[FOTO, VIDEO] HRVATSKA - NIGERIJA 2-0: / 'Atomski Vatreni' nakon 20 godina otvorili Mundijal pobjedom i zasjeli na čelo skupine D

Image
Foto: PIXSELL

Na stadionu Kalinjingrad, 'Baltik Areni', modernom nogometnom zdanju izgrađenom za potrebe SP-a, Vatreni su otvorili nastup na prvenstvu slavljem protiv Nigerije

16.6.2018.
22:36
PIXSELL
VOYO logo

SP, SKUPINA D, 1. KOLO, 21.00, KALINJINGRAD

PRED 32.000 GLEDATELJA SUDIO JE SANDRO RICCI IZ BRAZILA

HRVATSKA - NIGERIJA 2-0

Hrvatska: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Modrić - Rebić, Kramarić, Perišić - Mandžukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigerija: Uzoho - Shehu, Ekong, Balogun, Idowu - Ndidi, Obi Mikel - A. Iwobi, Etebo, Moses - Ighalo

Strijelci: 1-0 Etebo (autogol), 2-0 Modrić (71.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu navečer otvorila je Svjetsko nogometno prvenstvo pobjedom protiv Nigerije 2-0. Posljednji put 'Vatreni' su pobjedom ušli u svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj nakon čega smo osvojili broncu što je do danas najveći uspjeh hrvatskog nogometa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najofenzivnija Hrvatska ikad na SP-u

Na stadionu Kalinjingrad, 'Baltik Areni', modernom nogometnom zdanju izgrađenom za potrebe SP-a, Vatreni nisu nešto posebno briljirali, uputili su tek dva udarca u okvir gola. Međutim odigrali su pametno, iskusno, u najjofenzivnijem sastavu ikad na SP-u...

I BEZ VAR-A SVE JE JASNO: Nigerijac hrvačkim zahvatom srušio Mandžu, Modrić se izjednačio sa Šukerom

Dalić je, naime, susret započeo s čak četiri napadača. Mandžo je bio špica, iza njega Rebić, Kramarić i Perišić. Luka Modrić je bio odmah iza, izbornik je kapetana postavio dosta ofenzivno, sve je bilo podređeno totalnom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

HRVATSKA U TRANSU NAKON POBJEDE NA STARTU: Pogledajte slavlje navijača u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Bjelovaru...

Image

HRVATSKA U TRANSU NAKON POBJEDE NA STARTU: Pogledajte slavlje navijača u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Bjelovaru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su im "leđa" čuvali Modrić i Rakitić, bilo je za očekivati kako će Hrvatska dominirati u posjedu lopte, a s toliko napadačkog talenta prilike za pogodak su praktički bile osigurane.

Etebo zabio autogol, Mandžo ga natjerao da skrivi pogodak

No, iako je imala veći posjed lopte Hrvatska u prvih 45 minuta ustvari nije uputila niti jedan udarac u okvir nigerijskog gola, a do pogotka je stigla nespretnom reakcijom Eteba. Stručni stožer hrvatske reprezentacije u pripremi utakmice ocijenio je kako se Nigerija loše brani od prekida, a to se pokazalo točnim u 32. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić je izveo udarac iz kuta kojega je na prvoj vratnici dočekao Rebić i glavom proslijedio loptu u sredinu kaznenog prostora gdje je bio Mandžukić. Udarac glavom u padu našeg napadača najvjerojatnije bi prošao pored vratiju, ali je na putu u gol-aut lopta prošla ispod noge Eteba, promijenila smjer i završila u donjem desnom kutu nemoćnog Uzoha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije i poslije pogotka Hrvatska je uspjela odigrati po jednu dobru akciju koju su nepreciznim udarcima završavali Perišić i Kramarić. Perišić je tukao nogom sa 17-ak metara u 14. minuti nakon kombinacije Rebića i Mandžukića, dok je Kramarić pokušao glavom sa 10-ak metara nakon ubačaja Rakitića, no oba ta pokušaja prošla su preko grede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigerija tijekom čitavog prvog dijela nije stvorila ozbiljniju šansu

Nigerija tijekom čitavog prvog poluvremena nije stvorila ozbiljniju šansu, no u nastavku su afrički predstavnici započeli daleko odlučnije. Zagospodarili su terenom u prvih 15-ak minuta i u par navrata ozbiljnije zaprijetili Subašiću.

