FANTASTIČNI ČILIĆ UŠAO U POLUFINALE AUSTRALIAN OPENA! / Nadal mu predao meč nakon velike borbe

Image
Foto: AFP

Najbolji hrvatski tenisač plasirao se u polufinale Australian Opena pobjedom nad prvim reketom svijeta, Španjolcem Rafaelom Nadalom 3-6, 6-3, 7-6 (5), 6-2, 2-0.

23.1.2018.
12:44
AFP
VOYO logo

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić drugi put u karijeri plasirao se u polufinale Australian Opena, nakon što mu je prvi tenisač svijeta Rafael Nadal predao četvrtfinalni dvoboj pri rezultatu 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2, 2-0 nakon tri sata i 47 minuta borbe.

'Rafa je pravi ratnik'

"Nevjerojatna predstava obojice. Presretan sam zbog ovog rezultat. Stvarno je šteta što je Rafa morao ovako završiti meč. Uvijek se bori do kraja, pravi je ratnik i baš je gadno što je morao predati. Vidio sam da se muči, to me podsjetilo na Wimbledon kad sam ja morao predati. Pokušao sam ne misliti na to i biti koncentriran", rekao je Čilić nakon meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal je stajao vrlo daleko od osnovne linije čekajući Marinove servise:

"Primijetio sam to, a moji su servisi bili sve bolji kako je meč odmicao i stalno sam podizao svoju razinu igre. Vidio sam da se muči s mojim servisima, baš sam forsirao servis u suprotan kut, to mi je baš išlo. Imao sam nekoliko prilika u trećem setu, ali nisam dopustio da me gubitak uznemiri, želio sam popraviti svoju igru", rekao je Čilić nakon meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sljedećem protivniku rekao je ovo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrali smo jedanput, ima nevjerojatan niz. Svaka mu čast što je ušao u polufinale. Moram misliti na svoju igru, Kyle ima sjajan servis i forhend", rekao je Marin o protivniku kojeg je dobio 2017. godine u Šangaju.

Bio je to sedmi Čilićev dvoboj protiv Nadala i druga pobjeda našeg tenisača, koji je Španjolca svladao 2009. u Pekingu, kad su se prvi put sastali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za finale protiv Edmunda

Čilićev suparnik u polufinalu bit će Britanac Kyle Edmund, 49. tenisač svijeta, koji je iznenađujuće svladao 3. nositelja, Bugarina Grigora Dimitrova sa 6-4, 3-6, 6-3, 6-4.

Prvi tenisač svijeta trebao je 52 minute za osvajanje prvog seta u kojem je više prijetio na Čilićev servis, a do ključnog 'breaka' stigao u osmom gemu, u kojem je Marin napravio dvostruku pogrešku i promašio dva forhenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal je prvi stigao do prednosti i u drugom setu, ponovno uz Čilićevu pomoć. Pri rezultatu 2-2 i na 'break-loptu' Marin je dobio opomenu zbog prekoračenja vremenskog ograničenja od 25 sekundi između poena. Nakon opomene napravio je dvostruku pogrešku i darovao 'break' Nadalu. No, uslijedio je preokret. Nizom od četiri gema, u kojem je dvaput slomio servis Španjolca, Čilić je osvojio drugi set i nakon sto minuta igre izjednačio se s Nadalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobičan tie-break trećeg seta

U trećem setu je prvi zaprijetio najbolji hrvatski tenisač, ali je Nadal spasio jednu 'break-loptu' kod 1-1 i još dvije kod 3-3. Marinov servis je bio ugrožen u desetom gemu, ali je Čilić spasio set-loptu odličnim volejem. Odluka je pala u 'tie-breaku' u kojem servis nije bio prednost. Nadal je poveo 2-0, Čilić nizom sjajna tri poena došao do 3-2 s dva servisa, ali je oba poena izgubio. Za 4-4 Čilić je pogodio još jedan neobranjiv forhend. Nažalost, kod 5-5 je potpuno izbacio Nadala iz terena, a onda promašio forhend kojim je trebao doći do set-lopte. Nadal takvu priliku nije propustio i nakon 72 minute igre u trećem setu došao do na korak od polufinala.

Bez obzira na takav rasplet, Čilić nije 'spustio gard', već je u četvrti set ušao još odlučniji izboriti peti set. Takav pristup mu se isplatio u četvrtom gemu, u kojem je došao do 'breaka' još jednim neobranjivim forhendom, a već gem poslije vodio je 4-1. Tada je Nadal zatražio medicinsku pomoć zbog bolova u desnom kuku. Nakon pet i pol minuta ukazivanja pomoći meč je nastavljen, a Marin nastavio igrati u istom ritmu. Za to je nagrađen još jednim 'breakom', koji mu je donio peti set i prednost prvog servisa u odlučujućoj dionici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić imao mnogo više izravnih poena

Nakon što je Nadal izgubio servis kojim je Marin došao do prednosti 2-0, Španjolac je vidno šepajući došao do našeg tenisača i stisnuo mu ruku u znak predaje.

Do tog trenutka, čak i kad kod Nadala nije bilo znakova ozljede, Marin se ravnopravno nosio s Nadalom i parirao mu vrlo agresivnom igrom kojom je natjerao Nadala u defenzivu. Čilić je završio meč sa 83 izravna poena, a Nadal sa samo 39.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinalni dvoboj Čilića i Edmunda na rasporedu je u četvrtak ujutro po hrvatskom vremenu. Do sada su se jednom sastali, prošle godine u 2. kolu turnira Masters 1000 serije u Šangaju, kad je Čilić slavio u dva seta.

Sjajan je meč odigrao prvi hrvatski reket te je nakon 2010. izborio drugo polufinale Australian Opena u karijeri. Tamo ga čeka Britanac Kyle Edmund, koji je iznenađujuće slavio protiv Bugarina Grigora Dimitrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i kako je ovo Rafaelu Nadalu tek druga predaja meča na Grand Slam turniru. Prvi predao je meč Andyju Murrayju u četvrtfinalu istog turnira 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

NADAL - ČILIĆ 6-3 3-6 7-6 (5) 2-6 0-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti set

KRAJ! NADAL JE PREDAO MEČ!

0-2 Nadal ne izgleda dobro i Čilić je imao 0-40, ali španjolski ratnik vratio se i stigao do izjednačenja. Izborio je Marin još tri break lopte, a iskoristio je treću i breknuo ga. Nadal je odmah nakon toga predao meč zbog ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0-1 Budući da je prošli set završio breakom, Marin je peti otvori sigurnim servis gemom. Nadal ne izgleda dobro, muči ga ozljeda mišića desne noge i teško se kreće po terenu.

Četvrti set

2-6 BREAK! Španjolac je imao 40-30 na svom servisu, ali Marin ga je natjerao na nekoliko pogrešaka i novim breakom došao do izjednačenja. Igrat će se peti set u Melbourneu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-5 U sedmom gemu četvrtog seta vidjeli smo najljepši poen meča. Marin je sjajno bez gledanja lobovao Nadala koji je stigao tu loptu i vratio je 'tweenerom', a Čilić ju je zakucao sjajnim smashom. Uslijedila je potom i bekend paralela te fantastičan forhend kojim je Marin zadržao break prednosti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-4 Rafael Nadal pozvao je medicinski time-out zbog ozljede mišića desne noge, ali vratio se u igru. A Marin ga je dočekao žestoko i s tri sjajna poena došao do tri break lopte koje je Španjolac uspio spasiti te zadržati svoj servis. Sjajno se snašao Nadal u teškom trenutku.

1-4 Marin u ovim trenucima igra zaista fantastično! Na nevjerojatan je način izvukao jedan težak poen, a potom i sjajnim servisima potvrdio break!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-3 BREAK! Sjajnim poenom otvorio je Nadalov servis gem Čilić, ali brzo je Španjolac preokrenuo rezultat i došao do 30-15. No, Čilić prvo sjajnim reternom iznenađuje Španjolca, a zatim i sa sjajna dva napada dolazi do breaka i prednosti u četvrtom setu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-2 Osvojio je nekoliko sjajnih poena naš tenisač i imao 40-15, ali Nadal je uspio doći do izjednačenja nakon jedne pogreške Marina. No to ga nije pokolebalo te uspio zadržati svoj servis i prednost u četvrtom setu.

1-1 Pokazao je naš tenisač jaku glavu i nije dao da ga izgubljeni set izbac iz ritma. Sa sjajna dva udarca došao je do 0-30, ali Nadal se brzo vratio i preokrenuo rezultat u svoju korist.

0-1 Marin je otvorio set servisom i sigurno ušao u četvrti set. Ništa nije izgubljeno, Čilić ima igru kojom može nadoknaditi ovaj zaostatak.

Treći set

Tie-break

7-5 Španjolac je bio siguran i sada vodi 2-1 u setovima

6-5 Otvorio si je teren Marin sjajnim napadima, ali je potom poslao lopticu u aut i set loptu ima Nadal.

5-5 Čilić je skratio lopticu koju Nadal nije stigao

5-4 Probao je Čilić bekendom paralelom iznenaditi Španjolca, ali loptica je ostala na vrhu mreže.

4-4 Nadal je dugo odugovlačio sa svojim servisom, ali nije uspio izbaciti Marin iz takta koji je potegnuo sjajan forhend i izjednačio na 4-4.

4-3 Fantastičan retern Nadala koji ponovo ima prednost!

3-3 Marin je napravio neprisiljenu pogrešku na svom servisu i rezultat je ponovno izjednačen.

2-3 Nadal je izašao na mrežu, ali Čilić ga je odlično prošao, a potom i sjajnim bekendom osvojio treći poen u nizu!

2-1 Marin je pogriješio pri jednom izlasku na mrežu i Nadal ima mini-break u trinaestoj igri. Potom je uslijedio sjajan servis i rezultat je 2-1 za Španjolca.


6-6 Fantastično igra Čilić, ne dopušta Španjolcu da krene u svoju igru i nakon minute osvaja gem bez izgubljenog poena. Ide se u tie-break.

6-5 Izgleda da se i Nadal malo probudio te je uzeo svoj servis gem nešto uvjerljivije nego što je to činio ranije u setu.

5-5 Marin je izgledao odlično većim dijelom ovog seta, bio bolji igrač i imao nekoliko break prilika koje nije iskoristio. U ovom gemu sjajnim je napadom spasio set loptu Nadala, a zatim i fantastičnim poenom završio servis gem i ostao i dalje u trećem setu. Idemo Marine!

5-4 Odigrao je Marin i u ovom gemu nekoliko sjajnih udaraca, ali Španjolac je uspio zadržati svoj servis i prednost.

4-4 Čilić je osmi gem trećeg seta otvorio šestom dvostrukom pogreškom u meču. No potom je uslijedilo nekoliko sjajnih Marinovih servisa i rezultat je 4-4.

4-3 Nadal je dobro igrao na početku svog servis gema, ali Marin je s nekoliko razornih udaraca i napada došao do dvije break lopte. Nadal ih je obje uspio spasiti, ali Čilić mu nije dao da samo tako zadrži servis. Nakon osam minuta borbe u ovom setu poveo je prvi igrač svijeta sa 4-3 u trećem setu.

3-3 Čilić nastavlja sa sjajnom igrom te uzvraću Španjolcu sigurnim zadražvanjem svog servisa uz nekoliko sjajnih poena.

3-2 Osvojio je Nadal gem bez izgubljenog poena.

2-2 Čilić je svoj servis gem otvorio s dva poena u nizu, ali zatim je napravio i dvije pogreške. Potom je uslijedio as, ali i dvostruka pogreška. No asovima je došao do novog izjednačenja.

2-1 Marin se potpuno raspucao! S nekoliko sjajnih napada došao je do 30-40, ali je napravio zatim i nekoliko neprisiljenih pogrešaka te je Nadal zadržao svoj servis.

1-1 Imao je Nadal 15-30, ali Čilić je s nekoliko sjajnih poena, a zatim i asom došao do poravnanja rezultata.

1-0 Nadal je sigurno otvorio treći set i poveo sa 1-o.

Drugi set

3-6 Sjajna igra Čilića! Osvojio je četiri gema u nizu i stigao do 1-1 u setovima! Odservirao je osam asova u ova dva seta.

3-5 BREAK! Slična situacija kao u prethodnom Nadalovom servis gemu. Imao je prvi igrač svijeta 0-30, ali Marin je odličnim napadima stigao do 30-30, a potom i do izjednačenja. Nakon sjajnog reterna, Nadal je lopticu poslao u mrežu, a Čilić je stigao do nove break prilike i odličnim napadom došao do drugog breaka u nizu!

3-4 Odličan gem za Čilića. Osvojio je svoj servis bez izgubljenog poena, sa dva asa u nizu i sada je psihološka prednost na njegovoj strani!

3-3 BREAK! Sjajno je Marin otvorio šesti gem drugog seta i poveo sa 0-30, ali Nadal je ubrzo tu prednost anulirao i osvojio tri poena u nizu. Ali Čilić se ne predaje i sjajnim forehandom dolazi do izjednačenja. Došao je Marin i do break lopte koju nije uspio iskoristiti, ali zato je drugu loptu u ovom gemu te se vratio u set. AJMO MARINE!

3-2 BREAK! Španjolac je odličnim pasing udarcem došao do 15-40, a zatim je Marin napravio dvostruku pogrešku i poklonio break Nadalu!

1-2 U trećem gemu drugog seta Nadal je poveo 0-30, a Čilić je s tri vezana poena u nizu stigao do svoje prve break lopte. Nadal je odservirao sjajno i vratio se na 2-2.

Na službenom Twitter profilu pojavila se i zanimljiva činjenica koja dokazuje koliko je Nadal praznovjeran. Nakon što se obriše ručnikom, sve dok ne prohoda preko natpisa 'Melbourne' na terenu, ne želi ga vratiti skupljaču loptica. I tako svaki put.

Još jednu break loptu spasio je Čilić odličnim servisom te je uspio zadržati svoj servis u drugom setu.

Marin je bez pogreške započeo novi set i poveo 1-0. Uzvratio je Nadal još uvjerljivije, bez izgubljenog poena na svom servisu. Marin trenutačno ima 18 neprisiljenih pogrešaka, a Nadal svega osam te je to jedan od razloga što prvi set nije potrajao nešto duže.

Naš tenisač odbio je predati prvi set bez borbe te je dobro stisnuo Španjolca. Odigrao je vrlo hrabro Marin na dvije set lopte Nadala, a na trećoj je bio nemoćan nakon sjajnog winnera Španjolca.

BREAK! Čilić je pokleknuo u osmom gemu prvog seta. Nadal je odigrao odlično, došao do 0-40 te iskoristio te iskoristio sedmu break priliku

Već u sljedećem gemu do izjednačenja je stigao i Čilić nakon dvostruke pogreške Nadala. A nakon jedne neprisiljene pogreške, do prve break lopte došao je i Čilić koju je Nadal riješio asom, a zatim je Španjolac i sigrno odservirao i poveo 4-3.

Čilić je odigrao nešto slabiji gem te je Nadalu ponudio mnoštvo prilika za break. Na svaku je break loptu odigrao odlično, ali je u svakom idućem poenu nepotrebno griješio. Na kraju je uspješnim servisima uspio zadržati servis u gemu u kojem je Španjolcu ponudio čak pet break lopti.

Uspio je Nadal doći do izjednačenja, ali naš tenisač sigurno je osvojio sljedeća dva poena i poravnao rezultat na 2-2.

Oba tenisača suvereno su otvorila meč, bez izgubljenog poena na svom servisu. Čilić je uspio sjajnim stop volejem osvojiti poen na servisu Nadala, ali više od toga mu Španjolac nije prepustio.


Marin Čilić protiv Rafaela Nadala pokušat će izboriti polufinale Australian Opena. Španjolca je uspio pobijediti samo jednom i to prije devet godina u Pekingu.

"Čeka me jako težak dvoboj, i u mentalnom i u fizičkom aspektu, ali mislim da sam u dosadašnja četiri meča pokazao da sam u odličnoj formi. Samopouzdanje mi je veliko, na terenu se osjećam fenomenalno i cilj mi je nastaviti s agresivnom igrom", rekao je Čilić u najavi meča.

Servis mora ubojit, a neprisiljene pogreške svedene na minimum ako naš tenisač želi doći do pobjede u ovom meču, protiv Rafe nema lakih mečeva.

"Od US Opena 2014. nikad nisam prestao vjerovati u svoju igru. Ove godine cilj mi je osvojiti Grand Slam naslov, zasad idem u pravom smjeru, a Nadal je još jedan velik izazov na putu. No za takve sam se stvari i pripremao na treninzima", kaže Čilić.

Marin je dosad s turnira izbacio Pospišila, Sousu, Harrisona i Carrena Bustu, a Nadal Estrellu, Mayera, Džumhura i Schwartzmana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo