'ON JE KAO DIO KUĆE' / Natopljen suzama, alkoholom i radničkim znojem: Konobar ispričao preludu priču iz jednog hrvatskog kafića

Najstariji šank ima tisuću godina, a nalazi se u Dublinu u jednom pubu

3.9.2021.
14:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do srijede su unutrašnji dijelovi kafića bili u potpunosti zatvoreni devet mjeseci. Kada je Stožer objavio da se i ti dijelovi mogu otvoriti, ugostitelji nisu skidali osmijeh s lica. Posebice zbog šanka koji znači mnogim ljudima.

Na šanku se događaju razne priče koje se kasnije prepričavaju bilo da su to druženja do kasno u noć ili nova poznanstva pa čak i nove ljubavi.

"Imali smo ludu priču prije par godina, ljudi su se ovdje na šanku upoznali, zaljubili su se i priča je sretno završila - vjenčali su se", govori konobar Ilija Đakov za RTL Direkt.

'Šank je kao kuhinja kod tebe doma'

Tin se u dvije godine iza šanka nagledao svega - i on je spajao parove, mirio prijatelje i dijelio savjete.

"Pa on je kao dio kuće, kao kuhinja doma kod tebe - eto, to je šank. Najčešće mi naručuju pivu, sve vrste piva prolaze", poručuje konobar Tin Franković.

"Mislim da su Amerikanci skloni tom šankerskom životu, takvim poznanstvima na šanku i usputnim razgovorima", kaže povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović

'Idem malo prek k Žnidaršiću'

Usputne razgovore za ruskim šankovima, Igor je zamijenio hrvatskim. Brzo je pokupio naš mentalitet i shvatio da je srce kafića.

"Uvijek je življe za šankom. A kada je konobar dobar onda je i šank dobar", poručio je šanker Igor Kokourov.

Najstariji šank ima tisuću godina, a nalazi se u Dublinu u jednom pubu. No, i Hrvatska ima najstariji pub - Harat's Pub. Miroslav Krleža, Tin Ujević, A. G. Matoš, svi oni ispijali su svoja pića u zagrebačkoj krčmi.

Na njihovom šanku koji je star preko 100 godina gemište su ispijali gospon Fulir i Šafranek iz poznatog filma Tko pjeva zlo ne misli: "Idem malo prek k Žnidaršiću", i danas je popularna rečenica.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali