Nekad se bez magaraca nije moglo, onda su bili pred izumiranjem, a danas je njihovo mlijeko jedno od najzdravijih, ali i najskupljih!
"Litra smrznutog mlijeka košta 400 kuna, a svježeg 600 kuna", otkriva uzgajivač magaraca Neven Ciganović.
Magarice se muzu nekoliko puta na dan, a daju od jedan do tri decilitra mlijeka.
"Zato je cijena takva kakva je", kaže Ciganović.
Ciganovići imaju 60-ak magaraca i to im je jedini posao koji imaju. Mlijeko ovih životinja posebno je cijenjeno zbog svoje ljekovitosti.
"Jako je bogato C vitaminom, ne može ga se usporediti niti s jednim drugim mlijekom. Puno je bogatije. Najviše koristi ima za imunitet i plućne bolesti", kaže Ciganović.
Od mlijeka su proizveli sapun i melem.
"Melem je univerzalna krema koju ljudi koriste od bebinih guza, pubertetskih prištića do medicinskih dijagnoza", savjetuje Katarina Ciganović.
U priči o super biznisu, svoje mjesto pronalaze i prepeličja jaja. Na farmi je 1000 prepelica i dnevno zimi izlegu 800-tinjak jaja. Mnogi ih piju sirova jer tad su najbolja.
"Prepeličja jaja po kvaliteti, po nutritivnom sastavu imaju daleko više svega i kalija, fosfora, bjelančevina i proteina nego kokošja jaja", otkriva uzgajivač prepelica IvicaPerečinec.
Prepeličje meso puno je kvalitetnije od kokošjeg, a jaja - iako manja zasitnija su. Cijena - na kućnom pragu kuna po komadu.
Od njih se proizvodi tjestenina, ali i marinirana kuhana jaja. Po tome su jedinstveni u svijetu - recept ne otkrivaju.
"Unutra ima 13-14 vrsta začina. I s tim da od toga samo jedan nije domaći. Ostalo je sve domaće", kaže Perečinec.