OGLAS

ODLUKOM NJUJORŠKOG SUDA / Italiji vraćena 42 arheološka predmeta: Bili su ukradeni i prodani na crnom tržištu

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Riječ je o izuzetnim artefaktima - neki od njih stari su i do 2.500 godina, a vraćeni su na svečanosti održanoj u New Yorku talijanskim vlastima, rekao je državni odvjetnik države New York za Manhattan, Alvin Bragg

9.8.2023.
9:23
Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Italiji su vraćena 42 arheološka predmeta ukupne vrijednosti 3,5 milijuna dolara koji su bili ukradeni i prodani na crnom tržištu, odlukom američkog pravosuđa u New Yorku, gradu koji je poznat kao centar za međunarodnu trgovinu antikvitetima.

Riječ je o izuzetnim artefaktima - neki od njih stari su i do 2.500 godina, a vraćeni su na svečanosti održanoj u New Yorku talijanskim vlastima, rekao je državni odvjetnik države New York za Manhattan, Alvin Bragg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo popravljati štete izazvane desetljećima djelovanja mreža organiziranog kriminala koji pljačka antikvitete po Italiji", rekao je Bragg.

"Više od 200 artefakta vraćeno" je Rimu d 2022. godine kada je Bragg preuzeo dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među vraćenim predmetima je, primjerice, vaza iz talijanske regije Puglie, datirana 335 godina prije Krista, a ukradena je iz grobnice na jugu Italije. Prodao ju je trgovac umjetninama Giacomo Medici, a kupio danas raskrinkani britanski trgovac Robin Symes, koji je umjetninu "oprao" preprodavši je na dražbi Sotheby'sa u Londonu.

Image
DA BI JU RASTERETILI /

U Louvre se više neće ulaziti samo kroz kultnu piramidu! Pariški muzej ima novo rješenje

Image
DA BI JU RASTERETILI /

U Louvre se više neće ulaziti samo kroz kultnu piramidu! Pariški muzej ima novo rješenje

Vraćene su i dvije slike iz doba Etruščana nastale 440 godina prije Krista, a bile su ukradene 80-ih godina te su se i one našle kod trgovca Robina Symesa koji ih je preprodao 1992., za 1,6 milijuna dolara. Slike je kupio kolekcionarski par Shelby White i Leon Levy iz New Yorka koji su ipak posumnjali u porijeklo pa su ih 1999. vratili Symesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturna i ekonomska prijestolnica, New York je sjedište veličanstvenih muzeja kao što je Metropolitan Museum of Art, te brojnih dražbovnih kuća. Od 2017. počeo je kampanju povrata opljačkanih umjetnina iz cijelog svijeta u razdoblju od 1970. do 1990. koje su prodane na crno po Europi i SAD-u i zaplijenjeni u muzejima i privatnim kolekcijama u New Yorku.

U mandatu državnog odvjetnika Bragga više od 1000 artefakta vrijednih 185 milijuna dolara vraćeno je zemljama kao što su Kambodža, Kina, Indija, Pakistan, Egipat, Irak, Grčka, Turska ili Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Hollywood na koljenima zbog štrajka kakvog nije bilo desetljećima! Kad ćemo gledati nove nastavke filmova i serija?'

Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo