UEFA ponovo preti: / Rešite problem sa huliganima

Predsednik FSS traži pomoć države

7.3.2013.
16:59
VOYO logo

Član Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije Grigorij Surkis, izaslanik predsednika Mišela Platinija, pozvao je danas državu Srbiju da se još aktivnije i odlučnije uključi u rešavanje problema nasilja na utakmicama, jer je došao poslednji čas za akciju.

- Nije tajna da je UEFA uznemirena i zabrinuta tendecijom povećanja nasilja na utakmicama koje igraju srpski timov, zbog čega je predsednik Platini rešio da se obrati Vladi Srbije i zatraži njenu podršku. Situacija je takva da su moguća i isključenja vaših timova iz takmičenja - rekao je Surkis obraćujući se delegatima na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da sa gledišta UEFA nedovoljno preuzimanje odgovornosti od strane države predstavlja najveću prepreku za rešenje problema.

- Platini se nije slučajno obratio državnom vrhu, jer je potrebno da najodgovorniji pokažu potpunu netoleranciju prema onome što uništava fudbal - bio je jasan Surkis, inače predsednik Fudbalske federacije Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surkis je naveo da će UEFA pružiti svu neophodnu podršku Srbiji i najavio da će na današnjem sastanku sa premijerom Ivicom Dačićem izneti konkretan plan za rešenje problema.

- Mora da postoji potpuna komunikacija između vlasti i fudbalskih organa. Važno je da Vlada što pre formira jednu vrstu Radne grupe, u koju će biti uključeno više službi. Zadatak te grupe biće da do kraja maja donese nova zakonska rešenja, koja će značajno da poboljšaju efikasnost u eliminaciji nasilja sa stadiona. Ta grupa formiraće jedinicu za brzo delovanje, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva sporta, tužilaštva i sudova, i koja će razraditi konkretne mehanizme - poručio je Surkis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio da će 11. marta na istu temu razgovarati sa predstavnicima Hrvatskog fudbalskog saveza.

Karadžić: Hoćemo konačnu pobedu nad huliganizmom

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je danas da su svi u toj organizaciji svesni ozbiljnosti situaciji zbog problema sa nasiljem na stadionima i da će uz pomoć države učiniti sve da se ostvari konačna pobeda nad huliganizmom i vandalizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U ogledalu naše saradnje sa predstavnicima države hoćemo da vidimo i konačnu pobedu nad huliganizmom i vandalizmom. Svedoci smo nemilih scena, ne samo na fudbalskim, već uopšte sportskim priredbama, što nas negde zajedno obavezuje da konačno iskorenimo i tu boljku vremena u kojem živimo. Mi u fudbalu smo svesni da smo sa nadležnih mesta iz Niona i Ciriha dobili možda i poslednje upozorenje pred strožije sankcije, jer nerede i nemire odavno niko neće da toleriše i trpi - rekao je Karadžić.

On je istakao da i Savez ima problema, jer svi živimo u teškim vremenima, ali da nema razloga za zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Očekujemo nategnutu finansijsku situaciju oko prihoda u periodu od aprila do avgusta, a posle ćemo ući u fazu relaksaciju. Naš glavni problem je nedostatak sredstava od dva velika sponzora, koji se nalaze u teškim problemima. RTS duguje Zajednici Superligaša oko pola miliona evra, dok je kod Delta sporta ta cifra oko 600.000 evra. Imamo i poteškoća sa nekim klubovima, pošto im je FSS u prethodnom periodu dao oko milion evra, a niko nam ništa nije vratio - poručio je Karadžić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo