Play ponuda

STRAH OD TERMINATORA: / Rizik od borbenih robota sve je veći

Image
Foto: Thinkstock
11.10.2015.
9:40
Thinkstock
Play ponuda

Unatoč velikom trudu i zalaganju brojnih znanstvenika i teholoških predvodnika koji su tražili zabranu razvoja, neuspjeh Ujedinjenih Naroda da učinkovito reguliraju industriju 'robota ubojica' već pomaže proizvođačima opasne tehnologije.

"Sada već stvarno postoji opasnost da će se cijeli proces zaglaviti", izjavio je Christof Heyns, posebni izvjestitelj UN-a za nezakonita, proizvoljna i masovna smaknuća.

"Puno se novca daje u razvoj tih tehnologija i ljudi će htjeti povrat svojih ulaganja. Ako se ne izglasa preventivna zabrana autonomnih oružanih sustava, jednom kada postanu uporabljivi teško da će se moći išta postići".

PRIJETNJA IZ BUDUĆNOSTI: Kolika je vjerojatnost da će vaše radno mjesto preuzeti robot

Izostanak regulative

Izražena je zabrinutost zbog stalnog odgađanja UN-a da donese preventivnu zabranu autonomnog oružja, što omogučava nekim državama i proizvođačima oružja da nastave s razvojem.

Istovremeno, tehnološki razvijene države poput SAD-a i Britanije trude se što više razvodniti predloženu zabranu s amandmanima koji bi trebali dozvoliti da njihovo već razvijeno autonomno oružje, ili ono koje se već počelo razvijati, ostane izvan zabrane. A to bi u praksi značilo da bi se eventualna zabrana odnosila samo na razvoj budućih robotskih oružja od strane manje tehnološki razvijenih država.

shimmer fallback
shimmer fallback

"I SAD i VB inzistiraju da se isključivo govori o tehnologijama koje će tek doći", kaže Noel Sharkey, profesor umjetne inteligencije i robotike na Sheffildskom sveučilištu i suosnivač Međunarodnog komiteta za kontrolu robotskog naoružanja.

Mimo ratnog prava

"Naizgled to je stoga što postoji zabrinutost kako ćemo htjeti zabraniti neka njihova obrambena oružja, poput Phalnaxa ili Iron Domea. Ali ako se rasprave nastave još nekoliko godina, mnogi oružani sustavi koji nas već sada brinu biti će već u potpunosti razvijeni i potencijalno korišteni".

Tijekom zastoja, određene država ubrzano testiraju vlastite autonomne oružane sustave, i to ne samo SAD i VB. Tako su Južna Koreja i Izrael već postavili polu-autonomna oružja uzduž svojih granica - Koreanci robote-stražare, a Izraelci poluautonomne strojnice. Ako vam sama pomisao na tako što djeluje zastrašujuće, ne brinite - niste jedini.

"Ne bismo trebali u potpunosti delegirati stroju odluku treba li ubiti", rekao je Sharkey. "Nakon što smo se susreli s UN-om, Crvenim Križem, robotičarima, i brojnim grupama iz sfere civilnog društva, složili smo se da ova oružja nikako ne mogu djelovati u skladu sa zakonima o ratovanju."

Science Alert/Tehnoklik.hr

Play ponuda
Play ponuda