JE LI VAŠ MOBITEL HAKIRAN? / Odmah provjerite ovih pet stvari! Donosimo detaljne korake za slučaj da ste uočili nešto sumnjivo

Sve navedene probleme možete lako provjeriti i riješiti u postavkama uređaja, evo kako

2.2.2021.
13:21

Nažalost, svatko od nas može biti meta hakera, kako na osobnom računalu, tako i na mobitelu. Nije važno koristite li Android ili iPhone; to se može dogoditi bilo kojem pametnom telefonu.

Podaci smješteni na vašem uređaju mogu biti vrlo privlačni i cyber kriminalcima, pa čak i vašim poznanicima. Stoga je popis razloga zbog kojih bi netko mogao provaliti u vaš mobitel beskrajan - i uključuje pristup vašim fotografijama i privatnim podacima, čitanje vaših tekstualnih poruka, krađu novca itd.

Imate li osjećaj da vam je telefon hakiran? To se moglo dogoditi u nekoliko sekundi - možda ste preuzeli aplikaciju s instaliranim zlonamjernim softverom, kliknuli na zlonamjernu vezu ili upotrijebili nesiguran javni Wi-Fi.

Portal MakeUseOf naveo je pet glavnih znakova koji mogu potvrditi vaše najgore strahove, odnosno da biste svakako trebali biti na oprezu.

1. Pojava čudnih aplikacija

Jako dobar znak infekcije nasumično su instalirane aplikacije koje niste instalirali. Aplikacije koje niste instalirali vi, dolaze iz drugih aplikacija i/ili internetskih stranica. Za rješavanje ovog problema uđite u Settings > Apps > App Manager i prođite kroz popis aplikacija. Pronađite aplikacije koje ne želite, pritisnite na njih i birajte "uninstall". Obratite pažnju na opasnost koju predstavlja deinstalacija nasumičnih stvari jer vam može prouzročiti više štete nego koristi.

2. Baterija se ubrzano prazni

Jedan od najučinkovitijih načina provjere potencijalnog cyber napada jest potrošnja baterije. Ako se vaš telefon zagrijava bez razloga čak i kada se ne puni, možda je riječ o nekoj aplikaciji koja radi u pozadini i dok je ekran ugašen. Neki od najsloženijih malwarea i dalje mogu ostaviti tragove na telefonu i tabletu, stoga se preporučuje da napravite provjeru putem izbornika za potrošnju baterije.

Otvorite postavke uređaja i otiđite do izbornika Battery > Battery Usage. Tamo potražite nepoznate aplikacije ili bilo što neobično. Problemi s baterijom sve su rjeđa pojava jer je Google u novije verzije Androida ubacio Google Play Protect, no svejedno – ako vidite nepoznatu aplikaciju čudnog naziva da troši 40 posto vaše baterije, morat ćete nešto poduzeti. Ponovno pokrenite telefon, ručno ugasite aplikaciju koja troši bateriju i po potrebi je izbrišite.

3. Često vam iskaču reklame

Pop-up reklame dolaze u raznim oblicima i veličinama i s raznolikih mrežnih stranica. Naučili smo ih gasiti i blokirati, no u većini slučajeva riječ je samo o reklamama. Ponekad, doduše, one mogu uzrokovati poteškoće.

IMATE IPHONE ILI IPAD? Možda ste upravo na udaru hakera! Apple upozorio: ‘Ako koristite naše uređaje, odmah nadogradite softver’

Google je, podsjetimo, uveo niz izmjena u Google Chrome i Android koje služe da bi se opasne reklame svele na minimum, što ne znači da one i dalje ne postoje. Ove vrste reklama mogu prouzrokovati iskakanje okvira ili često pojavljivanje poruka uz vibracije, a najbolje što možete napraviti jest - ignorirati ih.

4. Visok podatkovni promet

Ako vaš smartphone ima virus, možda koristi aplikaciju koja konstantno šalje podatke putem interneta. Za provjeru i otkrivanje krivca iza povećane potrošnje interneta, uđite u Settings > Connections & WiFi > Data Usage i provjerite koja aplikacija troši najviše podataka. YouTube, Spotify i slične usluge često troše mnogo podataka, no ako druga aplikacija prazni dragocjeni podatkovni promet, nešto nije u redu – nasumične aplikacije nipošto ne smiju imati mjesečne potrošnje od pet gigabajta ili više.

5. Neautorizirane transakcije

Ako primijetite čudne transakcije koje niste napravili, postoji razlog za brigu – naravno, možda izvor transakcije nije vaš mobitel, već ste postali žrtvom prevaranta. Da biste spriječili krađu kartice obavezno sve pročitajte prije nego što stranici date detalje vaše kartice. Primjerice, provjerite njezin SSL certifikat. Ako je stranica na kojoj planirate kupovati sumnjiva, ne unosite svoje podatke.

6. Sumnjivi SMS-ovi

Šalje li vaš smartphone čudne poruke nepoznatim brojevima? Ako da, onda je vaš uređaj sto posto hakiran. Uzrok ovakvoga ponašanja leži u nasumičnoj aplikaciji koja se pojavila na vašem uređaju bez da ste toga uopće bili svjesni.

Da biste riješili ovaj problem, obvezno provjerite koje su aplikacije instalirane na vašem uređaju, odnosno one koje imaju slobodan pristup vašim porukama. Ako prepoznate jednu takvu, odmah joj zabranite pristup i izbrišite je. Za otkrivanje počinitelja na vašem Androidu, otvorite postavke uređaja i odite na Privacy > Permission manager.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali