Play ponuda

FASCINANTNA PRIČA O BRITANSKOM 'PODRUČJU 51': / Desetljećima od javnosti skrivali podzemnu bazu za istraživanje NLO-a

Image

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća ufolozi su postali opsjednuti povijesnim gradom Corshamom na jugoistoku Engleske i glasinama što se skriva ispod njega.

17.2.2018.
8:00
Play ponuda

Ako se danas automobilom dovezete do gradića Corshama, bit će vam jasno zašto su se ufolozi toliko uzbudili prije dvadesetak godina. Tada se vrlo malo znalo o tamošnjoj bazi Kraljevskih zračnih snaga (RAF), a još manje što se zbiva u podzemlju. Štoviše, čak i danas britansko Ministarstvo obrane odbija priznati postojanje pojedinih podzemnih tunela u Corshamu, ali dovoljan je samo jedan pogled preko ograde i bodljikave žice da bi se uočili prepoznatljivi travnati humci s vratima i stubištem koje vodi pod zemlju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Teoretičare zavjera pratili prerušeni šetači pasa

Cijeli gradić nalazi se iznad goleme mreže kamenoloma koji datiraju s kraja 19. stoljeća. Britanska vojska počela je preuzimati kamenolome u jeku dva Svjetska rata, s ciljem da u njima sigurno pohrane municiju i naoružanje. K tome, koristili su ih i kao tvornice.

No desetljećima nakon Drugog svjetskog rata izraženo prisustvo sigurnosnih snaga na tom području i dalje ustraje, stoga je postalo sasvim jasno da Ministarstvo obrane nešto očito skriva od očiju javnosti. Istražitelji koji su godinama pokušavali prikupiti bilo kakve informacije na tom području sustavno su bili praćeni neobilježenim automobilima. Štoviše, svako približavanje bazi izazvalo je sigurnosnu reakciju, a pojedince su čak pratili i prerušeni šetači pasa.

No nisu samo natpisi "zabranjen ulaz" izazvali interes istraživača, već i mnoštvo glasina popraćenih neprekidnim demantiranjem iz Ministarstva obrane. Nije niti čudo zašto su se mnogi zapitali što li to ondje skrivaju.

Centar za ultratajne projekte i istraživanje NLO-a

Ufolozi vjeruju da je plemićko imanje Rudloe (Rudloe Manor) centar za Vladine ultratajne projekte i središte njihovog odjela za istraživanje svega vanzemaljskog. Tvrde da je ondje, u podzemnim tunelima, skrivena baza u koju se šalju izvješća o svim susretima s NLO-ima na području Velike Britanije. Nije ni čudo što su mnogi ovo područje nazvali britanskim "Područjem 51". Sredinom devedesetih teoretičari zavjera su došli do saznanja da se u Corshamu ispod površine zemlje ne kriju samo obični bunkeri, već čitavi podzemni grad povezan tunelima, a većina sustava nalazi se upravo ispod spomenutog plemićkog imanja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Lukavi vladin plan prevario britansku javnost

Ministarstvo obrane priznalo je, tako se barem činilo, puni razmjer podzemnog postrojenja 2004. godine kad je jedan od bunkera u obližnjem Burlingtonu deklasificiran i objavljene su fotografije podzemnog nuklearnog skrovišta. Bunker, poznat pod imenom "Postrojenje 3", izgrađen je za vrijeme Hladnog rata. No kako je sovjetska prijetnja jenjavala, tako se ispuhala i njegova strateška važnost. Zanimljivo, upravo tu, krajem 80-ih, počinje najfascinantija teorija zavjere o Corshamu.

Ispada da su teoretičari zavjera zapravo Ministarstvu činili ogromnu uslugu, s obzirom da je "Postrojenje 3" zapravo samo bilo mamac, dok je niže niz cestu izgrađeno potpuno novo podzemno postrojenje nazvano CCC (Command and Control Centre). Zanimljivo, CCC je izgrađen novcem kojeg je Ministarstvo, tako su barem tvrdili, namijenilo za modernizaciju "Postrojenja 3". Sad je jasno da se radilo o običnoj varci. Plan za modernizaciju "Postrojenja 3" nikad nije niti postojao.

CCC je zapravo samostalan bunker izgrađen u bivšem podzemnom skladištu municije iz Drugog svjetskog rata, a dio je proširenog podzemnog kompleksa ispod Rudloea.

Krije li podzemna baza vanzemaljske letjelice?

Ministarstvo je 2004. godine priznalo da je Burlington korišten kao mamac, stoga se teoretičari zavjera pitaju je li CCC preuzeo njegovu namjenu te na taj način zapravo štiti postrojenje za čije postojanje javnost još uvijek ne zna. Slučaj je istraživala i ekipa popularne TV-serije Drevni vanzemaljci. Voditelj Giorgio A. Tsoukalos susreo se s bivšim zaposlenikom britanskog Ministarstva obrane Nickom Popeom koji ga je odvezao do tajnovitog postrojenja CCC, ali ne u neposrednu blizinu. Bojao se prići bliže jer je ipak bivši zaposlenik. U roku pet minuta kako se Tsoukalos približio ogradi i znatiželjno krenuo zavirivati preko nje, došle su sigurnosne snage i snimateljska ekipa je morala ugasiti kameru. Tsoukalos smatra da upravo ovdje britanska Vlada skriva najveće tajne o vanzemaljcima pa čak možda i NLO letjelice iz dva najpoznatija slučaja u britanskoj povijesti - incidenta u planinama Berwyn u Walesu 1974. i susreta u šumi Rendlesham iz 1980.

Play ponuda
Play ponuda