ISPLATI SE POSJETITI /

Vodič kroz Advent u Zagrebu: Molekularni kokteli, sarme u tacosu, nemasne fritule... Sve smo kušali!

Prošlogodišnji zagrebački Advent posjetilo je više od 120.000 ljudi, od kojih oko 80.000 stranaca. Ove godine očekuju se novi rekordi

5.12.2019.
7:00
VOYO logo

Zagreb je zahvatila orašaromanija. U svakom izlogu, na borovima i pokraj kobasica, svuda ima orašara, oni su simbol ovogodišnjeg Adventa. U krugu od jednog kilometra od Trga bana Jelačića izbrojeno ih je čak 2205! 

A potrudila se i naša Ida Hamer jer je strpljivo obilazila Advent dok nije pronašla - molekularne koktele, svjetleće pivo, sarmu u tacosu i - nemasne fritule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremni ili ne, Zagreb miriše na kobasice i kuhano vino, a more ljudi šeće ukrašenim  ulicama. Od Ledenog parka preko Trga pa do Maksimira, na 15 lokacija - nema čega nema!

"Ja bih rekla da je odlična ponuda, posebno za vegetarijance. Prvi put sam našla nešto što odgovara nama koji ne jedemo meso, tako da je top!", kaže Sandra iz Zagreba, a slično razmišlja i Gunel iz Azerbajdžana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam probala kobasice jer je to svinjetina, ali jesam knedle, šljicka... sve što završava na "cka" ili "nedli" sam probala."

Glavni motiv ovogodišnjeg Adventa je spomenuti Orašar, a jedna od najpopularnijih lokacija je tunel Grič dug 350 metara. Ipak, svi se žele slikati uz divovskog Orašara.

Za mlade je "EU Advent" na Europskom trgu omiljeno odredište jer se ovdje uz bogatu gastronomsku ponudu iz raznoraznih europskih gradova mogu okušati i u kvizovima i književnim susretima.

Na svemu tome vrijedno radi više od dvije tisuće ljudi u 228 kućica i već je na prvi pogled jasno da se nudi mnogo više od obične debrecinke u pecivu. Dečki s Hvara pripremaju mediteranske specijalitete po receptima starim i do sto godina, a koje su zapisale njihove prabake. Dalmatinske poslastice koštaju od 40-ak do 70-ak kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobasice se pripremaju na stotine načina, prave se burgeri, gulaši, delicije istarskih OPG-ovaca, a mi smo naišli i na "uličnu sarmu" (street sarma). Ove godine dobila je meksički oblik - poslužuje se u tacosu za 28 kuna. Na prošlogodišnjem Adventu prodano je gotovo 12.000 sarmica. 

Za slatkoljupce, mama i sin s Lošinja pripremaju miniknedle i fritule. Tijesta su domaća, zamiješena po staroj recepturi. Za 20 kuna možete kušati nemasne fritule. A prvi put na Fuliranju možete popiti pivo sa specijalnim efektima - jedini takav točionik u Hrvatskoj pivo pretvara u šarenilo boja, a pšenični napitak toči se na poseban način. Uz pivo koje svijetli, tu su i molekularni kokteli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako većine jela koja smo vidjeli, lani nije bilo, prošlogodišnji Advent posjetilo je više od 120.000 ljudi, od kojih oko 80.000 stranih gostiju. Naravno, ove godine organizatori očekuju nove rekorde...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo