Svi njezini najveći skokovi stizali su iz drugog pokušaja, pa tako i taj nenadmašni ostvaren u Rimu

Ovog kolovoza bit će navršene 34 godine otkako je legendarna bugarska atletičarka Stefka Kostadinova postavila svjetski rekord u skoku u vis za žene.

Vlašić na samo centimetru niže

Preskočila je Kostadinova 30. kolovoza 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu letvicu postavljenu na dva metra i devet centimetara i od tada je nitko nije nadmašio.

Najviše su joj se približile Blanka Vlašić i Šveđanka Kajsa Bergqvist, Vlašić 2009. godine u Zagrebu, a Bergqvist tri godine ranije u Njemačkoj. Obje su stale na 208 centimetara, pa će tako skidanje Kostadinove s trona pričekati još koji mjesec, godi nu, možda desetljeće.

No, vrlo zanimljiv dio kaže da je Kostadinova tada već jako dobro znala da će joj život obilježiti "drugi pokušaji" jer joj je tako pretkazala slavna proročica Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova poznatija kao Baba Vanga.

Naime, Kostadinova je u nedjelju u jednoj bugarskoj televizijskoj emisiji ispričala upravo nevjerojatnu priču, priznala da je 1985. godine posjetila proročicu kako bi joj otkrila više o njezinoj budućnosti.

Tako je doista i bilo

"Stigla sam u selo Rupite, Vanga je izašla iz kuće i dozvale me po imenu. Rekla mi je da odmah napustim mjesto i tu noć spavam na kockicama šećera. Tako sam i učinila.

No sutradan sam zakasnila na novi susret. Kada sam se vratila u selo, ispred Vangine kuće više nije bilo nikoga, no ona je ipak izašla i kazala mi: Stefka, kasniš! Ali blagoslovljena si! Sve će ti se u životu ostvarivati iz drugoga pokušaja", prepričala je Kostadinova.

I tako je doista ubuduće i bilo. Svi njezini najveći skokovi stizali su iz drugog pokušaja, pa tako i taj nenadmašni ostvaren u Rimu.

I u ljubavi je bilo tako. Sreću je našla tek uz drugog supruga Nikolaja nakon što je prvi brak neslavno propao.

Pogledajte taj skok koji je obilježio atletsku povijest (1:40 u videu)