Play ponuda

NISMO JEDINI LJUDI NA ZEMLJI? / Misteriozni Agogwe možda je naš predak star milijunima godina

Image

Za malog šumskog čovjeka afrička plemena već dugo znaju, a misli se kako je u stvari u pitanju naš davni izumrli predak australopitekus.

4.12.2017.
13:37
Play ponuda

Agogwe, ili Kakundakari odnosno Kilomba kako je poznat u Zimbabweu i Kongu, malo je čovjekoliko stvorenje koje navodno živi u šumama Tanzanije.

VAMPIRSKA ZVIJER IZ BLADENBOROA: Krvoločna neman vratila se nakon 50 godina i ponovo kolje? Prvi zapadnjak koji je vidio malog misterioznog hominida bio je satnik Wiliam Hichens. On je za magazin Discovery 1937. opisao svoj susret s malim divljim čovjekom tijekom svoje ekspedicije 1900.

Image
VAMPIRSKA ZVIJER IZ BLADENBOROA: /

Krvoločna neman vratila se nakon 50 godina i ponovo kolje?

Image
VAMPIRSKA ZVIJER IZ BLADENBOROA: /

Krvoločna neman vratila se nakon 50 godina i ponovo kolje?

shimmer fallback
shimmer fallback

"Prije više godina, poslali su nas u lov na lava koji je na tom području napadao ljude. Dok smo na čistini čekali tog ljudoždera vidio sam kako iz gustog raslinja na rubu proplanka izlaze dvoje malih stvorenja smeđkaste dlake. Izgledali su kao mali ljudi, visoki tek metar i 20. Hodali su uspravno, ali pokriveni gustim krznom. I lokalni lovac koji je bio s nama gledao ga je s dozom straha i zadivljenosti" rekao je Britanac. Dodaje kako je saznao da je riječ o "Agogweu, krznenom čovjeku kojeg samo sretnici vide jednom u životu".

Mirno šetali pored pavijana

Malog čovjeka u istočnoj Africi vidio je i britanski časnik Cuthbert Burgoyne, koji se prisjetio kao su dvojica agogwe mirno šetali pored grupe pavijana poznatih po svojoj agresivnosti. "Bili smo dovoljno blizu da smo ih mogli vidjeti s dalekozorom koji povećava 12 puta. Gledali smo grupu pavijana, osobito dvojicu bijelih pavijana koji su prilično rijetki. U jednom trenutku, dva mala smeđa čovjeka izašla su iz grmlja i došla među pavijane. Sigurno nisu izgledali kao ni jedna poznata vrsta majmuma, a morali su biti poznati pavijanima jer bi ih inače uznemirili" opisao je, dodajući kako je teško bilo uočiti detalje, ali su hodali na dvije noge, "prilično graciozno".

Uhvatio ga u zamku, ali...

Profesionalni sakupljač životinja Charles Cordier kaže kako se jedan ulovio u njegovu zamku, i bez trunke straha jednostavno ju skinuo s noge i nastavio šetati.

"Pao je na lice, sjeo, skinuo omču i odšetao prije nego što je ijedan od Afrikanaca stigao išta napraviti" rekao je.

Nagađa se kako bi Agogwe mogao biti potomak zajedničkog nam pretka australopiteka. Možda zvuči nevjerojatno, no moderna antropologija već je jednom otkrila ljudsku vrstu koja je do tada bila poznata samo u legendama.

Ne bi bilo prvi puta...

Indonežani su oduvijek pričali o drevnim, malim šumskim ljudima, a 2003. antropolozi su i pronašli ostatke drevne izumrle ljudske vrste. Službeno su nazvani Homo florensis, no zbog rasta ih većina poznaje kao hobiti. Pronađeni ostaci pokazuju da su izumrli prije 12.000 godina što znači da su barem neko vrijeme živjeli zajedno s modernim ljudima.

A možda i nisu izumrli i na drugom kraju arhipelaga, priča se o plemenu Mante, a nedavno je jedan i uočen.

Play ponuda
Play ponuda