Raste potražnja za namirnicama koje se iznose na blagdanski stol. Najviše se traže zagorski purani i patke.
Hrvati u prosincu obično pojedu 70.000 purica više nego u ostalim mjesecima. Svake godine sve više pa tako raste i njihov uvoz.
Na farmi pokraj Svetog Križja Začretja nešto više od 500 zagorskih purana broji svoje zadnje dane jer će se već sljedeći tjedan naći na blagdanskom stolu.
Potražnja za zagorskim puranima raste iz godine u godinu pa su tako i na ovom obiteljskom gospodarstvu odlučili udvostručiti kapacitete. Umjesto 250 purana, koliko su imali prošle godine, za ovaj Božić pripremili su ih čak 500.
"Pa evo, do sad imamo jedno 300, 400 narudžbi i još ih očekujemo,
imamo još nešto za prodaju, pa očekujemo da će to do kraja tjedna
sve otići", rekao je Damir Šćuric.
A ljubitelji zagorskih purana za kilogram ovog mesa morat će
izdvojiti 70 kuna.
Da se u Hrvatskoj puretina cijeni, potvrđuje i podatak da se u prosincu pojede 70.000 purica više nego u ostalim mjesecima. Riječ je o 200 do 300 tona mesa, od čega je 20 tona uvezeno.
Uz purice, traže se i domaće patke ili race. I njihova je cijena za mnoge visoka, a uzgajivači objašnjavaju zašto je tako.
"Cijena je 50 kuna, ali njima recimo treba dva i pol, tri mjeseca, a puricama treba skoro cijela godina da narastu. Problem je našeg standarda, nažalost, naši ljudi si još uvijek ne mogu priuštiti nešto što je stvarno kvalitetno, ali i tu se situacija popravlja, malo po malo", objašnjava Šćuric.
Za one koji se žele osladiti pačetinom ili puretinom, nije kasno. Narudžbe se još primaju, no treba imati na umu kako ovdje doista vrijedi ona "još malo pa nestalo".