Play ponuda

SLAVNI VIDOVNJAK / Nostradamusova proročanstva za 2023. godinu vrlo su mračna, toliko da će vam zatrebati nešto kratko i normabel

Foto: Profimedia

Pojedini vjeruju da je Nostradamus predvidio 'veliki sedmomjesečni rat'

20.12.2022.
11:17
Profimedia
Play ponuda

Michel de Nostredame nije s nama već više od 450 godina, ali njegove riječi i danas brojni učestalo citiraju. Kako i ne bi, Nostradamusa se smatra najvećim vidovnjakom svih vremena, a njegova knjiga "Proročanstva" (1955. godina) izdana je u milijunima primjeraka te je i danas najpoznatija knjiga proročanstava ikad tiskana.

Nostradamusu se pripisuju ispravna predviđanje puno važnih događaja, od uspona Hitlera pa sve do napada na Blizance 11. rujna, ali činjenica je isto tako da je djelo napisao u katrenima te da ga je izuzetno teško tumačiti jer ne precizira godine.

Također, Nostradamus se koristio i opskurnim latinskim riječima kako bi stvorio mogućnosti dvostrukog značenja, rado je izostavljao prijedloge, članove, refleksive i veznike, a ujedno je favorizirao i infinitiv kao bezvremenski i bezosobni oblik koji se može čitati na mnogo načina.

Ipak, stručnjaci koji proučavaju "Proročanstva" navode da postoje pokazatelji kako bi se mnoge stvari mogle odvijati u bliskoj budućnosti, pa tako pojedini misle da je Nostradamus predvidio i veliki rat do kojeg će doći 2023. godine (i pritom upozoravaju na moguću eskalaciju rata u Ukrajini, op.a.).

Pogledajmo u nastavku što se još sve veže uz predskazanja slavnog francuskog liječnika i 2023. godinu:

Kraj sna o Marsu

U jednom od svojih katrena Nostradamus zagonetno piše da će se 'svjetlost Marsa ugasiti'. Ispravno ili pogrešno, ali ta se rečenica sada ponajviše veže uz Elona Muska, čovjeka koji je u ožujku hrabro kazao kako se nada da će ljudi kročiti na Mars 2029. godine.

Play ponuda

Znači li Nostradamusova poruka da do toga ipak neće doći i da će Musk morati odustati od svojih planova?

Možda, ali je u svakom slučaju zanimljivo reći da je navedena rečenica dio istog katrena koji sadrži proročanstvo o sedmomjesečnom 'velikom ratu'. Katren zapravo implicira da će se veliki rat i razočaranje vezano uz odlazak na Mars dogoditi tijekom iste kalendarske godine.

Ekonomska katastrofa

Pandemija, karantene, rat u Ukrajini... Ako samo to uzmemo u obzir, ne čudi što su gospodarstva diljem svijeta uplovila u nemirne vode. Mnogi stručnjaci vjeruju da će se inflacija i loši sveopći ekonomski trendovi nastaviti pogoršavati, a čini se da se s time složio i Nostradamus.

"Bušel pšenice dići će se toliko visoko da će čovjek jesti bližnjega", napisao je u knjizi francuski vidovnjak, međutim iako rečenica zvuči prilično morbidno i dramatično, djeluje kao da zapravo upozorava na to da će troškovi života dovesti do još većeg očaja i još gorih sukoba.

Play ponuda

Nadajmo se da je referenca na kanibalizam tu ipak bila samo poetski izričaj, a ne izravno predviđanje zbivanja u 2023. godini.

Pogoršanje klimatske krize

Klimatska kriza zasigurno će ostati gorući problem i u 2023., a pišući sljedeći katren, čini se da je Nostradamus ukazao na to da stižu još mračnija vremena.

Četrdeset godina duga se neće vidjeti.

Četrdeset godina bit će viđena svakog dana.

Play ponuda

Suha će zemlja postat će još isušenija,

doći će do velikih poplava...

Iako bi ovi redovi mogli sugerirati na niz apokaliptičnih scenarija, reference na isušene krajolike i poplave doista ukazuju na učinke globalnog zatopljenja. Na što je Nostradamus mislio pod "četrdeset godina" ostaje (zasad) enigma.

Rastući građanski nemiri

Hoće li financijska kriza i sve veća nejednakost među ljudima otvoriti put ozbiljnim građanskim nemirima? S obzirom na to kako se stvari odvijaju, nije teško povjerovati da bi stvari mogle izmaknuti kontroli i postati još gore.

Play ponuda

Uz rečenicu "Vidjet ćete velike promjene, užase i osvete'. Francuz je možda aludirao na rastući jaz i neprijateljstvo između društvenih klasa. Te riječi zvuče kao da sugeriraju neku vrstu pobune protiv bogatih, a treba istaknuti i to da još jedan katren ukazuje na jednako grozne vizije nesloge i nasilja:

"Truba se trese uz veliki nesklad,

Prekršen dogovor: lica se dižu prema nebesima:

krvava usta će plivati krvlju;

lice namazano mlijekom i medom leži na zemlji", glasi taj katren.