gdje je uzgojena najveća? / Svjetski je dan lubenice, čentruna, dinje ili kako već! Lani smo proizveli više od 20 tisuća tona

Image
Foto: Shutterstock

Oporavlja i tijelo od velike aktivnosti te sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile. Zanimljivo, 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija

3.8.2023.
8:52
Shutterstock
VOYO logo

Čentrun, četrun, karputa, dinja ili lubenica? Sve su to izrazi koji se u Hrvatskoj koriste za jedno slasno voće - široko poznato pod imenom lubenica.

Voće je to koje je toliko popularno da ima i svoj dan. Naime, 3. kolovoza obilježava se Svjetski dan lubenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom reporteri Pixsella prikupili su sve najbitnije informacije. Govore tako da je u Hrvatskoj lani proizvedeno 23.985 tona lubenice koja ima i nekoliko dobrobiti.

Naime, sadrži betakaroten, željezo, kalcij, fosfor i velike količine vitamina A, B i C. Utječe na zdravlje i hidratizaciju kože, a podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Dakako, dobra je za zdravlje očiju, a snižava i rizik od srčanog ili moždanog dara. Regulira i srčani tlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Naposljetku, oporavlja i tijelo od velike aktivnosti te sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile. Zanimljivo, 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija.

Inače, najteža ikad uzgojena lubenica imala je 159 kg, a rekord je oborila 2013. godine. Uzgojena je u Seviervillu, SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi koji će vam na prvi pogled otkriti je li pred vama najbolja lubenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo