PRIRODA 1 – GOOGLE 0: / Munje izbrisale podatke internetskog diva

Image
Foto: Thinkstock

Google je izjavio da su četiri uzastopna udarca groma u njihovo europsko središte za pohranu podataka u Belgiji trajno izbrisali neke korisničke podatke.

20.8.2015.
13:48
Thinkstock
Play logo

Nakratko je došlo do nestanka struje na sustavima koji drže podatke korisnika te im omogućuju uporabu virtualnih strojeva "u oblaku".

Podaci koji su izgubljeni nisu bili s Gmail, YouTube ni Google Drive servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su automatski pomoćni sistemi brzo povratili struju, a sistemi za pohranu podataka imaju i dodatne baterije, neki noviji podaci bili su locirani na sistemima koji su osjetljiviji na nestanak struje", Google je službeno objavio.

"U gotovo svim slučajevima podaci su uspješno prebačeni na stabilnije sustave, iako je bila potrebna manualna intervencija da bi se svi sustavi vratili u normalno stanje".

Ali, u jako malom broju slučajeva, IT div kaže manje od 0.000001 posto kapaciteta diskova, podaci se nisu mogli spasiti već su potpuno izgubljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google tvrdi da radi na poboljšanjima i hardwarea i softwarea kako bi "maksimalizirao pouzdanost" središta za pohranu podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je Google objavio da su gromovi udarili u lokalnu električnu mrežu, u kojoj je zbog toga nestalo struje. Udari nisu pogodili samo središte za pohranu podataka.

NBC News/Tehnoklik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo