Play ponuda

MISTIČNI SVIJET RUNA: / Dugo zabranjivani drevni simboli snage i čarolije

Image
Foto: Wikipedia.org

Rune su najvjerojatnije nastali među Gotima u prvom stoljeću.

16.1.2016.
19:40
Wikipedia.org
Play ponuda

A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO… 6 najmisterioznijih arheoloških otkrića u 2015.

Image
A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO... 6 /

najmisterioznijih arheoloških otkrića u 2015.

Image
A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO... 6 /

najmisterioznijih arheoloških otkrića u 2015.

Tek naknadno počpelo se koristiti za svjetovne svrhe kod germanskih i anglosaksonskih naroda. Skandinavske varijante su poznate kao Futhark, a anglosaksonske kao futhorc ili fuþorc.

Misterij u svim jezicima

shimmer fallback
shimmer fallback

Ime Runa vodi porijeklo iz korijena riječi Run (gotički runa), što znači "tajno" ili "šaputanje". U baltičkim jezicima ova riječ znači "govor". Na starom nordijskom jeziku Run znači "tajna", "tajno znanje", "mudrost", "čarobni znakovi" i "pisani znakovi", a slična značenja ima i na starom engleskom jeziku, te na starom saksonskom gdje riječ Runa znači “misterija” ili "tajna". Run se također može pronaći i u starim keltskim jezicima, a u svim varijantama riječ označava"tajnu” ili "misterij". Riječ je preuzeo i finski u kojem Runo znači "pjesma".

Tek kasnije, smisao same riječi Run se počeo odnositi za svaki znak. Iako na prvi pogled izgledaju kao klasično ‘pismo’, rune to nikada nisu bile. Doduše, nekolicina runa se može fonetski izraziti, ali većina je ostala u formi simbola, poznatih kao glifovi.

Crkva dugo potiskivama rune

O runama se gotovo sve zaboravilo, a teku 16. stoljeću su se i službeno počele istraživati. Pod snažnim utjecajem crkve, tadašnji runolozi i nisu imali previše slobode za teorije o runama, a nisu imali ni zajednički sistem, pa je sve do 20. stoljeća svaki tumačio rune prema svojim istraživanjima i teorijama. Jedni su tvrdili da rune imaju veze sa Mjesecom, drugi sa astrologijom, treći da je to obična abeceda… uglavnom, svi su se složili u jednom – neki natpisi su imali magičnu svrhu.

Rune i magija

shimmer fallback
shimmer fallback

Većina naših predaka je vjerovalo u magiju i ona je bila sastavni dio svakodnevnog života. Rune su bile dio tih vjerovanja, a kombinirale su se sa mitovima, Božijim oblicima, te filozofijom i ritualnim oblicima raznih germanskih plemena. Svaki runski simbol u sebi sadržava neku elementarnu silu.

Rune su se nekada koristile za proricanje budućnosti, bacanje uroka, liječenje, kao i bilo koju drugu vrstu magije. Neka plemena su na mačevima imali runski simbol pobjede, koji im je navodno pružao nadljudske moći u ratu.

Mnoge rune su predstavljale određene magične simbole, no ništa se nije smatralo tako moćnim kao kombiniranje runa u jedan simbol (bandrun). Ali ovo nije bio zadatak koji je mogao svatko obaviti. Za slaganje runa moralo se imati posebno znanje, detaljno značenje svake pojedinačne rune, te magična posljedica koja se dobije kombinacijom.

Pored kombiniranih runa, često su se koristile i slikovite reprezentacije svetih pojmova koji pomažu u formuliranju i smjeru čarobne moći. Ovi znakovi i simboli su radili u suradnji s runskim snagama, ili su utjelovljenje sile koja izražava ostatak formule. Oni su obično bili izrađivani kao talismani za zaštitu, ili objekti za meditaciju ili bilo koju drugu vrstu magije.

Rune kao pismo

Rune se pojavljuju u formi u rukopisa u samo nekoliko raštrkanih slučajeva. Pjesme napisane ovim simbolima se mogu pronaći u anglosaksonskim i skandinavskim tradicijama, a možda i najvažniji rukopisi koji sadrži runske simbole su AbecedariumNordmannicum iz devetog stoljeća naše ere, te Codex Runicus, rukopis koji sadrži zakone pokrajine Sconia napisan u cijelosti runama, u Danskoj u četrnaestom stoljeću.

shimmer fallback
shimmer fallback

U runskim natpisima su se često mogli vidjeti i glifovi, to jest, rune koje su imale simbolično, a ne fonetsko značenje. Neki od najpoznatijih i najčešćih su bili Thorov čekić –simbol koji izgleda kao (nacistički) kukasti križ, zatim Sunčev kotač (krug unutar kojeg se nalazi križ) koji je označavao sveta mjesta. Taj simbol kasnije su usvojili i kršćani u naporima da prisvoje narode koji su ga koristili.

Koristimo rune a da ni ne znamo...

Danas još uvijek možemo pronaći rune i u modernim simbolima. Na primjer, jedan od najpoznatijih znakova – znak mira – je sastavljen od dva runska simbola: Y – runski simbol ljudske smrti i krug – simbol za nerođeno dijete. Obzirom na to da bi ovaj iskombiniran simbol predstavljao očaj, on je okrenut naopačke kako bi predstavio sve što je suprotno od očaja. ( iako se čovjek koji ga je prvi koristio poziva na pomorski semafor, točnije kombinaciju slova N i D, za nuclear disarmament).

Play ponuda
Play ponuda