VOŽNJA NA PLIN / Zelenija i štedljivija opcija sve je manje isplativa

Vozači čije automobile pokreće plin strahuju da će cijene plina uskoro još dodatno nekontrolirano porasti. Već idućeg tjedna u Saboru bi mogao biti izglasan zakon prema kojemu će svaka benzinska postaja zasebno svakog dana moći mijenjati cijenu benzina, ali i autoplina. Ministarstvo gospodarstva, ali i naftaši, poručuju nema razloga za strah.

2.2.2014.
18:55
VOYO logo

Zelenija i štedljivija opcija, kako je godinama prikazivana ugradnja autoplina, sve je manje isplativa. Vozači čije automobile pokreće plin uskoro bi mogli plaćati i više od šest kuna za litru plina.

Cijena plina gotovo je dvostruko veća nego prije pet godina, a zbog izmjene zakona vozači strahuju od novog nekontroliranog povećanja. Već idućeg tjedna Sabor bi mogao izglasati zakon prema kojem će naftaši svakodnevno moći mijenjati cijene bez striktnih ograničenja. U tvrtki generala Čermaka, koja je preuzela lanac od 60-ak OMV-ovih benzinskih postaja, smiruju vozače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nema nikakvih opasnosti da se dogodi neki poremećaj vezano za cijenu autoplina", smiruje vozače izvršni direktor Croduxa BrankoPoljak.

Novi zakon napisali smo u skladu s praksom u Europskoj uniji, poručuju u Ministastvu gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serviseri koji ugrađuju plin poručuju da isplativost još postoji. Na, primjerice, 15.000 prijeđenih kilometara na godinu, s potrošnjom od sedam litara benzina na sto kilometara, uz današnju cijenu benzina i plina, plinaši će svoju ugradnju isplatiti već za 18 mjeseci.

Već mjesecima se raspravlja o budućnosti u kojoj će naftne tvrtke moći mijenjati cijene kako žele, no nitko od stručnjaka nije spomenuo kako očekuje da će tržišna konkurencija sniziti cijene - svi znaju koliko je to nerealno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo