ČILIĆ - POPKO 6-2, 6-1, 6-2: / Treći igrač svijeta pomeo protivnika i došao na korak do Ljubičićevog rekorda

Image
Foto: PIXSELL

Marin je donio prvi bod Hrvatskoj protiv Kazahstana

6.4.2018.
15:55
PIXSELL
VOYO logo

HRVATSKA - KAZAHSTAN 1-0

Čilić - Popko 6-2, 6-1, 6-2


Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić s uvjerljivih je 6-2, 6-1, 6-2 za jedan sat i 41 minutu pobijedio 258. igrača na ATP ljestvici Kazahstanca Dmitrija Popka te tako donio prvi bod našoj reprezentaciji u četvrtfinalnom Davis Cup dvoboju koji se od danas do nedjelje odigrava u varaždinskoj Areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo četiri gema je malo poznati 21-godišnji Kazahstanac uspio držati korak s trećim tenisačem svijeta, a onda je Čilić od 2-2 u prvom setu nanizao devet gemova i poveo sa 6-2, 5-0. Do kraja meča Popko je uspio uhvatiti još samo tri gema, jedan u drugom i dva u trećem setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to 25. pojedinačna pobjeda Marina Čilića u Davis Cupu (25-10), a računajući i parove njegov 35. trijumf (35-16). Čilić je već sada hrvatski rekorder po broju pobjeda u pojedinačnim Davis Cup mečevima, a još mu je jedna potrebna kako bi se izjednačio s ukupnim rekorderom Ivanom Ljubičićem (36-19).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom meču današnjeg programa Borna Ćorić (ATP - 28.) će igrati protiv najboljeg kazahstanskog tenisača Mihaila Kukuškina (ATP - 92.). Pobjednik varaždinskog dvoboja će u polufinalu Davis Cup, u rujnu ove godine, igrati protiv boljeg iz dvoboja SAD - Belgija koji se igra u Nashvilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


  • TREĆI SET:
  • 6-2: Marin Čilić donio je prvi bod Hrvatskoj protiv Kazahstana
  • 5-2: Popko je obranio svoj servis i tako malo prolongirao završetak meča za još koju minutu.
  • 5-1: Čilić je na korak do osvajanja prvog boda za Hrvatsku u ovom četvrtfinalnom srazu.
  • 4-1: Popko je uspio prekinuti crnu seriju i obraniti servis.
  • 4-0: U Varaždinu ništa novo, i dalje traje dominacija Čilića
  • 3-0: Popko ne može vjerovati da sve što napravi, poduzme u ovom meču, jednostavno nema učinka protiv Marina, nema lijeka.
  • 2-0: Marin je obranio svoj servis, i dalje drži jak ritam, ne popušta, motiviran je što prije završiti ovaj meč.
  • 1-0: Bila je to rovovska bitka. Marin je breaknuo Popka na otvaranju trećeg seta. Kazahstanac jednostavno nema šanse.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • DRUGI SET:
  • 6-1: Bravo Marine, za sat i 15 minuta Marin je Popkovu dao svega tri gema, vodi 2-0, dominira i Hrvatska je na korak od prvog boda u ovom susretu. Kazahstanac je imao dvije break lopte, no spasio je to Čilić na brzinu. Šesti as za 2-0 u setovima.
Image
  • 5-1: Popko konačno osvaja prvi gem u drugom setu, ukupno treći u meču.
  • 5-0: Marin je fokusiran, odlično igra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4-0: Čini se kako je meč ušao u jednosmjernu, Marinovu ulicu. Čilićeva serija sada traje već osam uzastopnih gemova. Publika u Areni Varaždin je na nogama. Čilić novim breakom u potpunosti drži kontrolu nad susretom, a popravio je i servis, ima pet aseva.
  • 3-0: Popko ne može držati ritam igre koji je nametnuo Čilić. Pritisak Hrvata stvara mu probleme.
Image
  • 2-0: Kakav ludi gem! Marin je puno agresivniji na povratnoj lopti i Popko više ne može pratiti taj ritam. Treći break zaredom nosi vodstvo i u drugom setu. Čilić je nastavio pritiskati Popkova na drugom udarcu.
  • 1-0: Nastavio je Marin odlično igrati i u drugom setu.


  • PRVI SET:
  • 6-2: Dugo je Čilić lomio Popkova u osmoj igri, ali ga je na kraju slomio. Raspucao se naš tenisač, Čilićevi udarci su sve sigurniji, a na 40-40 odigrao je i sjajan volej za koji ga je varaždinska publika nagradila pljeskom. Bravo Marine, samo tako naprijed.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 5-2 - Marin je lako obranio servis. Hrvat je nadomak osvajanju prvog seta.
  • 4-2: Čilić je breaknuo Popka. Čini se kako je počeo Čilić šou u Varaždinu! Marin je odigrao sjajan gem, stalno je na prvoj lopti, prvom udarcu pritiskao protivnika dok nije kapitulirao.
Image
  • 3-2: Međugorac je odlično otvorio gem s dva vezana dobra forhenda. Vrlo je brzo imao 30-0, nakon toga i 40-0. Iz servisa je Marin potvrdio igru. Prvi je bio netočan, dok je drugi bio silovit, moćan, točan. Čilić je trenutno je na 40 posto ubačaja iz prvog servisa.
  • 2-2: Marin je poveo 30-15, ali Popko se vrlo brzo s agresivne dvije lopte vratio u igru, poveo 40-30, da bi nakon toga jednom paralelom natjerao Marina da plasra lopticu u mrežu.
  • 2-1: Popko je u trećoj igri bio puno žilaviji, došao na 30-40, ali više od toga nije išlo. Ono što veseli je da je Marin siguran na servisu, polako ulazi u meč, morate znati da se nije lako prijeći u kratkom vremenu s američke, tvrde podloge na zemljanu.
Image
Foto: PIXSELL

04.02.2018., Varazdin, Aren Varazdin - Cetvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa Hrvatska - Kazahstan, prvi dan, prvi mec Marin Cilic - Dmitry Popko.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

  • 1-1: Čilić je odmah pristisnuo Popkova na servisu, došao do 40-30, ali kazahstanski predstavnik ipak je obranio svoj početni servis udarac.
  • 1-0: Marin je uvjerljiv na svom servisu, meč je Hrvat otvorio asom, Popkov nije dobro branio osnovnu liniju. Na redu je Popko

POČEO JE MEČ. PRVI SERVIRA MARIN:

14.00 - Prvi će na teren najbolji hrvatski tenisač i treći tenisač svijeta Marin Čilić i Dmitry Popko, 251. tenisač svijeta. Drugi meč dana igrat će Borna Ćorić, novopećeni TOP 30, protiv najboljeg kazahstanskog tenisača, Kukuškina (92. na ATP ljestvici).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.59 - Sviraju se himne, prva je kazahstanska, a nakon toga svirat će se Lijepa naša.

13.57 - Poznati su i prvi rezultati četvrtfinalnih dvoboja. Njemačka je povela protiv Španjolske, a prvi bod donio je uvjerljivi Aleksander Zverev, koji je svladao Davida Ferrera na zemlji u Valenciji rezultatom 6-4, 6-2 i 6-2. Slijedi legendarni Rafael Nadal protiv Philippa Kohlschreibera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.56 - Na redu je predstavljanje tenisača reprezentacije Hrvatske i Kazahstana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


NAJAVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb je pomazio Hrvatsku, u to nema sumnje. No, hoće li naši tenisači iskoristiti tu priliku i plasirati se u polufinale natjecanja? Odgovor na to pitanje saznat ćemo, nadamo se, već u subotu, ali u nedjelju sigurno. Marin Čilić, Borna Ćorić i društvo favoriti su protiv Kazahstana, čije je prvo ime Mihail Kukuškin, trenutno 92. igrač prema ATP ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Podloga nam je prednost'

"Za sad je sve besprijekorno, sve ide prema planu, spremni smo za bitku", kazao nam je izbornik Davis Cup reprezentacije Hrvatske Željko Krajan koji nam se javio iz Varaždina...

ODRŽAN ŽDRIJEB DAVIS CUPA: Čilić prvi izlazi na teren, Krajan otkrio tko će zaigrati u paru s Dodigom

"Svi su odradili treninge. Favoriti jesmo, trebamo tu ulogu potvrditi na terenu. Moramo biti na vrhuncu, odradili smo treninge maksimalno ozbiljno, koliko je bilo moguće. Definitivno, svima još treba prilagodba s američkog betona na zemljanu podlogu. S te strane mislim da smo mi u prednosti, jer se više igra na zemlji u ovom dijelu Europe. Lakše se nama prilagoditi na zemlju, nego nekim drugim ekipama kao, primjerice, Kazahstanu protiv kojeg igramo. I tu smo u maloj prednosti, što se tiče podloge", rekao nam je Krajan i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

02.04.2018., Varazdin - Trening hrvatske Davis Cup reprezentacije u Areni Varazdin uoci susreta protiv Kazahstana. Izbornik Zeljko Krajan. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

HRVATSKA SPREMNA ZA KAZAHSTAN: Krajan podlogu u Varaždinu ugurao u Top 10 svjetskih turnira

'Kazahstanci su nezgodni'

"Sigurno da su nezgodni, na papiru nisu atraktivni pa ih se može lako podcijeniti. Mi imamo igrače koji spadaju u najbolje na svijetu, imamo dvojicu takvih, imamo jedne od najboljih parova na svijetu, tako da smo jaki. No, treba biti oprezan, oni su već godinama nezgodni u Davis Cupu, prolazili su prva kola, dobivali su nezgodne suparnike, definitivno Davis Cup sam po sebi novi neki naboj i neće biti niti malo lagano. Imaju oni iskustva, imaju odrađenih mečeva, tako da sve to vuće za sobom neke stvari. Međutim, nadam se da, uz iskustvo koje mi imamo u Davis Cupu, i kvalitetu koja je na našoj strani, da će to prevladati", istaknuo je Željko Krajan.

Četvrtfinalni dvoboj otvorit će najbolji hrvatski igrač Marin Čilić i Dmitrij Popko. Treći tenisač svijeta tako će prvi na teren varaždinske Arene, a nakon tog dvoboja slijedi okršaj novopečenog igrača iz TOP 30 Borne Ćorića i spomenutog Kukuškina. Upravo će taj dvoboj biti jedan od krucijalnih za ukupnu pobjedu i prolaz u polufinale...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

05.04.2018., Varazdin- Izvlacenje parova Davis Cup susreta izmedju Hrvatske i Kazahstana. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Borna je dobio potvrdu koju smo svi očekivali'

"Borna je spreman, puno mu znači to što je ušao u TOP 30. Dobiva tu potvrdu koju smo svi od njega očekivali, potvrda tog velikog potencijala kojeg ima. Već nekoliko godina nagovještava velike stvari u tenisu, sad se to i potvrđuje, sad sve dolazi na naplatu. Posložio je svoju igru, to se vidi, stvarno je na pravom putu da bude pravi, veliki igrač. Ok, može sve to biti i dvosjekli mač, ali prije svega trebaš loviti dobre rezultate koji, ruku na srce, nose i određeni pritisak. No, ako želiš biti velik, moraš se znati nositi s pritiskom. Borna to zna i zato će biti jedan od najboljih na svijetu. Naravno da ako ima bolji renking, da se u Davis Cupu više očekuje od njega, ali on je na sve spreman, to je sve dio njegovog teniskog odrastanja koje je normalno na njegovom putu tamo gdje ga svi za koju godinu vidimo, među onim najboljima".

BORNA ĆORIĆ U FORMI ŽIVOTA: ‘Počeo sam pobjeđivati igrače od kojih sam prije često gubio’

Izbornik je uvijek optimističan uoči Davis Cup izazova...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Haha, jednostavno sam takav. Nema prostora negativizmu, pesimizmu, bilo čemu... s druge strane, da, imam momke u koje se mogu pouzdati, znam koliko mogu i znam koliko vrijede na terenu i to je jedna stvar koja izborniku ide u prilog, kad imaš takve tenisače, ekipu kakvu ja trenutno imam na raspolaganju. Definitivno možemo puno ove godine u Davis Cupu, 2016. smo to i nagovjestili, bili smo blizu osvajanju natjecanja. Mislim da je sad ista situacija, čak mislim da smo možda i malo jači za Bornu koji je sad u boljoj igračkoj poziciji, nego što je to bilo onda i uz to iskustvo koje imamo, iz te 2016., mislim da možemo puno. No, bit će teško, ima tu puno dobrih reprezentacija. Treba se fokusirati na ovaj dvoboj, četvrtfinale i onda će kasnije biti lakše...

Image

02.04.2018., Varazdin - Trening hrvatske Davis Cup reprezentacije u Areni Varazdin uoci susreta protiv Kazahstana. Borna Coric. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Amerikanci favoriti protiv Belgije

Pobjednik dvoboja u polufinalu idu na boljega iz sraza SAD-Belgija. Ukoliko Hrvatska prođe Kazahstan, polufinale će igrati također na svom terenu, pred svojim navijačima...

"Još se ne zna tko će biti domaćin polufinala. Nikad se ne igra dva puta za redom u istom gradu, igrom slučaja se to možda i dogodilo s Osijekom zbog nekih prilika, ali teško da će biti Varaždin. U polufinalu teško da možeš reći da imaš lakog protivnika, jer tko god dođe u polufinale, znači da zna igrati, među četiri je najbolja i to nije mala stvar. Amerikanci su veliki favoriti za prolaz, ali imaju i oni težak zadatak. Tu su još i Španjolci, Nijemci, Francuzi, svi su jaki i ako uspijemo ovo proći, bit će zanimljivo polufinale. Svi mečevi će biti otvoreni, naša prednost je to što ćemo igrati na domaćem terenu, dobili smo Amerikance 2016. na njihovom terenu, pa se nadam da to isto možemo i sad napraviti. Iako, da imaju jaku momčad, imaju. No, prođimo prvo Kazahstan, to nam je sad u fokusu".

OPTIMIZAM U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI: Čilić i Ćorić kvalitetniji u pojedinačnoj konkurenciji, par još veći favorit

Zbog najave izmjena formata natjecanja u Davis Cupu, zbog čega natjecanje kakvo poznajemo odlazi u povijest, ovo je jedna od posljednjih prilika navijačima u Hrvatskoj da svoje teniske ljubimce gledaju na svom terenu u Davis Cupu.

Međunarodna teniska federacija (ITF) potvrdila je kako se sprema velika promjena u Davis Cupu, koju razvija u suradnji s investicijskom grupom Kosmos, a iza koje između ostalih stoji i veliki ljubitelj tenisa te zvijezda Barcelone, Gerard Pique.

Image

02.04.2018., Varazdin - Trening hrvatske Davis Cup reprezentacije u Areni Varazdin uoci susreta protiv Kazahstana. Viktor Galovic, Marin Cilic. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Promjena formata natjecanja

Predstavljen je i plan o pokretanju Svjetskog teniskog kupa, jednotjednog natjecanja koje bi se trebalo održavati krajem studenoga svake godine, a pobjednik tog natjecanja bi ujedno bio proglašen i osvajačem Davis Cupa. Nagradni fond bio bi tridesetak milijuna eura.

ŽELJKO KRAJAN ZA NET.HR: ‘Ovo je zadnja šansa svima koji vole Hrvatsku da gledaju Marina i dečke na domaćem terenu’

Na turniru bi trebalo nastupiti 18 najboljih reprezentacija svijeta raspoređenih po grupama, a nakon borbe za četvrtfinale igramo bi se po nokaut-sistemu (igrala bi se po dva meča, pojedinačna i jedan u parovima, vjerojatno na dva dobivena seta). Nalik je to na nogometno Svjetsko i europsko prvenstvo. Sve navedeno izazvalo je negodovanje teniskog svijeta, posebno navijača...

"Nadam se da nije zadnji nastup pred domaćom publikom, je u Varaždinu, ali je zadnja prilika ove godine vidjeti našu momčad na okupu, na domaćem terenu u Davis Cupu, treba još vidjeti hoće li taj novi sustav i format zaživjeti. Mogućnosti jesu da se ukine ovakav sustav natjecanja kakav je sad, pa je ovo zato velika prilika svima koji žele vidjeti naše najbolje tenisače na terenu uživo, da dođu i to iskoriste ove godine. Još jednom pozivam sve da dođu i daju nam podršku protiv Kazahstana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo