Novi britanski šef elektronske špijunaže kaže da teror potpomažu američki tehnološki divovi

4.11.2014.
11:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hanniganova izjava, objavljena u ponedjeljak Financial Timesu, odražava rastuće napetosti u mnogim zapadnim obavještajnim službama zbog činjenice da su tehnološki divovi počeli štiti svoje brendove prateći objave Edwarda Snowdena koji je prošle godine upozorio na ogromne razmjere nadzora građana u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

"Koliko god im se to ne sviđa, ali oni su postali zapovijedne i kontrolne mreže terorista i kriminalaca koji transformiraju svoje servise baš kao i mi ostali", kaže Hannigan, koji je došao u GCHQ iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova i relativni je autsajder.

Hannigan kaže da vjeruje da će većina korisnika interneta biti sretna ako bi se upostavio "održiviji odnos" između obavještajnih agencija i tehnoloških tvrtki.

No, dok velike američke tehnološke tvrtke ispunjavaju zahtjeve svojih nalogodavaca iz američke sigurnosne agencije NSA u ovom post-snowdenovskom svijetu, GCHQ - kao obavještajnih agencija - nije bila te sreće, premda Velika Britanija ima dugu povijest uske suradnje sa SAD-om na ovom području.

"Velika Britanija ima najviše toga za izgubiti [sa Snowdenom]", rekao je jedan izvor, a prenosi Financial Times.

U svjetlu povećanih poteškoća oko suradnje s velikim internetskim tvrtkama kao što su Google, Facebook, Yahoo i Microsoft, britanska vlada je počela mijenjati svoju poziciju i sada razmatra pripremu novih zakona koji bi prislili tehnološke tvrtke da obavještajnim agencijama daju više pristupa.

Ovi veliki američki tehnološki divovi naprije su poricali da su davali pristup obavještajnim agencijama, no kasnije su objavili transparentna izvješća u kojima su naveli koliko puta su od strane vlasti primili zahtjeve za dostavom podataka.

Obavještajne agencije pokušavaju uhvatiti korak s najnovijim razvojem kako tehnologije šifriranja postaju sve sofisticiranije u prikrivanju komunikacije između terorista.

Osim toga, danas je mnogo više društvenih mreža u odnosu na prije samo nekoliko godina, a mnogi teroristi i kriminalci koriste ne samo Twitter i Facebook, već i druge servise kao što su JustPaste.it ili rusku web stranicu VKontakte, kao i slobodnu razmjenu poruka preko WhatsApp servisa.

Hanniganovee iskrene primjedbe, objavljene na prvi dan posla kao šef najtajnovitije britanske špijunske organizacije, vjerojatno odražavaju ozbiljnost zabrinutosti britanske vlade.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali