DONNU VEKIĆ U POHODU NA US OPEN ZAUSTAVILA DOBRA PRIJATELJICA: / Osječanka ostvarila uspjeh karijere i najavila velike stvari u nastavku karijere

Image
Foto: Profimedia

Osječanka nije uspjela preskočiti još jednu veću stepenicu nakon što se plasirala u svoje prvo četvrtfinale Grand Slama

4.9.2019.
19:55
Profimedia
VOYO logo

Četvrtfinale US Opena, 18:10

DONNA VEKIĆ - BELINDA BENČIĆ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-7, 3-6

Hrvatska tenisačica Donna Vekić nije se uspjela plasirati u polufinale ovogodišnjeg izdanja US Opena. Osječanku je u njenom prvom četvrtfinalu Grand Slama u karijeri zaustavila Švicarska tenisačica Belinda Benčić koja ju je svladala u dva seta za nešto manje od dva sata igre 7-6 6-3. Bio je ovo četvrti međusobni susret Vekić i Benčič i treća pobjeda 22-godišnje Švicarke koja je inače dobra prijateljica naše tenisačice još od mladih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je naša tenisačica 23. na WTA ljestvici, a Belinda Benčić 12., ta se razlika u prvom setu nije toliko vidjela. Donna je bila izvrsna, koncentrirana i sigurna na svom servisu, dok je Švicarka u devetom gemu prvog seta izgubila koncentraciju i nanizala nekoliko neforsiranih pogrešaka.

Image
ČUDESNA SERENA ZA REKORDNE 44 MINUTE IZBORILA POLUFINALE: /

Amerikanka novom pobjedom ušla u društvo legendi

Image
ČUDESNA SERENA ZA REKORDNE 44 MINUTE IZBORILA POLUFINALE: /

Amerikanka novom pobjedom ušla u društvo legendi

Servisi su joj završavali na mrežici, napravila je dvije dvostruke servis-greške, a promašila je i jedan lagani smeš, tako da je Donna osvojila taj gem za 5-4 uz priliku da na svom servisu zaključi set. No Benčić je zaigrala sjajno kad joj je došla voda do grla i uzvratila joj breakom. Isforsirala je 13. gem u kojem je bolje odigrala, ali mora se reći i da je publika u nekoliko navrata ometala hrvatsku tenisačicu kojoj nakon toga nije bilo jednostavno servirati. Prvi set tako je pripao Švicarki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rutinski drugi set za Benčić

I početka drugog seta je protekao slično kao i prvi, do 3-3 niti jedna igračica nije imala break-loptu, a onda je Vekić odigrala vrlo loš gem na svom početnom udarcu i izgubila servis bez izgubljenog poena. Iako je kod zaostatka 3-5 Vekić sjajnim udarcima spasila dvije meč-lopte Benčič, nije uspjela osvojiti gem kojim bi se primaknula na 4-5 i primorala Švicarku da odservira za meč. na treću meč-loptu Vekić je napala, ali je njezin forhend za malo otišao u aut.

Benčič će u polufinalu igrati protiv pobjendice susreta između Kanađanke Biance Andreescu i Belgijanke Elise Mertens. Ranije su polufinale izborile Ukrajinka Elina Svitolina i Amerikanka Serena Williams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


2. set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-6 Gotovo je. Belinda Benčić je napravila još jedan break i ušla u polufinale US Opena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


3-5 Vekić je sad na rubu poraza. Servira, ali Benčić će nakon toga imati priliku završiti meč na svom servisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


3-4 Benčić je možda osvojila poen vrijedan polufinala US Opena. Švicarka je razbila Vekić u sedmom gemu drugog seta i sad je njen servis. Sve što mora je odservirati koncentrirano i meč je njezin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


3-2 Donna je peti gem u drugom setu dovršila lijepom forehand paralelom koja je pala na rub linije. Benčić je tražila provjeru, ali nije joj bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


2-2 Gem za Benčić koja je ovo jako dobro odservirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


2-1 Novi gem za Vekić i vodstvo u drugom setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1-1 Benčić je uzela ovaj set, ali ostaje osjećaj da ga nije zaslužila. Napravila je dvije dvostruke servis-greške, a imala je i puno sreće jer joj se loptica privraćanju jednog loba dvaput odbila u mrežicu i pala u Donnino polje. Hrvatska tenisačica na to se mogla samo nasmijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1-0 Lagani prvi gem na otvorenju drugog seta za Donnu Vekić. Izgubila je samo jedan poen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1. set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-7 Donna nije uspjela osvojiti prvi set iako je imala sve na dlanu. Benčić je na njen break odgovorila breakom, da bi u 13. igri izgubila prvi set.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-6 Nakon dugog i napornog gema ulazimo u tie-break.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-6 Benčić je osvojila ovaj gem s lakoćom.


5-5 Sjajnu priliku propustila je Donna, Kao da joj se počela tresti ruka u odlučujućem gemu za prvi set pa servis nije išao tamo kamo je trebao. Dosta je griješila, dok je benčić pogodila sve što je zamislila i opet vratila meč u egal.


5-4 Sjajan gem Donne Vekić, ali i najgori dosad Belinde Benčić. Naša tenisačica iskoristila je sve pogreške Belinde Benčić koja je u pokušaju agresivnog servisa napravila dvije dvostruke greške, a promašila je i jedan smeš nakon visoke svijeće. U svakom slučaju - Vekić servira za set!


4-4 Još uvijek ne pada koncentracija tenisačicama. Donna jako dobro kontrolira igru kad je na servisu, baš kao i Benčić koja joj se u osmom gemu približila na deuce, ali više od toga nije mogla napraviti.


3-3 Po tri gema za svaku tenisačicu, break se ne nadzire, a Donna na svom servisu još uvijek izgleda jako dobro.


2-3 S dva asa zaključila je Benčić ovaj uvjerljivi gem. Ušla je u dobar ritam na servisu i morat će se hrvatska tenisačica namučiti da ga razbije. Iskoristila je Vekić jedan challenge kako bi pokušala malo omesti Benčić, ali loptica je bila duboko u polju.


2-2 Uz male probleme dolazi Vekić i do svog drugog gema. Uzela joj je Benčić dva poena, no nije ju ozbiljnije ugrozila.


1-2 Vrlo dobar početak za Donnu Vekić. Namučila je u prvom gemu Belindu Benčić koja je jedva obranila svoj servis. Donna je na svim servisu bila sigurna, no Benčić je svoj drugi gem također s lakoćom osvojila. Donna je na servisu.


Donna već je sad u sedmom nebu. Nikad se nije plasirala u četvrtfinale nekog Grand Slama sve do ovog US Opena, a sada će tamo zaigrati protiv 12. tenisačice svijeta, Švicarke Belinde Benčić.

Benčić i Vekić sastale su se triput u svojim karijerama. Dvaput je slavila Benčić, i to davne 2014. godine dok je Donna još bila tinejdžerica, a osječanka je pobijedila Švicarku ove godine krajem svibnja na French Openu s 2:0 u setovima. Ipak, kao bolje plasirana na WTA ljestvici Benčić je favoritkinja u ovom meču

Preko Nijemice do polufinala

Vekić se plasirala u četvrtfinale US Opena zahvaljujući 6-7 (5), 7-5, 6-3 pobjedi protiv Njemice Julije Goerges nakon dva sata i 42 minute igre u 4. kolu.

Bio je ovo četvrti međusobni susret Vekić i Goerges i prva pobjeda naše igračice koja je tako po prvi put u karijeri stigla do četvrtfinala na nekom Grand Slam turniru. Bio joj je ovo treći nastup u 4. kolu, a dosada je gubila od Goerges u Wimbledonu lani i od Britanke Johanne Konte ove godine u Roland Garrosu.

Vekić je do pobjede protiv Goerges stigla velikim preokretom, u drugom je setu Njemica servirala za meč kod vodstva 5-4 i imala meč-loptu, no Osječanka se nije predavala i njezina se poznata borbenost na kraju apsolutno isplatila.

Ne zna kako je dobila

“Ne znam kako sam dobila ovaj meč. Julia je odlično servirala, imala je i meč-loptu, a u tom sam trenutku jedino željela vratiti servis u polje jer sam znala da igram dobro i da u izmjeni s osnovne linije imam šansu osvojiti poen”, rekla je Vekić nakon susreta.

Vekić je vrlo loše krenula u dvoboj, izgubila je prva tri gema, a na svom servisu nije do tada osvojila niti jedan poen. Ipak, uspjela se sabrati te je od sredine prve dionice igrala sve bolje te je u sedmoj igri vratila izgubljeni break. Prvi je set tako odlučivan u tie-breakuu kojemu je Goerges u ključnim trenucima odigrala dva sjajna udarca. prvo je kod rezultata 3-3 odigrala fantastičan volej kojim je stigla do mini-breaka prednosti da bi kod 5-5 fantastičnim passingom osigurala set-loptu koju je svojim servisom i iskoristila.

Goerges je odlično otvorila i drugi set, u prvoj je igri oduzela servis Vekić, a kod vodstva 2-0 imala i dvije prilike za dvostruki break. Vekić je uspjela ipak preokrenuti taj gem u svoju korist i zadržati se u susretu. Kada je Goerges kod 5-4 servirala za meč, vidjelo se kako je i Njemica nervozna. Napravila je čak tri dvostruke servis pogreške čime je ponudila Vekić šansu za povratak u meč. Vekić je uspjela realizirati svoju drugu break-loptu za 5-5 i to nakon što je Goerges propustila meč-loptu. Potresena Goerges izgubila je još jednom servis kod vodstva Vekić 6-5, naša je igračica stigla do 0-40 te je iskoristila treću set-loptu.

Nakon što je osvojila prvi gem trećeg seta na svom servisu, Vekić je imala priliku produžiti svoju seriju osvojenih gemova na šest, ali je na break-loptu promašila retern. Naša je predstavnica kod vodstva 3-2 propustila i 15-40 na servis Goerges, ali je ipak uspjela ostvariti break za 5-3. U tom je gemu Vekić stigla do 0-40, Goerges je spasila prve dvije break-lopte, ali je na treću napravila dvostruku pogrešku i ponudila Vekić servis za pobjedu. o, niti tu nije bio kraj drame, Goerges je osigurala dvije prilike za “re-break”, no uslijedila su četiri uzastopna poena Vekić. Dva je naša igračica zaslužila svojim dobrim udarcima, a na dva je Goerges pogriješila. Na drugu break-loptu je promašila forhend, dok je na meč-loptu Vekić poslala smeš u aut.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo