Od četiri ujutro Dean je na nogama. Doručkovat će tek kad njih nahrani. Kako dan odmiče, već je pomuzao krave, obišao plastenike. Posao tu ne završava.
"Evo režemo za svježi sir. Mlijeko se stavilo, podgrijalo za svježi sir. To mora stajat, reže se, ide u košarice, kalupe i u frižider na hlađenje", kaže nam vlasnik OPG-a Dean Krpan.
A već na prvi pogled na tom je siru nešto drukčije. Izgleda poput prave torte. Jer Dean je po zanimanju slastičar koji je postao poljoprivrednik.
"Ljubav prema životinjama i raširilo se od jedne kravice, sada do šest krava i tako, mlijeko i od ostatka mlijeka se radi svježi sir, radi se skuta, sir škripavac", nabraja Krpan.
Kupci su već na kućnom pragu. Uz mliječne proizvode ovdje će dobiti isključivo sezonsko povrće.
Unatoč svim preprekama
"Vidi se razlika, vidi se razlika kako je to nekad izgledalo, a djeca malo teže prihvaćaju taj okus novi, koji ustvari nikad nisu ni vidjeli", govori Srđan Tomljenović iz Viškova.
"To je taj pravi okus jer se životinje ne hrane nikakvim koncentratom, hrane se sijenom, imaju ispašu po cijelu godinu, cijelo ljeto su vani", dodaje Krpan.
U mladosti je bio na ličkom ratištu. Iako je mogao, nije tražio nikakve povlastice za branitelje.
"Teško, ide teško, jer treba puno, puno papira, ja mislim puno nepotrebnih papira, ali treba ih. I treba biti jako uporan", poručuje Dean.
Već gotovo 15 godina, unatoč svim preprekama, nastaje priča o uspjehu najboljeg poljoprivrednika među slastičarima.