Na ovako velikim vrućinama, svi žele pronaći način da se barem malo rashlade. Tijekom toplinskog vala, neka hrana i piće su bolji, a neki gori za nas. Prema istraživanju koje je proveo Forbes, postoji određena hrana i piće koje biste trebali izbjegavati kako biste ostali što više hidratizirani, piše Mirror.
Evo što trebate izbjegavati:
Šparoge
One nisu hidratantne jer su prirodni diuretik koji oslobađa tijelo od viška tekućine, što znači da trebate više piti i gubite tekućinu koju unosite. Diuretici pomažu vašem tijelu da se riješi soli pa su korisni za tijelo, ali ih treba konzumirati umjereno.
Slane grickalice
Slane grickalice jako su vrlo ukusne, no nisu dobra hrana za vrućine. Previše soli nije idealno za bubrege, stoga je ograničiti unos soli bitno za cjelokupno zdravlje.
Kruh
Kruh iako nema previše soli po kriški, jedan je od najčešćih razloga zašto ljudi imaju u svojoj prehrani imaju previše soli. Kruh se često jede za sve obroke, pa čak i za međuobroke, pa lako i nesvjesno možemo doći do visokog unosa soli u organizam.
Suhomesnati proizvodi
Kao i prethodno spomenute namjernice, oni često imaju jako puno soli. Bubrezi prekomjerno kompenziraju kada u krvotoku ima previše soli i povlače vodu iz drugih dijelova tijela što dovodi do dehidracije. Ako se ipak odlučite to jesti, pijte puno vode.
Slatkiši
Kada konzumirate šećer, bubrezi reagiraju slično kao kada se susretnu sa soli i povlače vodu iz drugih dijelova tijela, jer ne žele višak šećera u krvotoku.
Kada je riječ o piću, tijekom toplinskog vala trebali Trebali biste smanjiti unos kofeina, alkohola, vruće čokolade, energetskih pića i smoothieja jer svi oni dovode do dehidracije. Lako je pomisliti da će sadržaj voća i povrća u smoothiejima osigurati puno vode, a time i hidrataciju, ali visoka razina šećera znači da ima suprotan učinak, pa je najbolje držati se vode.
Što se preporučuje?
Najbolje i najhidratantnije namirnice su krastavac, salata, rotkvica, lubenica i rajčica.