Astronomske novotarije / Je li Pluton ipak planet? Prema definiciji ovog znanstvenika, Sunčev sustav ustvari ima 102 planeta

Image
Foto: thinkstockphotos.com

Nakon što je postalo prihvaćeno da Pluton (više) nije planet, ovaj znanstvenik sada predlaže ovu definiciju kojoj bi se posve promijenilo značenje tog pojma

20.3.2017.
22:07
thinkstockphotos.com
VOYO logo

Je li Pluton planet ili nije? Godinama su se astronomi, znanstvenici i istraživači svemira prepirali oko toga je li svijet na rubu našeg Sunčevog sustava zaslužio nositi naziv planeta ili ne.

Planetom ga se nazivalo punih sedamdeset godina, a onda se tamo negdje 2006. na Međunarodnom astronomskom sastanku odlučilo da je planet nešto veće i moćnije. Točnije, zaključili su da se osam planeta našeg sustava razlikuje od ostalih tijela po njihovoj gravitacijskoj dominanti. Točnije, planete moraju orbitirati oko Sunca. Pluton je tada nazvan "patuljastim planetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> NASA treba vašu pomoć: traži se novi deveti planet, a potrazi se možete priključiti i vi

>> Na površini Plutona otkrili planine koje izgledaju poput vulkana prekrivenih ledom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Na Plutonu postoje planine sastavljene od leda, visoke poput Stjenjaka u SAD-a 

No, sada se o Plutonu opet počelo raspravljati na planetarnoj znanstvenoj konferenciji u Houstonu, kada je znanstvenik Kirby Runyon pokušao progurati novu definiciju planeta, i to definiciju koja ne bi uključila samo Plutona, već i nekoliko njegovih susjeda, tijela u asteroidnom pojasu, te čitav niz mjesec mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim izračunima, čitava bi 102 nova planeta mogla biti dodana našem Sunčevom sustavu ukoliko bi se primijenila ova nova definicija. 

On planete ne gleda prema njihovim gravitacijskim obilježjima, već mu je važnija geologija, te je definiciju planeta odredio prema "geofizičkim" karakteristikama. Točnije, za njega je planet sve ono što ima gravitacijsku silu, a da nije toliko masivno da bi došlo do nuklearne fuzije i postalo zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se primjenjivala ovakva definicija, planeti bi se mogli podijeliti po podkategorijama, pa bismo tako primjerice imali kamene planete poput Zemlje i Marsa, plinovite planete poput Jupitera i Saturna, ledene planete poput Erisa i Plutona, piše Washington post.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo