Play ponuda

Medvjed koji je pio, pušio i borio se protiv nacista

shimmer fallback

Medvjed koji se borio s poljskim trupama tijekom Drugog svjetskog rata dobio je spomenik u škotskom gradu Edinburghu, gdje je provodio svoje 'umirovljeničke dane'.

14.10.2010.
14:21
Play ponuda

Memorijalni kip u spomen na izvanredanog smeđeg medvjeda Wojteka, visok je 1,8 metara, težak je 220 kilograma i vrijedan 200.000 funti, piše Telegraph.co.uk.

Spomenik je izradio škotski kipar Alan Herriot, a prikazuje Wojteka i vojnika Petera Prendysa koji nježno stavlja ruku na rame ovom velikanu, nakon šetnje vojničkim kampom.

Wojteka, čije ime na poljskom jeziku znači 'sretan ratnik' , usvojili su poljski vojnici još dok je bio mladunče, a ubrzo je postao i maskota 22. korpusa poljske vojske.

Wojtek je zajedno s poljskim vojnicima proživio sve strahote rata u Sjevernoj Africi, gdje je zadobio brojne ozljede. Vojnici ga najbolje pamte po njegovoj ulozi u surovoj borbi za Monte Cassino u travnju 1944. godine, kada je vojnicima pomagao iskrcavati topničke granate koji su pristizale za Saveznike.

Medvjedu alkohol i cigarete nisu bili mrski, pa je zbog svoje sklonosti pražnjenja boca i jedenja cigareta postao savršno društvo vojnicima.

Nakon što je rat završio, Wojtek je zajedno s poljskim vojnicima premješten u kamp Winfield, u blizini Huttona u Berwickshireu, prije nego što je trajno smješten u zoološkom vrtu u Edinburghu gdje je proživio dugi niz godina.

'Wojtek je bio najpoznatiji po pomaganju svojim suborcima, ali njegova stvarna vrijednost je bila u njegovom učinku na moral ljudi. Bilo mi je jako važno prikazati blisko prijateljstvo između njega i ljudi', kaže kipar Herriot.

'Ovo nije samo kip jednog medvjeda, nego je također i znak sjećanja na poljske vojnike koji su odigrali značajnu ulogu u Drugom svjetsko ratu', dodaje Alan Herriot.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od kardinala Keitha O'Briena, budući da su poljski vojnici bili katolici, i od Aileena Orra, autora knjige Medvjed Wojtek: poljski ratni heroj.

Play ponuda
Play ponuda