pitali smo psihologe / Vatreni u pet utakmica odigrali 510 minuta: Kako iscrpljujuće utakmice djeluju na igrače?

510 minuta u 5 utakmica - toliko su hrvatski reprezentativci bili na terenu od otvaranja prvenstva protiv Nigerije do trilera protiv Rusije. Igrali su više minuta i teže utakmice od Engleske

10.7.2018.
19:18
VOYO logo

Može li fizička iscrpljenost biti uteg Dalićevoj momčadi ili su i dalje nepobjedivi?

Ono što su hrvatski nogometaši proživjeli u posljednje dvije utakmice, običnim gledateljima je nepojmljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživanja norveških znanstvenika kažu da je stres izvođača penala na Svjetskom prvenstvu jednak onim ljudima koji su proživjeli ratne sukobe i sudjelovali u borbama", kaže psiholog Luka Škrinjarić.

Produžeci i jedanaesterci izvukli su zadnje atome fizičke i psihičke snage iz njih. Od toga, nakon četvrtfinala, nije bježao ni izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u zadnjih šest dana odigrali dva puta po 120 minuta i potrošili se jako puno", priznaje Dalić.

I upravo tu Englezi trebaju tražiti svoju šansu, misli legendarni napadač Gordog Albiona Alan Shearer koji tipično engleski progovara o našim vedetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imaju tehnički nadarene igrače poput Luke Modrića i Ivana Rakitića, ali su mi oni izgledali kao hodajući mrtvaci u produžecima protiv Rusije”, nije ih štedio Shearer

Hrvatska reprezentacija do sad je u Rusiji odigrala 510 minuta. To je 30 minuta više nego Englezi zbog toga što oni u četvrtfinalu nisu igrali produžetke. Od pojedinaca, igrači koji su najviše proveli na terenu su Luka Modrić, Dejan Lovren i Ivan Rakitić, dok je među Englezima jedini sve minute odigrao vratar Pickford, te stoperi Stones i Maguire."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uzalud se nadaju, kaže kineziolog Mario Mlinarić, jer hrvatski stručni stožer zna što treba raditi za optimalnu regeneraciju.

"Kad ti zadovoljiš trening, prehranu i spavanje i kad dođe četvrti moment, a to je motivacija u kojem si pobjedio, ti postaješ nadljudsko stvorenje koje grize jednostavno dalje", kaže Mlinari, magistar kineziologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naporne treninge profesionalni sportaši su navikli. A koliko god utakmice protiv Danske i Rusije bile stresne, kad je ishod pozitivan, uz pravu pripremu, proživljeno iskustvo može biti i motivirajući faktor.

"Sve te emocije, i one emocije koje su bile dobre, i one emocije koje su bile loše nekako pokušaju sažet, ponovno proživiti i uzet iz toga neko iskustvo", dodaje Škrinjarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su do polufinala imali lakši put od Hrvatske s tek jednom teškom utakmicom protiv Kolumbije. Otočki mediji već su ih proglasili svjetskim prvacima. No, naši ožiljci mogu biti snaga za novu bitku, što će Zlatko Dalić sigurno znati iskoristiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo