KAD VEĆ NE MOGU POSLATI ČOVJEKA NA MARS, ŠALJU - NJEGA: / On će biti prvi koji bi se mogao prošetati Crvenim planetom

NASA-ini znanstvenici već testiraju posebnu verziju Spota koju su nazvali Au-Spot, a koja je opremljena dodatnim senzorima i uređajima

23.12.2020.
13:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje Marsa bit će izazovno samo po sebi zbog njegove udaljenosti i negostoljubive atmosfere. No, to ne znači da se površinom Marsa neće netko prošetati.

Naime, znanstvenici u NASA-i su došli na zanimljivu ideju da u istraživačku misiju na Mars pošalju četveronožnog robotskogf psa. Točnije, predložili su da se modificira jedna od verzija popularnog Spota, robota psa iz Boston Dynamicsa, prenosi Live Science.

Iako po Marsu vozi robotska sonda, ona zbog teškog i kamenitog terena ne može baš istraživati veće udaljenosti. Spot je puno pokretljiviji te bi mogao prijeći veće udaljenosti i tako bolje istražiti potencijalna područja na koja bi se mogla spustiti i ljudska posada.

Dodatni senzori i uređaji

NASA-ini znanstvenici već testiraju posebnu verziju Spota koju su nazvali Au-Spot, a koja je opremljena dodatnim senzorima i uređajima. Glavna je prednost Spota što se, ako i završi na leđima, može sam ispraviti i nastaviti sa istraživanjem.

Spot bi mogao pronjuškati i po špiljama i tunelima na Marsu, prostorima koji su dosad bili nedostupni znanstvenicima, a za koje se znanstvenici nadaju da bi mogli skrivati tragove vode, ali i potencijalne prostore za postavljanje baze ili istraživačke postaje na Marsu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali