ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE /

Volite se trpati brzom hranom i imate višak kilograma? Problem leži u vašem mjestu stanovanja

Image
Foto: Pixabay

Ovakvi pokazatelji upućuju na to da dio problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane

11.8.2019.
8:00
Pixabay
VOYO logo

Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i trgovina s prehrambenim proizvodima u blizini kuće, kao i osobe koje na putu prema poslu ili prema domu prolaze pored više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i gojaznosti.

Da bi potvrdili svoju pretpostavku znanstvenici su zabilježili kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih trgovina s prehrambenim proizvodima, fast food i ostalih restorana u i oko New Orleansa pokraj kojih prolaze ispitanici.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pokraj restorana brze prehrane imali su veći BMI (indeks tjelesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih trgovina i restorana. 

No na iznenađenje znanstvenika, i kod osoba koje su na putu prema poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli kupiti puno svježih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih trgovina s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosječanBMI nego kod osoba u čijem je susjedstvu bilo manje mjesta za kupnju namirnica, pokazala je studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvi pokazatelji upućuju na to da dio problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi dio problema su sami ljudi koji zaobilaze mjesta u supermarketu sa svježim namirnicama te se odlučuju na kupnju 'brze' hrane i zamrznutih proizvoda. 

"Nažalost, glavni su problemi afinitet i izbor kupca", kaže Adriana Dornelles, autorica studije i znanstvenica na Državnome sveučilištu Arizona (Tempe). Sa žaljenjem dodaje da je "zamka brzoga i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima".

Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan utjecaj na prehrambene navikepojedinca, velik dio ovog istraživanja bio je usredotočen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, napisala je Dornelles u stručnome časopisu PLoS ONE.

Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u dijelu grada u kojemu pojedinci provode najveći dio dana bez sumnje utječe na prehrambene navike i potencijalnu pretilost, kaže TamaraDubowitz, znanstvenica koja se bavi politikom prehrane u tvrtki RAND u Pittsburghu, no nije sujelovala u istraživanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijest o tomu na koji nam način svakodnevno okruženje otežava nastojanja da ostanemo zdravi, kao i pokušaj da se priklonimookruženju koje nas potiče na promicanje zdravlja bez obzira na to kakvo je to okruženje, nešto je čemu bismo se svi postupno trebali naučiti", smatra Dubowitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo