Znate li što vam je činiti ako ikad u životu nabasate na žutu lubenicu? Odgovor je jednostavan: kupite je, razrežite i uživajte! Naime, žute lubenice jestive su baš kao i "one naše svagdašnje", s tom razlikom što znaju biti čak i slađe, odnosno okusa koji podsjeća na med.
Na svoju prvu žutu lubenicu u životu neki dan je naletio jedan talijanski korisnik Reddita, koji se nije mogao načuditi njezinoj boji te kojemu nije bilo na kraj pameti je li uopće jestiva.
Međutim, na internetskim prostranstvima pronaći ćete na puno potvrda da doista postoje i da su potpuno prirodne, pa čak i pročitati zanimljiv podatak da su uzgajane ranije u odnosu na sveprisutne crvene.
"Crvena lubenica dobiva boju od likopena, antioksidansa koji se također nalazi u drugom crvenom ili ružičastom voću poput rajčice. Žute vrste lubenice ne posjeduju likopen. No, umjesto toga u njima se nalazi velika količinu beta-karotena (naša tijela pretvaraju ga u vitamin A).
A beta-karoten još je jedna vrsta antioksidansa koji se također može naći u voću poput bundeva, slatkog krumpira ili dinje. Bez obzira na boju iznutra, sve lubenice dijele istu koru sa zelenim prugama i mesnatu, hrskavu teksturu kada sazru", rečeno je na portalu Cozy Meal, na kojem je istaknuto i sljedeće:
"Žute lubenice koje ćete danas pronaći u trgovinama vjerojatno su uzgojene u Sjedinjenim Državama ili u Južnoj Americi. Međutim, žute lubenice izvorno su bile uzgajane u Africi prije otprilike 5000 godina", rečeno je.
"A što se jestivosti tiče, žuta lubenica ima istu teksturu kao crvena lubenica, ali različite sorte imaju svoje jedinstvene okuse. Primjerice, Buttercup Yellow, sa svojim visokim udjelom šećera nevjerojatno je slatka - čak i u usporedbi s drugim sortama žute lubenice.
No, žute sorte lubenice često imaju okus meda ili marelice", navedeno je u zaključku tog članka.