POČELA SLUŽBENA KAMPANJA / DIP: 'Izjave predsjednika Milanovića ne smiju biti dio izbornog bloka'

Image
Foto: Screenshot

Pojedinosti o izbornim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu

30.3.2024.
16:50
Screenshot
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci DIP-a.

Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinosti o tim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu.

Image
NAJMANJE U DIJASPORI /

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine

Image
NAJMANJE U DIJASPORI /

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine

"Završavamo priču u Hrvatskom saboru za prvi dio kandidatura. U odnosu na sinoć, jedna je lista povučena pa smo na 165 pravovaljanih listi. Najviše lista imamo u 9. izbornoj jedinici. Najmanje, kao i uvijek u 11. gdje je inozemstvo", poručili su iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav DIP-a je da izjave predsjednika ne smiju biti dio izbornog bloka. Također smo zamolili medije koje prate izbornu promidžbu da u obzir uzmu smjernice i priopćenja DIP-a. Na kraju smo željeli reći da ćemo naša priopćenja dostaviti i Ustavno sudu i Etičkom povjerenstvu", rekli su iz DIP-a.

"Od 17 sati smo u službenoj kampanji koja ima svoja pravila. DIP će od večeras pratiti što se događa u medijskom javnom prostoru. Upozorenje Ustavnog suda jasno govori o ulozi predsjednika RH u kampanjama. Posebno naglašavamo da bi se sudionici trebali pridržavati pravila izborne promidžbe i da bi se naši kandidati kojih ima 2302, prije svega trebali biračima obraćati izbornim programima. Pozivamo da se taj govor mržnje izbaci iz javnosti i da se kandidati vrate onome što je cilj izbora, a to su izborni programi - što koji od kandidata nudi građanima nakon 17. travnja", poručili su iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neovisni o svom mišljenju, pozivamo sve pa tako i predsjednik RH da poštuju zakonski okvir i upozorenja Ustavnog suda. Sudionici su oni koji su na izbornim listama. Svako pozivanje izvan Ustava i zakona može se protumačiti kao miješanje u kampanju" , dodali su iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo