pravilo 'mrtve utrke' / Veslački stručnjak tvrdi: 'Martin i Drysdale su trebali podijeliti zlatnu medalju'

Image
Foto: AP

Bivši dužnosnik u Hrvatskom veslačkom savezu Dražen Sudić smatra da bi prema pravilima Međunarodne veslačke federacije (FISA) Martin i Novozelanđanin Drysdale trebali obojica dobiti zlatnu medalju

14.8.2016.
12:12
AP
VOYO logo

Drysdaleu i Martinu izmjereno je isto vrijeme, ali je dodatnim pregledom snimke i foto-finaša zlatna medalja dodijeljena Novozelanđaninu, koji je bio bolji za pet tisućinki, dok je hrvatskom veslaču uručena srebrna medalja.

Image
Foto: Screenshot

(Screenshot) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMNI NA SVE /

HOO traži neovisnu analizu čitave video snimke i foto-finiša finala samaca

Image
SPREMNI NA SVE /

HOO traži neovisnu analizu čitave video snimke i foto-finiša finala samaca

Pozivajući se na pravila Međunarodne veslačke federacije, Dražen Sudić ističe da se vremena mjere u stotinkama sekunde, a budući da je obojici izmjereno isto vrijeme (6:41.34), znači da su istovremeno ušli u cilj. Podsjećajući na pravilo 80 o "mrtvoj utrci", Sudić napominje "da je mrtva utrka ona u kojoj su oba čamca ušla istovremeno, te kako je dioba vremena jedna stotinka i sve unutar te stotinke je mrtva utrka".

Pritom podsjeća da je Svjetskom juniorskom prvenstvu (U-19) u Ateni 2003. po foto-finišu proglašena mrtva utrka, te da je došlo do podjele medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dioba vremena u stotinkama zato i postoji kako se ne bi krenulo u milimetre i mikrone. Njihova brzina je bila oko 18 km/h, a to je pet metara u sekundi. Za jednu stotinku, to je 5 centimetara. Dakle po FISA pravilima, unutar tih 5 centimetara je mrtva utrka i propisana je podjela mjesta", piše Sudić u svom e-mailu koji je poslan Hini, ali i na druge adrese, te podsjeća da po propisima do kraja dana u kojem je održano natjecanje treba predati pisanu žalbu.

Image
Foto: AP

(AP Images) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog proceduralne pogreške suci, koji moraju osigurati pravedno i pravično suđenje, nisu sudili u skladu sa citiranim pravilima FISA Rule Booka. Stoga vrhovni sudac treba razmotriti razlog njihova nepridržavanja te postupiti po FISA Rule Booku i zaštititi sportaše i omogućiti im pravično suđenje. Također, smatram da za ovo dodatno ne postoji opravdanje, nego po službenoj dužnosti se mora to riješiti i dovesti do jedinoga pravednoga rješenja, a to je podjela zlatne medalje, jer su je obojica zaslužili", navodi Sudić, koji je osam godina bio predsjednik povjerenstva za školsko veslanje u Hrvatskom veslačkom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo