskog novca i vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj život nije previše poremetilo, ali samo zato što sam prolazio s autom u trenucima kad oni nisu prolazili, od drugih ljudi čuo sam da su imali velikih problema. Očekujem neke rezultate, kako čujem izvozit ćemo mlijeko u Kinu, meni je to genijalno s obzirom da ga nemamo ni za nas", smatra Mirko iz Dubrovnika.

Neće sve ostati na mostu i mlijeku, kunu se i domaći i kineski političari, zadovoljni kako je sve prošlo. Građani uglavnom zadovoljni što je prošlo.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LOV NA NAPASTI /

Eto neobične ponude za zaradu sa strane: Ubiješ pet komaraca, uzmeš dva centa