Play ponuda

NIŠTA NIJE VJEČNO: / Kako provjeriti stanje baterije na vašem prijenosniku?

Image
Foto: Thinkstock

Baterija na prijenosniku više ne traje toliko dugo? Ne možete ni pogledati film do kraja, prije nego se baterija isprazni? Ne nosite prijenosnik bez punjača?

25.1.2016.
11:21
Thinkstock
Play ponuda

Bez obzira da li koristite Mac ili Windows računala, baterija se može provjeriti u nekoliko jednostavnih koraka.

Ako koristite Mac, kliknite i držite Options tipku, a mišem kliknite na ikonu baterije. Tada će vam se otvoriti prozor sa informacijama o stanju baterije. Osim toga, unutar istog prozora naći ćete i obavijest o aplikaciji koja troši bateriju više od ostalih, koliko je vremena ostalo prije nego se baterija isprazni te koliko ćete produžiti vijek baterije ako se prebacite u Save način rada.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kod Windowsa je procedura drugačija. Prije svega je potrebno pokrenuti Command Prompt, a onda unutar tog prozora utipkati powercfg/batteryreport i kliknuti Enter. Ova naredba će vam generirati izvještaj o stanu baterije.

Pritom obratite pažnju na dvije stavke - Design Capacity i Full Charge Capacity. Zamišljen kapacitet baterije na prijenosniku kojeg smo testirali bio je 44 mWh, a nakon što smo je napunili do kraja, baterija je pokazivala 40 mWh. Drugim riječima, nakon godine dana korištenja, baterija je izgub ila 10 posto originalnog kapaciteta.

Ipak, ako brojke pokazuju da nema razloga za brigu, a baterija i dalje ne traje dugo, pokušajte s ovim:

- Ugasite sve programe koje ne koristite kada je prijenosnik na bateriji - Iskopčajte sve uređaje kao što je USB ili neki eksterni disk kada ih ne koristite - Smanjite razinu osvjetljenja ekrana - Ako i kada vam nisu potrebni, ugasite "velike potrošače" kao što je Wi-Fi, Bluetooh i slično.

Play ponuda
Play ponuda