otkrivamo vam tajnu /

Saznajte sve o pjenušcu: koliko mjehurića treba imati svaka boca i na koliko stupnjeva ga treba hladiti?

U novogodišnjoj noći popiju ga se hektolitri, najbolji je na oko šest stupnjeva, a ako je pravi - ima i do četvrt milijarde mjehurića. Iako ga mnogi zovu šampanjcem, uglavnom je riječ o pjenušcu, a za dobar - ne treba ići daleko

31.12.2015.
19:42
VOYO logo

Prije nego što završi u čaši, golem se posao već odradio u šampanjskom podrumu gdje deseci tisuća boca čekaju neku iduću, novu godinu, pažljivo položeni nakon prve fermentacije. 

"Dodaje se kvasac i pjenušac odležava na kvascu dvije do tri godine, sve ovisi što želite postići. Nakon odležavanja, pjenušac ide na čišćenje i dobivamo kvasac u dno grla", objasnila nam je proizvođačica pjenušca Martina Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se talog izvadi, u boci ostaje vrhunski pjenušac. Jedan je i izvorno hrvatski - pjenušac iz amfore.

"Pjenušac je rađen tako da je vino bilo šest mjeseci na maceracijci u amfori, nakon toga odležalo u drvenoj bačvi i napunjeno u bocu", kaže proizvođačica Martina Tomac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su izračunali - u jednoj se boci nalazi i do 250 milijuna mjehurića! Pravi se pjenušac ne mućka i s prosječnom cijenom od 100- tinjak kuna skuplji je od često korištenog, takozvanog gaziranog vina. 

Hrvati ga popiju svega nekoliko decilitara godišnje. To namjerava popraviti vinska kraljica Lucija.

"Moj će cilj biti prenošenje mojeg znanja i ljubavi prema pjenušcima na ljubitelje tog veličanstvenog pića, isto tako i na one koji će taj iskričav užitak tek upoznati", kaže Lucija.

Još samo jedan savjet prije ponoći - pjenušac rashladite na šest do osam stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pripazite, izračunalo se i to, čep leti do 40 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo