AKO SE ČOVJEK UTAPA, PUSTI GA: / Otkrijte najapsurdnije zakone koji su u ovim zemljama stvarno na snazi

Image

Ove odredbe, koliko se god činile apsurdnima, zaista su na snazi u određenim zemljama, tako da imajte to na umu spremate li se na putovanje upravo onamo.

27.6.2017.
13:34
Play logo

Svi su dobro upoznati sa zakonima vlastite države, ali se nerijetko šokiraju kada posjete stranu zemlju i shvate da se ondje ne smiju ponašati na način koji je kod nas normalan. Ako se spremate na putovanje u inozemstvo, proučite ove odredbe, od kojih su neke toliko apsurdne da ih je teško povjerovati, ali nemojte reći da vas nismo upozorili.

Na Božić se ne smiju jesti kolači - Ujedinjeno Kraljevstvo

Još 1644. godine, Oliver Cromwell zabranio je slavljenje Božića jer je to smatrao nemoralnim. Od tada se u Engleskoj ne smiju jesti kolači i keksi, ali samo na taj dan. Iako se toga rijetko tko danas drži, zanimljivo je da taj prastari zakon nikad nije službeno poništen, tako da je čašćenje na Božić zapravo prijestup, samo što nikoga nije briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjeno diranje dupina - Ujedinjeno Kraljevstvo

Ovo je još jedna čudna engleska odredba. Svi kitovi, dupini i ostali morski sisavci u radijusu od pet kilometara od Ujedinjenog Kraljevstva smatraju se vlasništvom Kraljice i ne smiju se dirati.

Ne smijete spašavati utopljenika - Kina

Zagonetan istočnjački mentalitet nije poštedio ni njihove zakone. Tako nipošto ne smijete priskočiti u pomoć vidite li da se netko utapa. Stvar je u tome da oni vjeruju kako se nitko nema pravo miješati u nečiju sudbinu pa se spašavanje života smatra ilegalnim. Skeptici misle da je to samo njihov način za regulaciju stanovništva.

Ilegalno je ljubiti se na željezničkim stanicama - Francuska

Ovo posebno imajte na umu putujete li onamo kako ne biste platili kaznu. Zakon datira iz 1910. godine, kada su vlakovi kasnili u polasku zbog nježnih oproštaja na stanicama. Ipak, na takvim mjestima postoje tzv. zone za ljubljenje, na kojima se parovi smiju opustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
10 NAJGORIH DRŽAVA ZA STRANCE: /

Ovdje se ne želite preseliti... ikad

Image
10 NAJGORIH DRŽAVA ZA STRANCE: /

Ovdje se ne želite preseliti... ikad

Zabranjeno je hraniti golubove - Italija

Dok je u ostatku svijeta normalno bacati golubovima komadiće kruha, u Veneciji vas mogu pošteno opaliti po džepu zbog te prakse. Razlog je prilično bizaran, da ne kažemo i nehuman - ovom mjerom smanjuje se zagađivanje spomenika i ostalih tamošnjih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možete kupiti Kinder jaja - SAD

Popularna čokoladna jaja u SAD-u su zabranjena od prvog dana zbog stava da se igračke ne smiju stavljati u hranu jer mogu uzrokovati gušenje djece. Tek 2013. su se našla na tamošnjim policama, ali pod uvjetom da igračke budu velike i u jednom dijelu.

Ne smijete plaćati sitnišem - Kanada

Tako je, ondje zaboravite na to da ćete doći u trgovinu i istresti kasicu prasicu na blagajnu. Ovaj je zakon na snazi od 1985. godine i odnosi se na artikle čija je cijena viša od deset kanadskih dolara, odnosno 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smijete stati na novac - Tajland

Pazite kuda hodate ako se nađete u ovoj egzotičnoj zemlji. Ako slučajno nagazite na novčanicu ili kovanicu što je nekomu ispala na cestu, napravili ste ozbiljan prijestup jer ste povrijedili znamenite ljude ugravirane na njima, piše Bright Side.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo