SNIMILI KRVAVI NAPAD ORKI NA MLADOG GRBAVOG KITA: / 'Znali smo da svjedočimo nečemu povijesnom'

Orke imaju razrađenu taktiku za ubijanje mladih grbavih kitova - zgrabe peraju, i okrenu ih kako bi utopili

23.2.2021.
10:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Putnici na brodu australske turističke agencije za promatranje kitova prošli su tjedan bili svjedoci jezivog spektakla: dva jata orka okupila su se i napala zdravog mladog grbavog kita.

Kit, mužjak star dvije, tri godine, preživio je navalu, iako je izgubio leđnu peraju, navodi Sydney Morning Herald.

Nemilosrdni napad grabežljivaca

"Znali smo da svjedočimo nečemu povijesnom", rekla je novinama Gemma Sharp, suvlasnica Whale Watchera iz Australije, koja je bila prisutna tijekom napada 17. veljače. "Orke su bile u punom napadu i kit se očajnički pokušavao zaštititi."

Sharp i brod pun promatrača kitova bili su u zaljevu Bremer u zapadnoj Australiji kad su primijetili kako 15-ak orki prskaju po površini. Ubrzo su shvatili da grabežljivci okružuju grbavog kita (Megaptera novaeangliae). Dok su ljudi promatrali, orke su iznova i iznova pokušavale zgrabiti leđnu peraju kita kako bi ga preokrenule i utopile.

Taktika okretanja i utapanja često djeluje na mladunčad kitova i jednogodišnjake, rekla je Sharp, ali ovaj kit je bio prejak i prevelik da bi ga orke mogle pomaknuti. Kit je krenuo prema brodu, skrivajući se ispod njega gotovo sat vremena.

Dok su orke kružile, nadajući se još jednoj prilici, metež je privukao skupinu od 50 kitova pilota i skupinu morskih pasa. Na kraju je jedno od jata orki odustalo i otišlo.

Pokušao se zabiti u kita i slomiti mu čeljust

Drugo jato od šest orki čekalo je oko 300 metara od broda. Najveća orka, mužjak od gotovo devet tona kojeg su Whale watcheri nazvali i El Notcho, pokušao se zabiti u kita i slomiti mu čeljust. Napad nije usmrtio grbavca, rekao je Sharp za Herald.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tada su orke odustale, a kit je projurio prema obali.

"Uzeli su mu [leđnu] peraju, ali njegove repne i prsne peraje bile su u redu, što je važno. Ako izdišu krv... to je uvijek razlog za brigu, ali od toga nije bilo ništa", rekala je Sharp.

Posada za promatranje kitova napad je snimila na videu, što je prva dokumentacija takvog napada u zaljevu Bermer, rekla je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali