Kako biste obilježili dan kave 10. listopada, skuhajte ju i uživajte u zanimljivostima vezanima uz jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu.
POČETAK: Drvo kave izvorno potječe iz pokrajine Kaffe na jugu Etiopije gdje su nomadi žvakali njegov plod. Ideja da se zrna kave pretvore u stimulativno piće također potječe iz Afrike. Arapi su preuzeli taj običaj do 15. stoljeća i na području današnjeg Jemena posvetili se uzgoju i izvozu kave. Lučki grad Moka postao je središte trgovine za sve popularnije zrno a zahvaljujući hodočasnicima na putu za Meku broj ljubitelja kave u islamskom svijetu nastavio je rasti.
PUT DO EUROPE: Oni koji su putovali prema istoku u 16. stoljeću sve su se više zanimali za kavu. Liječnik iz južnog njemačkog grada Augsburga pisao je o učincima kave 1582. nakon puta po istoku. Venecijanski poduzetnik zaključio je da bi kava mogla biti dobar posao i počeo ju je nuditi početkom 17. stoljeća. Slavna kavana Florian otvorena je u Veneciji 1647. Drugi su gradovi brzo slijedili trend: London 1652., Marseille 1671., Beč 1683. Kavane su ubrzo postale omiljena okupljališta umjetnika i intelektualaca.
UKRADENE IDEJE: Arapi i Turci skrivali su svoje metode uzgoja i proizvodnje kave kao da se radi o državnim tajnama. No poduzetni nizozemski trgovci prijevarom i podmićivanjem uspjeli su se domoći biljaka i uzgajati ih u staklenicima.Početkom 18. stoljeća počeli su saditi drva kave u svojim kolonijama poput današnje Sri Lanke i Surinama. Portugal je slijedio obrazac u Brazilu, Englezi su kopirali ideju u Jamajci a Španjolska je ideju prenijela u Guatemalu, Meksiko, Kolumbiju i Puerto Rico.
Kava je dugo bila luksuzni proizvod u Europi. U svakodnevnu upotrebu ušla je u Njemačkoj početkom industrijalizacije kao dodatak hrani za brojno stanovništvo koje ju je dodavalo u juhu od kruha kako bi se borilo protiv gladi i osnažilo.
KAVA TO GO: Danas kava se može pronaći širom svijeta a zrna se uzgajaju u više od 70 država. Moderni kafići zamijenili su tradicionalne kavane a sve više tvrtki svojim zaposlenicima osiguravaju slobodan pristup kavi.
I dok je filter kava najčešći izbor u mnogim europskim zemljama inovacije u pripremi kave ne posustaju. Upotreba kapsula sve je popularnija, a rastu zahtjevi za organskim verzijama i deklaracijama koje potvrđuju da u procesu proizvodnje nema izrabljivanja.
CARAMEL LATTE: Posjetitelji prvih europskih kavana bili bi zapanjeni koliko se razvila konzumacija njihova omiljenog napitka. Bilo da se dodaje mlijeko, sladoled, alkohol ili vrhnje popis inačica je dug i nastavlja rasti sve do današnjeg ledenog caramel macchiata ili mliječnih začinjenih napitaka.