NA OTOKU GRENLANDU

CAMP CENTURY: Misteriozna hladnoratovska baza zakopana pod ledom skrivala je najmračniju tajnu

Jeste li ikada čuli za ‘Camp Century’?

Tijekom hladnog rata SAD su izgradile istraživački centar na nuklearni pogon duboko pod ledom na Grenlandu. Baza se koristila između 1959. i 1966. godine, službeno u sklopu misije Odjela za polarno istraživanje i razvoj američke kopnene vojske.

Iako su postojali i službeni razlozi za izgradnju i korištenje ove baze, mjesto je imalo i svoju tamniju stranu, piše Interesting Engineering.

Gdje se nalazi?

Lokacija za bazu odabrana je 1959. godine, i to oko 1290 km od Sjevernog pola. Područje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1880 metara, smješteno na ravnom platou gdje su prosječne temperature iznosile -20°C, dok je kao rekordno niska izmjerena temperatura od -70°C, a brzina vjetra je prelazila i 200 km/h. Godišnje bi napadalo oko 1.2 metra snijega.

Izgradnja baze započela je u lipnju 1959. a postrojenje je u potpunosti dovršeno u listopadu 1960. godine. Cijeli je projekt koštao ondašnjih 8 milijuna dolara, a uključivao je i prijenosnu nuklearnu elektranu.

Kako je sagrađena?

Većina baze napravljena je pomoću najobilnijeg materijala u okolici – snijega. Iskopani su dugi rovovi koji su prekriveni čeličnim zaobljenim krovovima, koji su zatim prekriveni snijegom. Unutar rovova/tunela podignute su montažne građevine, koja je svaka bila električno zagrijavana te imala privatne i zajedničke prostorije za osoblje.

Nakupljanje vrućine spriječavano je ‘zračnim bunarima’ iskopanim u podu rovova kako bi dolazio i hladniji zrak. Unatoč tome, zidove i krov moralo se redovito održavati zbog toplinske deformacije snijega.

Nacrt baze i mreže rovova/tunela u kojima su stotine ljudi živjeli pod grenlandskim ledomFoto: Wikimedia

Postrojenje je sadržavalo sve potrebno za život – stambene prostorije, kuhinje i menze, zahode i tuševe, laboratorije, poštanski ured, pa čak i brijačnicu.

Dosta neprijateljsko okruženje

Century Camp je bio naseljen tijekom cijele godine, a za vrijeme ljetnih mjeseci tamo je živjelo do 200 ljudi. Kamp je imao i vlastitu maskotu, sibirskog haskija Mukluka. Snabdijevanje se vršilo zračnim putem iz zračne baze Thule udaljene oko 240 kilometara.

Svježa voda nije predstavljala problem, zbog svog snijega okolo.

Znanstvena istraživanja

Istraživanja u Century Campu uglavnom su se odnosila na bušenje duboke jezgre leda. Tako je dno grenlandskog ledenog pokrivača dosegnuto 1961. Bilo je još pokušaja dubinskog bušenja, ali pomicanje slojeva leda redovito je lomilo svrdla.

Izvađen je led koji je prikazivao 100.000 godina klimatske povijesti, a koja se počela proučavati tek više desetljeća kasnije.

Druga su se proučavanja odnosila na meterorologiju te fizička svojstva samog ledenog pokrova. Jasno, proučavali su se i učinci života i borbe u arktičkim uvjetima.

HLADNI RAT NA ARKTIČKOM LEDU: Rusija i Zapad u utrci za goleme resurse Sjevernog pola

Mračniji razlog postojanja ove baze

U vrijeme kada je Camp Century građen interkontinentalni bombarderi i balistički projektili postali su stvarnost. Stoga je vjerojatno bilo i neizbježno da će se arktička područja istraživati kao mjesta postavljanja strateških projektila. Camp Century bio je pilot projekt za kasniju mrežu raketnih baza skrivenih ispod leda.

Planirani ‘Project Iceworm’ američke vojske sastojao se od ogromne mreže tunela naoružanih interkontinentalnim projektilima ispod grenlandskog leda. Projekt je kasnije otkazan i navodno u bazi nikada nisu smješteni nikakvi projektili.

Camp Century imao je projektirani rok trajanja od oko 10 godina uz pravilno održavanje. Tijekom rada, konstantno se morao odstranjivati snijeg, i to oko 120 tona mjesečno, te su postojali problemi s konstantnim pomicanjem ledenih ploča.

Baza je napokon napuštena 1966. godine. Vojska je ponovo posjetila bazu 1969. te je zabilježila kako je ista potpuno uništena. Većina građevina unutar rovova bila je srušena i totalno uništena. Vjeruje se kako je danas cijelu bazu danas potpuno ‘progutao’ led.

Povratak na Net.hr