Istra ti materina by Ribafish

Svaki put kad izađem iz tunela Učka dođe mi da opalim glavom o šajbu što ne dođem u ovaj raj zemaljski barem svaki drugi vikend.

15.1.2012.
9:01
VOYO logo

Oblaci se mam pretvore u sunce, ruka sama od sebe pušta Rancid, Overflow, Nomeansno i takve dizačice, škemba mi zakrulji pri samoj pomisli na pljukance, fuže i one treće, nosnice rašire od mirisa Mediterana... A u glavi sve nekako poprimi opciju 'obaveze off'. Ne znam na čemu je ta Istra, ali ja stvarno volim zavirit u nju.

Povod zadnjeg posjeta bio je iz gastronomskih pobuda. Dosad sam uglavnom išao plivat maratone, pjevat sa zborom koncerte u Areni, čak sam se jedno kratko vrijeme i seksal, ali s godinama se, eto, mijenjaju i motivi. Pa sam išao ždrat i lokat! Nedavno sam poslom počeo obilaziti domaća eno i gastrookupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo sam naletio na sitnu, ali opaku gastroblogersku bandu, redom sjajne ljude koji za svoj gušt minglaju po Hrvatskoj i šire, a pritom kušaju, slikaju, zapitkuju, guraju prste, pišu recepte, kuhaju i, bogami, loču.

A kako meni ništa nastrano nije strano, i kako em volim skuhat em pojest – krenuli smo brstit okolo zajedno. Pritom upoznali divne domaće vinare, poput Geržinića, Tolja, Meneghettija, kao i jednog iz mlade garde koji je netom otvorio svoju ultramodernu vinariju u Šišanu, na skoro pa krajnjem jugu poluotoka, gdje sam svoje pipke tako pustio i ja, te se okupan suncem polako približavao odredištu. 'Izi večera' s pet sljedova od srca i ruku velikog chefa Monte Mulinija Toma Gretića i njegove preslatke žene Priske (i još se rimuje s biska), to se zalilo s deset vina domaćina Brune Trapana i gosta Edija Simčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FRibafish-Domagoj-JakopoviÄ%2F206467726048050&width=596&colorscheme=light&show_faces=false&border_color=%23fff&stream=true&header=false&height=550&locale=hr_HR

Ribafish na fejsu

Pazi, večera u pet sljedova. Kaj je to, svadba?! Helou? Mislio sam tako o finoj papici (naime, pratite olinjalog rokera s klupica u kvartu) sve dok nisam postao urednik u Playboyu i slineć sređivao tekstove Velimira Cindrića, gastrotrotera koji obilazi najbolje svjetske restorane. I u kojima su ti neki sljedovi i slow food i molekularna kuhinja nešto fakat dobro. Ali samo na papiru i fotkama. Jer kako to spojit sa mnom kojem je najveće božanstvo ćevap, religija sarma, a plaća kao vozaču ZET-a, bez noćnih. Kako?! A i porcije su uvijek mizerne, stanu ti tri šnicle na dlan, sve je u onim šaranjima i crtkaranjima, a količina taman za jedan zalogaj. Srećom, pa me Gurwoman u suradnji s Enogastrobrutalom, Enogastromamom, Vinskom pričom povela na par tih 'sljedovanja' i da sam se lagano pelcao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne jako, jer je riječ o skupom sportu, ali svaka tri-četiri mjeseca si priuštim malo bolji gastronomski izlet. I tako sam lutao jugom Istre i tražio apartman u Šišanu, našao ga kraj groblja, ne našao back-up burek i zaputio se prema vinariji Wine Station Trapan.

Kuća, narančasto-crvena lego-kockica usred pitomog seoceta, širok osmijeh veselog gazde i mrzla malvazija dobrodošlice. Minglanje, spike o klopi i podjebavanje na račun mog nedavnog testa radlera provedenog na blogerima i braći Geržinić, koji su ipak svi preživjeli, pozdravljanje večerašnje zvijezde Gretića, koji je većinom u kuhinjici iz koje dopiru mirisi koji te prikuju za stol i otvaraju bezdan u želucu. Riječ dobrodošlice, smijeh, riječ gosta Edija Simčića, velike slovenske vinske face, koji spika vrhunski hrvatski i općenito ničim ne odaje dojam zvijezde. Iako bi to mogao, o kako bi mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon finog brancina na šumskom voću (da, i ja sam tako pogledao, al opće nije loše), došao je tanjur sa žutom gustom juhicom i nekakva prozirna springrolica. Rekoh, danas nije moj dan, probam i jedno i drugo, ono, tak, a tad me Gretić u prolazu gurne laktom i šapne: "Razreži to da se upije."

Rekoh, ajde, nek ti bude, i srknem ja to. A u meni se probudi neki dobar osjećaj kao kad sam prvi put ševio i znao da starci ne mogu nikako doć doma taj dan. Fantastičan spoj (juha od jabuke i sira i wonton od patke) postao je nebeski kad sam uz njega gucnuo i Simčićev Triton lex 2006, ma tko on bio... Ajme, majko, lebdio sam kao onaj lik iz Ata Strašnomlata kad proba pseće kolačiće. I onda me krenulo. Prvo ragu od zeca u umaku od teleće koljenice, pa ramstek, pa bundeva sa suhim šljivama, i onda još muffin koji se zove nekako komplicirano, al njega sam tek pogledao... Zeko je plivao u bijelom vinu večeri – Kozana 2007, dok je rumenko dana definitivno bio Trapanov Syrah 2009. Mašala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovječe, tek sad kužim Rimljane i njihove orgije. Mislim, ono prije seksa… Kakav gušt, kakva nova prostranstva okusa i mirisa.

Mora da je jako lijepo bit bogat, pa ići ovako fino papat i pijuckat svaki vikend. Ali bi ti onda valjda i brže dosadilo... Pijem kefir za dolazak sebi, ganjam Clia po istočnoj obali Istre i guštam u pogledu na more s obaveznim mokrenjem u isto. Gledam pritom na Kvarnerski zaljev, pozdravljam ga i očekujem Barbin i Tanjin poziv na kvarnerske škampe. Sad me moraju zvat, ko vam kriv kaj ste ih spominjali! Dobar, jako dobar vikend, ponovio se...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču