DAKLE, KOJE SU ŠANSE? / Osuđeni dileri u zatvoru postali milijunaši - zbog proceduralne pogreške: Više nema natrag, država ih mora isplatiti!

Image
Foto: shutterstock

Tužitelji će kriminalcima vratiti preostala 33 Bitcoina vrijedna oko 13 milijuna kruna

27.8.2021.
19:51
shutterstock
Play logo

Švedska vlada primorana je platiti osuđenim dilerima više od 13 milijuna kruna (oko 9,5 milijuna kuna) zbog pogreške počinjene tijekom kaznenog progona, piše IFLScience.

Sve je počelo kada su 2019. tri muškarca osuđena za prodaju velikih količina droge putem interneta, prihvaćajući plaćanje u najpopularnijoj kriptovaluti - Bitcoinu. Vlasti su tada zaplijenile 36 Bitcoina za koje su vjerovali da su rezultat transakcija između dilera i kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali su tražiti savjet stručnjaka

Međutim, ovdje situacija dobiva bizarni preokret. Naime, švedskim tužiteljima bio je ovo jedan od prvih slučajeva vezanih uz Bitcoin i, kako sada priznaju, trebali su potražiti savjet stručnjaka. Kada je slučaj protiv trojice dilera rezultirao pravomoćnom presudom, dug kriminalaca odlučili su pretvoriti u švedske krune. U to vrijeme jedan je Bitcoin vrijedio 40.000 kruna, a trenutno mu je cijena oko 500.000 kruna.

Play logo

To samo po sebi ne bi bio problem da su ih službenici odmah prodali kako bi nadoknadili dug kriminalaca od 1.440.000 kruna. Međutim, taj je zadatak odgođen do ove godine, kada Bitcoin vrijedi znatno više nego što dileri duguju. Tužitelji su sa samo tri Bitcoina uspjeli pokriti sav dug.

Kriminalcima će sada vratiti preostala 33 Bitcoina vrijedna oko 13 milijuna kruna i učiniti ih milijunašima dok odslužuju zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo