Vas sljedeci iPhone na pod ce padati poput macke i nece se razbiti

Sljedeci iPhone nece se razbiti kada vam padne na pod zahvaljujuci sustavu za 'meko prizemljenje'.

5.12.2014.
14:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svatko tko ima 'pametni telefon' i tko ga je barem jednom ispustio ili mu je iskliznuo iz ruke na pod, poznaje na taj strasni osjecaj: Hoce li se razbiti... ? Dakle, kako bi bilo da mobiteli postanu toliko 'pametni' da se sami pocnu spasavati prilikom padanja na tlo?

Apple radi na jednom takvom sustavu. Ovaj sustav trebao bi moci zastititi mnoge osjetljive dijelove iPhonea, kao sto je, u prvom redu, stakleni zaslon. Kako to radi?

Rijec je o tome da sustav "mekog prizemljenja" detektira trenutak kada uredaj pada na zemlju, a potom prebacuje teziste telefona kako bi unutarnji mehanizam kontrolirao njegov pad.

Novi Appleov patent nagraden je u cetvrtak i zaista je rijec o pretvaranju sna u javu. Taj patent je u Americkom uredu za patente i zigove prijavljen pod nazivom 'Protective Mechanism for an Electronic Device' (Zastitni mehanizam za elektronicki uredaj). U patentu je detaljno opisano na koji nacin nas gadget moze biti "spasen". Tehnoloski portal Gizmodo opisao je da uredaj pada na pod doslovno kao macka.

Naime, u trenutku kada senzor ocita da je iPhone u slobodnom padu prema zemlji, prebacivanjem tezista pozicionirat ce ga da padne tako da napravi najmanju stetu ili cak da se uopce ne osteti. Na slican nacin ponasa se i macka kada pada na zemlju.

Ovo je moguce postici uz jednostavne ziroskope, akcelerometre i razmjestaj odgovarajucih senzora, medutim, u patentu se takoder spominju i druge napredne komponente poput GPS-a i slikovnih senzora.

Sa senzorima je spojen procesor koji pomaze odrediti stanje kada je telefon u slobodnom padu. I ne samo to. Medu ostalim, moguce je takoder odrediti i kojom brzinom telefon pada, koliko je udaljen od poda i u kojem vremenu ce pasti.

Statistika raznih visina padova, brzine i drugih podataka se moze pohraniti u sistemsku memoriju kako bi se pomoglo procesoru u donosenju odluke o tome kako najbolje "prizemljiti" uredaj.

Mehanizam unutar uredaja mijenja mu polozaj u padu ili na druge nacine stiti njegove osjetljive dijelove.

Naime, patent predvida nekoliko rjesenja za ovaj problem medu kojima je obicno hvatanje za kabel, promjena tezista uredaja pomocu minijaturnog elektromotora, ugradnja "krilaca" kako bi se dobilo na aerodinamici prilikom "slijetanja" uredaja ili ugradnja mehanizma za potisak s plinskim spremnikom.

Ukratko, senzori salju procesuru signal da se uredaj nalazi u slobodnom padu nakon cega se aktivira zastitni mehanizam.

Iako ova inovativna tehnologija moze biti koristena u bilo kojim elektronickim uredajima s procesorom kao sto su tableti i prijenosna racunala, cini se da je najblize tome da bude ugradena u one prijenosne uredaje koje svakodnevno nosimo sa sobom. Ipak, ne zaboravite da to sto je Apple nagraden za ovaj patent, ipak ne znaci nuzno da uskoro mozemo ocekivati ovaj mehanizam u iPhoneima i iPadovima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali