STVARI CE SE PROMIJENITI / Hrvatska tek na 87. mjestu po brzini interneta u svijetu

16.3.2015.
8:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mozda ne toliko iznenadujuce, ali prva dva mjesta po munjevitoj brzini interneta zauzimaju dvije velike gospodarske sile - Singapur i Hong Kong (iako potonja ustvari i nije drzava).

Naravno, svi se pitaju gdje se na toj ljestvici nalazi Hrvatska. E pa, niti tu ne briljiramo. Naime, tek smo na 87. mjestu u svijetu s prosjecnom brzinom internetskog prometa od 10,75 Mbit/s, dok za usporedbu Singapur mjeri 111,50 Mbit/s, a Hong Kong 100,13 Mbit/s.

I Srbija ispred nas

Od nasih susjeda Slovenija se nalazi na 50. mjestu s prosjecnom brzinom internetskog prometa od 22,32 Mbit/s, Srbija je takoder ispred nas na 83. mjestu s 11,66 Mbit/s, dok je jedino Bosna i Hercegovina iza nas na 92. mjestu s brzinom interneta od 9,47 Mbit/s.

Isto tako zanimljivo, najbrzi internet u Europi imaju Monaco i ... Rumunjska! Stanovnici superbogate knezevine uzivaju u brzini interneta od 81,31 Mbit/s, dok ta brzina u Rumunjskoj opada na i dalje superbrzih 65,38 Mbit/s.

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet odlucila se uhvatiti u kostac s ovim problemom i postaviti Hrvatsku u europski i svjetski vrh po brzini interneta.

Naime, Vipnet putem napredne hibridne opticko-kabelske (HFC) mreze donosi superbrzi fiksni internet s brzinom skidanja podataka i do 120 Mbit/s te uploada, odnosno slanja podataka do 15 Mbit/s, a usluga je dostupna u vise od 350.000 kucanstava u cijeloj Hrvatskoj.

Pitate se sto to znaci u praksi? To znaci da HD film velicine 2 GB sada mozete preuzeti za samo 135 sekundi, a glazbeni sadrzaj cijelog audio CD-a za manje od 45 sekundi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osnovni paket brzina krece od 20 Mbit/s u downloadu i 5 Mbit/s u uploadu. To znaci da je u osnovnom Vip paketu fiksnog interneta brzina uploada veca od prosjecne brzine downloada na bakrenoj infrastrukturi koja je najrasprostranjenija u Republici Hrvatskoj.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali