dubrovnik iza kulisa /

Za visoku politiku plesao se linđo, pospremalo se, čistilo... Za dobro odrađen posao zaslužni su ovi ljudi

Oko tisuću policajaca na ulicama, stotine konobara, kuhara i čistačica koji su se brinuli za goste

13.4.2019.
15:00
VOYO logo

Vidjeli smo kako su lideri iskoristili vrijeme na summitu, a naličje ovog velikog događaja jesu blokiran promet, gomile smeća i sljedeće brojke - oko tisuću policajaca na ulicama, stotine  konobara, kuhara i  čistačica koji su se brinuli za goste.

A da povijesti ništa ne bi promaknulo, brinulo se 320 novinara i snimatelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijetali su ogromni avioni, redale se štićene kolone, pritiskivali gumbići, gradio most, sklapali poslovi i potpisivali sporazumi... Za  njihovu sigurnost i ugodno prometovanje gradom brinulo je 900 policajaca. S kopna, mora i zraka. Svime se upravljalo iz jedne sobe.

"Imamo u svakom trenutku prikaz svakog policajca koji se nalazi na terenu, znači znamo točno gdje se tko nalazi, komunikacijskim uređajima se iz sekunde u sekundu javlja svaki pokret, svaka promjena, imamo kompletan nadzor terena", kazao nam je  zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni na kiši, a drugi uživaju u jastogu

Na terenu su policajci provodili i po 12 sati. Vrijeme ih nije mazilo, baš kao ni postrojene kineske radnike na gradilištu Pelješkog mosta. Nešto ugodnije bilo je visokoj politici. Večeralo se i u kneževu dvoru, uživalo u smotuljcima od jastoga i pjenici od bazge.

"Svečana večera je prošla u najboljem redu, mi smo danas otvorili dvor, posjetitelji mogu doći u dvor, a čak su vratili i kante od smeća, sve ide u redovnom tijeku.
Može se i smeće bacati, vraćene su kante", potvrdio je Nikša Rudela, vratar Kneževa dvora.

Poslovne i političke odluke nije dobro donositi na prazan želudac. A trebalo je nahraniti čak tisuću sudionika summita. Kuhinje u više dubrovačkih hotela radile su non - stop.

"Vrlo zaposleno jutro. Počeli smo stankom za kavu za 700 ljudi, sada pripremamo ručak također za 700 ljudi. Kuhamo kombinaciju hrvatske i azijske kuhinje, sushi, rezance, wok i dubrovačku pašticadu", opisao je chef kuhinje Ozgur Donertas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer smo oko deset do 12 sati svaki od nas je  radio u prosjeku, da sve to bude kako treba, a jutros smo svi trebali doći u 6, čitavo vrijeme trčimo po svim mogućim restoranima, "coffee" pauzama da sve stignemo i da sve bude po pe es-u", objasnio je konobar Emir Imamović.

Plesao se za visoku politiku linđo, za njih se čistilo i pospremalo. Potrošilo se građanskog novca i vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj život nije previše poremetilo, ali samo zato što sam prolazio s autom u trenucima kad oni nisu prolazili, od drugih ljudi čuo sam da su imali velikih problema. Očekujem neke rezultate, kako čujem izvozit ćemo mlijeko u Kinu, meni je to genijalno s obzirom da ga nemamo ni za nas", smatra Mirko iz Dubrovnika.

Neće sve ostati na mostu i mlijeku, kunu se i domaći i kineski političari, zadovoljni kako je sve prošlo. Građani uglavnom zadovoljni što je prošlo.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo