Tehnološke mogućnosti / Koliki je gabajt i koliko gigabajt ima megabajta?

Image
Foto: Thinkstockphotos

Ako niste sigurni u ove mjerne jedinice, u nastavku možete pročitati više o tome koliki je gabajt i koliko gigabajt ima megabajta?

9.6.2019.
21:09
Thinkstockphotos
VOYO logo

Međunarodna elektrotehnička komisija (International Electrotechnical Commission) - IEC preporučuje da se za ovu količinu podataka upotrebljava naziv gigabajt (skraćeno GiB)

​Informatika je područje u kojem postoje mjerne jedinice da bi mogli izmjeriti količinu podataka koju pohranjujemo, prenosimo ili obrađujemo.
Mobilni internet uključuje podatke preuzimanja/slanja slika, aplikacija, tekstova, IM komunikaciju, čitanje vijesti na web stranicama itd. Ovisno o navikama korištenja pametnih telefona nekima nije dovoljno 100 GB na mjesečnoj bazi, dok ima onih kojima je dovoljan 1 GB podataka za internet.
Bilo je potrebno da informatika uvede i nove mjerne jedinice pa je tako uveden kilobajt (kB). 
Kilobajt je u početku predstavljao 1000 bajtova, no to se je pokazalo vrlo nespretnim jer je otežavalo preračunavanje prvim računalima. Naime, računalima je puno lakše raditi s brojevima koji su cjelobrojna potencija broja 2. Zato je ubrzo kilobajt definiran kao 1024 (210) bajtova. 
Ubrzo su uvedeni megabajt (1 MB = 220 bajtova) i gigabajt (1 GB = 230 bajtova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informatika ima mjerne jedinice bajt, kilobajt, megabajt, gigabajt i terabajt.
Dakle koliko gigabajt ima megabajta? Odgovor je da se gigabajt se nekada definirao kao 1.073.741.824 (230) bajtova ili 1024 (210) megabajta.

Jedan gigabajt ima 1024 megabajta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo