Top 10 sportskih događaja godine u Srbiji (VIDEO)

Ko je sve obeležio 2012. godinu

26.12.2012.
17:45
VOYO logo

Novinska agencija Beta označila je zlatnu medalju Milice Mandić u tekvondou na OI u Londonu kao najvažniji sportski događaj u Srbiji u 2012. godini.

Drugo mesto zauzeo je Novak Đoković, koji je drugu godinu u nizu najbolji teniser na svetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće su ostale medalje Srbije na Olimpijskim igrama, četvrti su rukometaši sa srebrnom medaljom na EP, a peti su previranja u FK Crvena zvezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. PRVO ZLATO ZA SRBIJU – Mlada Beograđanka Milica Mandić osvojila je pretpostednjeg dana takmičenja zlatnu medalju u kategoriji preko 67 kilograma. Ona je bukvalno "naterala" naciju da za jedan dan nauči pravila tekvonda i zavoli ovaj borilački sport. Mandićeva je nastupom na Olimpijskim igrama u Londonu postala ljubimica nacije i praktično predstavila tekvondo najširem sloju ljudi i dece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. NOVAK ĐOKOVIĆ I DALJE PRVI – Najbolji srpski teniser i sportista Novak Đoković nije, naravno, mogao da ponovi sezonu iz snova 2011. Ove godine je osvojio jedan Gren slem turnir, Rodžer Federer ga je pretekao na prvom mestu ATP liste, a na Olimpijskim igrama nije osvojio medalju. Đoković je, međutim, ušao posle toga u formu i sjajno okončao sezonu, osvojivši završni Masters u sezoni i vrativši se na prvo mesto. Novak je ostao najbolji i najuspešniji srpski sportista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. MEDALJE NA OI U LONDONU – Srbija je u Londonu osvojila četiri medalje. Osim zlata Milice Mandić, tu su i srebro i bronza strelaca i bronza vaterpolista. To srebro osvojila je Ivana Maksimović, a ta medalja dobila je veliku pažnju u medijima u Srbiji, kao 100. medalja na Igrama. Olimpijski komitet Srbije je pravno formalni naslednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i na osnovu toga za Srbiju tvrdi sve ranije osvajane medalje. Samostalnoj Srbiji, međutim, to je bila peta medalja. Srbija je nastupom u Londonu popravila učinak od Igara u Pekingu, kada je osvojila jedno odličje manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. SREBRO RUKOMETAŠA NA EP – Rukometni savez Srbije organizovao je početkom godine Evropsko prvenstvo, a domaća reprezentacija je sjajnim igrama, borbom, timskim duhom i zajedništvom postala u trenutku jedna od dražih selekcija u zemlji. Rukometaši su stigli do finala, ali nisu uspeli da pobede Dansku. Završni mečevi igrani su pred prepunom Arenom, a sve je podsećalo na vremena kada je rukomet bio jedan od popularnijih sportova. Čelnici evropskog rukometa pohvalili su šampionat u Srbiji kao jedan od najboljih u istoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. PREVIRANJA I IZBORI U ZVEZDI – Najtrofejniji srpski fudbalski klub prošao je i prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji. Na proleće je na predsedničkim izborima novi mandat dobio Vladan Lukić. Zvezda je sezonu završila bez titule i loše je počela novu. Trener Robert Prosinečki je otišao, a nedugo potom je Lukić objavio da se povlači. Formirana je radna grupa koja će voditi klub, a tada je objavljeno da su Zvezdini dugovi skoro 50 miliona evra. Potom su raspisani novi izbori, drugi u godini, na kojima je jedini kandidat bio legenda kluba Dragan Džajić, koga je kratko pre toga predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao od sudskog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. PARTIZAN DOMINIRA U SRBIJI, GUBI U EVROPI – Šampion Srbije Partizan osvojio je petu uzastopnu titulu državnog prvaka, što nikome nije pošlo za rukom u srpskom fudbalu. Crno-beli su imali dobar rezultat u domaćem prvenstvu, ali stanje u klubu nije bilo idilično. Tokom zimske pauze su se preko medija sukobili sportski sektor i predsednik kluba, a to je rezultiralo odlaskom trenera Aleksandra Stanojevića. Eipu je do kraja sezone vodio Avram Grant, a na leto se na klupu vratio Vladimir Vermezović. Crno-beli nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, a u Ligi Evrope su osvojili samo tri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. USPESI PARAOLIMPIJACA U LONDONU – Srpski paraolimpijci osvojili su pet medalja na Igrama u Londonu, dve zlatne i tri srebrne, što je znatno bolje nego u Pekingu, kada su osvojena dva srebra. Paraolimpijci su u London otišli bez skoro ikakve medijske pažnje, praćeni nekolicinom novinara, ali su nastupe završili u direktnim prenosima na javnom servisu. Država je ignorisala paraolimpijce i nije im napravila doček, ali su zato oni sami došli u centar Beograda i tamo se družili sa građanima i olimpijskim sportistima koji su im pružili podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. RENESANSA VATERPOLA – Reprezentacija je osvojila Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu, a onda i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Partizan je u domaćem prvenstvu dobio jaku konkurenciju. Crvena zvezda je dovela reprezentativce i napravila izuzetno jak tim za takmičenje u Evropi, a u Kragujevcu je formiran Radnički koji se takođe pojačao reprezentativcima. Srpska liga je tako odjednom postala jaka i neizvesna, posle godina apsolutne dominacije Partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. EP ZA ŽENE U RUKOMETU – Posle otkazivanja Holandije kao organizatora Evropskog prvenstva, Rukometni savez Srbije je, nošen uspehom muškaraca, dobio organizaciju takmičenja. Rukometašice Srbije su izborile rezultatski plasman pre toga i novi tim, koji je bio velika nepoznanica za domaću javnost došao je do četvrtog mesta izgubivši neizvesno polufinale i meč za treće mesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. DEVOJKE U FINALU FED KUPA - Reprezentacija Srbije plasirala se u finale FED kupa, ali je izgubila u Pragu od Češke sa 3:1. Duel je protekao pomalo mimo žiže interesovanja domaće javnosti, što je pogodilo teniserke i zbog čega je došlo do sukoba sa izveštačima iz Praga. Najbolje srpske igračice Ana Ivanović i Jelena Janković nagovestile su da neće više igrati sa reprezentaciju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo