Play ponuda

Na vidiku potop još jednog kraljevskog braka

shimmer fallback

Nakon sedmodnevne neizvjesnosti, ovog tjedna (23. 11.) objavljen je točan datum vjenčanja britanskog princa Williama i njegove zaručnice Kate – petak, 29. travnja 2011.

27.11.2010.
0:40
Play ponuda

Princ je najprije htio vjenčanje u ožujku, ali iz kraljevskog protokola su mu odgovorili kako će tada u Londonu još biti prehladno. Iz protokola su dali i čvrstu preporuku da se vjenčanje održi u ljeto, ali se dvoje mladih na to oglušilo, baš kao i na tradiciju dosadašnjih kraljevskih vjenčanja, koja su se održavala u srijedu ili subotu.

Lijepo je čuti 28-godišnjeg princa Williama kad kaže: 'Ponekad namjerno proturječim ljudima iz protokola, jer su mnoge stvari koje oni smisle jednostavno zastarjele. Slušam ljude, ali zapravo najviše volim čuti razne savjete i potom sam donijeti odluku.'

Ali, tajnu je ipak otkrio premijer David Cameron objašnjavajući odluku kraljevske obitelji i mladog para. 'Mi taj dan želimo obilježiti kao nacionalnu proslavu i stoga ćemo ga proglasiti javnim praznikom kako bi što više ljudi u njemu moglo sudjelovati. Da je vjenčanje u subotu, radnici bi morali dobiti i petak ili ponedjeljak slobodan, ovako imaju subotu.' Znači, u tim brojkama (ekonomskim) leži zec!

Ako već ne čitaju numerološke kolumne na portalu net.hr, ili ako ignoriraju utjecaj brojeva (kao simbola) na naše sudbine, valjda znaju da je povijest učiteljica života. Neki povijesni primjeri u proteklih 60-ak godina govore o utjecaju nesretnog broja 29 u datumu vjenčanja na ishod braka.

FÜHRER

Njemačka fotografska pomoćnica Eva Anna Paula Braun (r. 6. 2. 1912.) u 24. godini života upoznala je 47-godišnjeg nacističkog vođu Adolfa Hitlera i idućih devet godina bila mu je ljubavnica, sve do 29. travnja 1945., kada se u berlinskom skloništu vjenčala s gubitnikom Führerom.

Ironija tog vjenčanja jest i prisustvo najnesretnijeg broja 29 u datumu vjenčanja, koji ukazuje na pogrešan izbor bračnog partnera i ne predviđa ništa dobra braku. I doista, brak je trajao samo jedan dan (točnije 40 sati), do 30. travnja, kada su, pred nadolazećim trupama sovjetske Crvene armije i neizbježnim porazom, supružnici izvršili zajedničko samoubojstvo (Adolf metkom, a Eva cijanidom) i otišli na svoje prvo i posljednje mračno putovanje.

PRINCEZA

Nizozemska princeza Irene (r. 5. 8. 1939.), mlađa sestra današnje nizozemske kraljice Beatrix, učeći španjolski jezik u Madridu upoznala je Carlosa Huga, vojvodu od Parme i Piacenze, pretendenta na španjolsko prijestolje.

Kada je 24-godišnja princeza Irene tajno prešla sa svoje protestantske na rimokatoličku vjeru u Kraljevini Nizozemskoj nastao je šok. Njezina majka, kraljica Julijana, pokušala je skoro sve (bilo je planova otmice nestašne Irene), pa čak i otići u Španjolsku (od španjolsko-nizozemskih ratova u 16. stoljeću nijedan nizozemski vladar nije stupio na tlo Španjolske!).

Da bi se izbjegao međunarodni incident (da možebitni španjolski kralj vjenčanjem postane možebitni nizozemski vladar!?), nizozemski parlament nije izdao princezi Ireni dozvolu za vjenčanje, čime je izgubila pravo nasljedstva (druga po redu) na nizozemsko prijestolje.

Carlos Hugo i Irene su se vjenčali 29. travnja 1964. u Rimu. Nijedan član nizozemske kraljevske obitelji nije bio na vjenčanju, a njeni roditelji su svadbenu ceremoniju gledali na televiziji. Nakon medenog mjeseca u Las Palmasu na Kanarima i pored četvero djece, Carlos Hugo i princeza Irene poslije 17 godina braka su se razveli (27. 5. 1981.).

GLUMAC

Američki glumac Burt (Burton Leon) Reynolds (r. 11. 2. 1936.), koji ima bogatu glumačku karijeru (preko 90 filmova i 300 TV-epizoda), u skladu sa svojom izjavom ('Žene su moja droga i alkohol!') imao je i bogatu ljubavničku karijeru (spomenimo samo neke: Tammy Wynette, Lucie Arnaz, Adrienne Barbeau, Susan Clark, Sally Field, Lorna Luft, Tawny Little, Pam Seals, Dinah Shore, Chris Evert…).

Nakon prvog braka s engleskom glumicom Judy Carne, koji je završio rastavom poslije dvije godine, Burt Reynolds upoznao je američku glumicu Loni Anderson, plavušu tipa Marilyn Monroe i Jayne Mansfield. Ali, tada 52-godišnji mačo nije znao da je Loni, još kad je bila tinejdžerica, njena majka (koja je bila opsjednuta jednim atraktivnim glumcem s televizije) rekla da je to tip frajera za kakvog bi se trebala udati. Atraktivni glumac s TV-a bio je – Burt Reynolds.

I vjenčali su se 29. travnja 1988. (on po drugi put, a ona treći), a uz jedno posvojeno dijete nakon sedam godina braka su se rastali (7. 3.1995.) Sam Burt je izjavio: 'Plaćam treću najveću alimentaciju i uzdržavanje djeteta na svijetu. A ona dvojica ispred mene su – šeici!'

&&&&&

Objektivni cinik (npr. Bertolt Brecht) bi rekao: 'Promatrači katastrofa s nepravom očekuju da će pogođeni od toga što naučiti ... Mnoštvo uči od katastrofe isto tako malo kao i pokusni kunić od biologije.'

Numerološki gledano, nisu datumi vjenčanja najpresudniji za ishod braka, tu su bitniji (ne)sretni brojevi u podacima (datum rođenja, ime i prezime) bračnih partnera, ali valja obratiti pozornost (kad već možemo birati) i na datume kad stupamo u, nadamo se, kvalitetan ('u dobru i zlu') i dugotrajan ('dok nas smrt ne rastavi') odnos s nekim.

Play ponuda
Play ponuda