Već u 47. minuti je Balogun visoko skočio nakon kornera, ali je njegov udarac uspio blokirati Mandžukić. Prvi udarac u okvir gola gledatelji su vidjeli u 59. minuti, no pokušaj glavom Ighala lako je pokupio Subašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje pobjednika bilo je riješeno u 71. minuti. Branič Nigerije Ekong s dvije je ruke oko vrata obavio Mandžukića i onemogućio ga u skoku nakon ubačaja iz kuta, a brazilski sudac Ricci pokazao je na bijelu točku. Siguran izvođač bio je kapetan Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj završnici Kovačić je mogao i povisiti na 3-0, ali nakon što je dobro utrčao u kazneni prostor uputio je slabašan udarac sa šest-sedam metara kojega je ukrotio Uzoho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u subotu su u prvoj utakmici ove skupine Argentina i Island odigrali 1-1 (1-1), pa nakon prvog kola Hrvatska vodi s tri boda, slijede Argentina i island sa po jednim te Nigerija bez bodova.

Sljedeći nastup Hrvatska će imati 21. lipnja u Nižnjem Novgorodu gdje će joj od 20 sati suparnik biti Argentina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


GOTOVA JE UTAKMICA: BRAVO VATRENI: Hrvatska je pobijedila Nigeriju 2-0 i zasjela na prvo mjesto skupine d ispred Argentine s kojom igra u drugom kolu u utorak u 20 sati! Etebo je zabio autogol u prvom poluvremenu skrenuvši Mandžinu loptu u gol, a Modrić je u nastavku povisio na 2-0 iz penala koji je iznudio Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Četiri je minute sudačke nadoknade.

84' - Marko Pjaca ulazi, Mandžukić izlazi. Pljesak navijača za sve što je Mandžo pokazao u utakmici, a pokazao je puno.

80' - "Večeras je naša fešta", ori se stadionom.

78' - Rebić izlazi, ulazi Kovačić. Sad će Luka dobiti tu ofenzivnu ulogu, Kovačić će biti u drugoj ulozi.

72' - Rebić je iznudio korner, razigrani su Vatreni, navijači Hrvatske su u transu, grmi s tribina "Hrvatska, Hrvatska".

71' - GOOOL, Modrić je siguran za 2-0. Ovo mu je prvi gol na SP-u u karijeri. Modrić u jednu stranu, golman Nigerije u drugu! Hrvatska na korak do tri boda.

70' - KAZNENI UDARAC ZA HRVATSKU: Ricci pokazuje na bijelu točku. Ekong je hrvačkim zahvatom nakon ubačaja iz kuta srušio Mandžu, zaradio je i žuti, a Hrvatska je dobila penal.

69' - Korner za Hrvatsku.

66' - Moses u jednom duelu sa Strinićem pada na travnjak, nema kaznenog udarca.

62' - Izmjena kod Nigerije. Iz igre izlazi A. Iwobi, umjesto njega ulazi Musa.

60' - Kramarić izlazi van, ulazi Marcelo Brozović.

59' - Ighalo je pokušao glavom, prvi udarac za Nigeriju u okvir gola u ovoj utakmici.

59' - Lovren večeras igra sjajno, bez pogreške.

55' - FANTASTIČNA PRILIKA, JOŠ VEĆA ŠANSA, ALI IPAK ZALEĐE: Rebić je promašio čisti zicer, ali dobro da nije zabio, bio bi nam veći stres.

50' - Rakitić je probao udarac sa 18 metara, loše je pucala zvijezda Barcelone.

49' - Nigerija dominira početkom drugog dijela, Moses je bio u duelu sa Strinićem na lijevoj strani, tukao, odlazi pored gola. Hrvatska kao da se malo povukla.

47' - Mandžukić je izbio u skoku jednu nezgodnu loptu. Korner za Nigeriju, Moses je izveo korner, a Mandžo još jednom reagirao za novi ubačaj iz kuta.

46' - POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME

45+2': Gotovo je prvo poluvrijeme. Nismo bili briljantni, ali smo kontrolirali veći dio utakmice, Perišić i Kramarić imali su kombinirano tri izgledne prilike za gol, Krama dvije, Perišić jednu. Mandžo je sretno i spretno reagirao nakon prijenosa lopte nakon Modrićevog ubacivanja iz kornera, a Etebou je službeno skrivio gol, autogol je pripao njemu. Zasluženo vodstvo Vatrenih, iako u prvom dijelu nismo imali udarac u okvir. Imali smo šest udaraca, kao i Nigerijci, ali ni oni nisu imali udarac u okvir gola. Rebić također dobar, Rakitić i Modrić solidno. Sve u svemu, zasad ide po planu. Vodimo i to je najbitnije.

45' - Idowu je bio u izglednoj prilici za gol, ali sjajnom reakcijom Lovren to blokira. Pet pokušaja Nigerijaca, niti jedan u okvir.

RAGBIJAŠ MODRIĆ: Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu jednim potezom najavio novu karijeru

STADION U KALINJINGRADU SE TRESE POD HUKOM HRVATSKIH NAVIJAČA: Bravo! Ovako se bodri reprezentacija

42' - Mandžo je odlično poslužio Vrsaljka koji se sjurio u napad, ali otišlo je to visoko na tribine. Loše je pucao Vrsaljko.

39' - Kramarić je umalo zabio. Savršeno je Perišić vidio Kramarića koji je tukao glavom, ali to je otišlo iznad grede. Uf, kako je to bilo blizu.

38' - Kontroliramo utakmicu, igramo sjajno sad.

32' - GOOOL, Mandžukić je uz puno sreće od Nigerijca skrenuo u mrežu. Autogol je pripisan Etebu. Pogodak je stigao nakon prekida. Korner je izveo Modrić, Rebić je prenio loptu glavom na prvoj stativi što je bio dobar potez, Mandžo se naklonio i natjerao da lopta skrene prema nigerijskom igraču, koji je pak službeni krivac za gol Nigerije, odnosno za vodstvo Hrvatske.

TRENUTAK KOJI JE ZBUNIO VATRENE: Mandžukić je tukao glavom, Kramarić je slavio gol, a on je pripisan Nigerijcu

https://streamable.com/w5qd2

31' - Grubi Rakitićev prekršaj na Mosesu, stao mu je na nogo jako neugodno i zbog toga dobio žuti karton.

28' - Rakitić sjajno za Rebića koji sad igra desno, pokušao je Rebić pronaći Mandžu u sredini, ali nigerijski stoperi Ekong i Balogun zasad igraju bez greške, jako su disciplinirani.

24' - Rebić je ubacio s desne strane, oštro, prizemno na pet metara, Nigerija i to rješava. Hrvatska igra sjajno, dominira, budi se i kreacija.

21' - Korner za Nigeriju, Moses je sve zakuhao, nakon toga kratko je opasno živjela Hrvatska, Vida je bio najviši u skoku i najistureniji igrač pred Subašićem.

19' - Luka je ubacio jednu poluvisoku, spororotirajuću loptu, ali kupi to mladi Uzoho.

Image
Foto: PIXSELL

16' - Kramarić je probao udarac, tukao je s nekih 17 metara, bilo je to blizu desne vratnice.

Galerija

14' - ODLIČNA PRILIKA ZA HRVATSKU, NAJBOLJA DO SAD U UTAKMICI: Perišić je na asistenciju Kramarića tukao malo iznad prečke.

12' - Nigerija je opasno zaprijetila po lijevoj strani, požrtvovni Modrić sprintom je pokupio loptu, htio ju ispucati prema naprijed, ali je ostao bez nje, lopta je bila ubačena na peterac, ali hvata to sigurni Subašić.

10' - Nigerija je počela igrati nogomet, u prvih 10 minuta nije ih bilo nigdje, osim slobodnog udarca.

8' - Nigerijci su se skroz povukli i prepustili loptu našoj momčadi. Evo i prvog kornera za Hrvatsku. Luka Modrić je zadužen za gotovo sve prekide u igri Hrvatske. Rebić mu je prišao i odmah vratio, to je jedna od kombinacija koje su naši uigravali na treninzima. Nije prošlo, lopta za Nigeriju.

8' - Evo nam i kornera, Rebić je bio u situaciji.

5' - Rakitić je pokušao ubaciti Perišiću, ali čisti to obrana Nigerije.

4' - Šime Vrsaljko protestira sucu.

3' - Rebić je projurio po lijevoj strani terena, Perišić je bio na drugoj stativi, nije prošla lopta! Šteta, ali jako dobar početak Vatrenih. Lopta je naša, to nije bilo ni upitno, znali smo da ćemo imati posjed, a da će Nigerijci čekati na kontre. Vrlo kompaktno se pomiću linije, nema nesigurnosti u početnim minutama.

Image
Foto: AFP

2' - Kramarić u zaleđu.

1' - Izbacuju Vatreni, Rebić je sjajno reagirao na slobodan udarac Mosesa. Hrvatska mirno gradi igru, lopta ide od noge do noge u zadnjoj liniji, Modrić ide po loptu u defenzivi.

1' - Odmah duel Lovrena i Ighala.

1' - Pred 32.000 gledatelja na stadionu Kalinjingrad sudi Sandro Ricci iz Brazila.

1' - POČELA JE UTAKMICA: SRETNO VATRENI, SVI SMO UZ VAS!

20.58 - Hrvatska s nikad ofenzivnijom taktikom nije zaigrala na SP-u. Ovo je za povijest.

20.57 - Igrači se pozdravljaju prije utakmice.

20.55 - Prva se svira himna Hrvatske. Navijači iz svega glasa pjevaju himnu, odjekuju taktovi "Lijepe naše".

20.50 - "Mi Hrvati, u boj, u boj", ori se Kalinjingradom. Igrači se spremaju za izlazak na teren.

20.23 - Ivica Olić, Dalićev pomoćnik, član stručnog stožera reprezentacije, kazao je kako su igrači spremni, kako na putu iz hotela do stadiona nije bilo vremena "niti za pjesme, jer su stigli za pet minuta".

Nakon njega, Pletikosa je otkrio kako je posljednjih dana Dalić u momčad unio optimizam, bitan za pobjedu. Atmosfera na stadionu je sjajna, ima kockica, Hrvati prevladavaju u odnosu na Nigeriju.

Galerija

"Nadamo se kako ćemo odigrati kako želimo", naglasio je Olić.

20.05 - HRT javlja kako 58 minuta prije početka utakmice Hrvatske i Nigerije na stadionu Kalinjingrad, 'Baltik Areni', modernom nogometnom zdanju izgrađenom za potrebe SP-a, vlada sjajna atmosfera i kako će Vatreni imati jaku podršku od oko 6000 navijača.

"Reakcija na izgubljenu loptu, to je ključ naše igre u današnjoj utakmici", kazao je Stipe Pletikosa, stručni sukomentator HRT-a." Nigerija je najmlađa reprezentacija na prvenstvu", istaknuo je Ognjen Vukojević.

Stigao je i službeni sastav: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić, Rakitić, Modrić - Perišić, Kramarić, Rebić, Mandžukić. Kao što se i najavljivalo, Krama je u prvih 11, nema Čarlija. Dalić će protiv opasnog i nezgodnog protivnika izvesti nikad ofenzivniju momčad, tražeći već u prvom susretu pobjedu s kojom bi se približio prvom i osnovnom cilju, plasmanu u drugu fazu. Hrvatska će napadati sa čak četiri napadača, Mandžo će biti najistureniji, a Perišić i Rebić će ordinirati s krila, dok će Kramarić tražiti svoju šansu za gol u sredini napadačkog polja.

19.39 - Iz prvog sastava ispadaju stoper Vedran Ćorluka i defenzivni vezni Milan Badelj, a Luka Modrić vraća se na prirodnu poziciju u srce terena, gdje će voditi igru i ubadati u paru s Ivanom Rakitićem. Ispred njih bi trebali zaigrati Ivan Perišić koji će nam trebati u ovoj utakmici, moćni Ante Rebić i ubojiti Andrej Kramarić. Prvu špicu Dalić ne dira, bez Mandžukićeve borbenosti ne vidi svoju momčad niti ambicije na SP-u, posebno u utakmici otvaranja u kojoj želi i mora pobijediti, a s Mandžom može kombinirati na lijevom krilu prilikom nekih križanja u igri s Rebićem i Perišićem.

19.36 - Službeni Real Madrid poslao je poruku podrške svom maestru.

19. 31' - Paralelno sa svim događanjima na SP-u u Rusiji, pratimo i što navijači pišu na društvenim mrežama. Tako smo naišli na jedan komentar nogometnog fana koji je napisao:

"Utakmica Hrvatske i Nigerije mogla bi biti jedan od boljih utakmica u natjecanju po skupinama. Hrvatska je moj Dark Horse, jako su dobri bili na Euru 2016".

19.09 - Autobus s hrvatskim reprezentativcima stigao je pred stadion! Kako 24 sata javlja, Vatreni su krenuli iz hotela u centru Kalinjingrada, već su trebali biti na stadionu, ali zbog ogromnih gužvi kasne.

19:00 - Pivarić se oglasio na Instagramu.

18:31 - Ludnica i dalje traje na ulicama.

18:11 -Evo kako je HNS najavio susret.

17.57 - Atmosfera u Kalinjingradu je na visokoj razini.

17:54 - U prvom susretu skupine D Island se pobrinuo za iznenađenje o čemu više pogledajte OVDJE.

Hrvatska nogometna reprezentacija je na otvaranjima dosadašnjih svjetskih prvenstava upisala samo jednu pobjedu i tri poraza. Pobjedom smo otvorili nastup u Francuskoj 1998. godine, a potom smo na idućim svjetskim prvenstvima (2002, 2006, 2014) bilježili poraze u prvim kolima.

"Imamo sjajnu generaciju i spremni smo na sve. Moramo pokazati kvalitetu koju posjedujemo," naglasio je izbornik Zlatko Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči susreta protiv Nigerije.

"Imamo svoj stil igre i ne želim sputavati svoje igrače u kreaciji i to je naša najveća kvaliteta," dodao je.

Dobar osjećaj

Izbornik je naglasio kako se osjeća sjajno uoči svoje uoči premijere na World Cupu.

"To je sasvim sigurno moja najveća utakmica u karijeri. Ispred mene je veliki događaj. Debitiram kao izbornik na velikom natjecanju, ali ne bojim se izazova. Iza mene je 12 godina rada i težak put," kazao je Dalić dodavši: "Svoju vjeru ću prebaciti na igrače. Znam da su velika očekivanja. Svi s nestrpljenje očekuju početak, pa tako i ja."

Dalić je poručio kako se ne bavi raznim statističkim podacima niti ga brine podatak da Nigerija nikada nije izgubila u prvim kolima svjetskih prvenstava od europskih reprezentacija.

"Ne bavimo se Nigerijom, sav fokus je na našim igračima. Poštujemo Nigeriju, znamo koliko može biti opasna. Imaju u momčadi velika imena, ali i mi imamo velika imena

kontra i brzo otvaranje

Otkrio je na što treba najviše paziti

"Moramo paziti na kontru i brzo otvaranje."

Raduje ga veliki broj hrvatskih navijača koji dolazi u Rusiju.

"Moramo opravdati njihova očekivanja i naš će motiv biti još veći," kazao je ne želivši otkriti sastav koji će sutra istračati na travnjak Arene Kalinjgrad.

"Znam sastav koji će sutra istračati. Rekao sam igračima, ali vama neću. Ne zato što nešto skrivam, već zato jer mi je takva praksa," kazao je na kraju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike