FERITNI FILTERI: / Čemu služi onaj veliki valjak na kablu za punjenje latopa?

Jeste li se ikada pitali čemu služe oni debeli cilindri koje se nalazi pri kraju kabla za punjenje vašeg laptopa ili mobilnog uređaja, pita Interesting Engeineering.

14.8.2016.
8:30
Wikipedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ti se cilindri često nalaze i na kablovima koji spajaju tipkovnicu s računalom, a unutar svakoga od njih nalaze se takozvani feritni filteri, koji se koriste da bi se eliminirao gubitak energije u žici.

Čuvaju energiju od interferencija

Ponekad se zovu i EMI filteri, ali uvijek se koriste za učinkovitije punjenje baterija i prijenos energije.

Dok struja prolazi kroz kabel, može doći do dosta velikog gubitka energije uslijed elektromagnetne interferencije. Feritni se filteri uvijek spremaju blizu izvora energije, što znači da se obično nalaze pri kraju kabla. U svakome cilindru nalazi se mala količina feritne keramike, koja apsorbira elektromagnetnu buku visoke frekvencije.

Feritni se filteri nalaze u plastičnom omotaču, a ako ga otvorite u njemu ćete pronaći dvije polovice feritnog keramičkog cilindra. Osim zaustavljanja elektromagnetne interferencije, ovi filteri mogu zaustaviti i interferencije iz drugih signala, poput mobitela ili drugih obližnjih izvora energije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali