Treći Grand Slam / Počinje krema teniske sezone: Tko je favorit na Wimbledonu i kako stoje Čilić i Ćorić?

Image

Podsjetimo, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić stigao je do finala Wimbledona 2017. godine. Tada je u uzastopnim setovima izgubio od Rogera Federera, kojem je to bila osma titula na engleskoj travi

25.6.2022.
11:00
VOYO logo

Već je stiglo vrijeme za treći Grand Slam turnir sezone. Na rasporedu je Wimbledon; naprestižniji i najpopularniji teniski turnir na svijetu. Kao jedini Major turnir na kratkoj sezoni na travnatoj podlozi Wimbledon ima posebno mjesto u srcima igrača i gledatelja.

U petak prijepodne organizatori turnira objavili su službeni ždrijeb. Prvi nositelj je trećeplasirani igrač svijeta, Novak Đoković, koji će bez obzira na ishod turnira izgubiti još dvije tisuće bodove na ATP-ovoj ljestvici jer je ATP odlučio kako ovogodišnji Wimbledon ne donosi bodove. Nole u prvoj rundi igra protiv Sonwoo Kwona iz Južne Koreje, a u potencijalom ždrijebu može naići na Carlosa Alcaraza u četvrtfinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji igrač ovogodišnjeg ATP Toura, 36-godišnji Rafael Nadal, započet će svoj treći Grand Slam sezone u ogledu prve runde protiv Francisca Cerundola. U potencijalnom četvrtfinalu Nadal može igrati protiv Felixa Augera-Aliassimea, Kanađanina kojeg trenira Nadalov ujak Toni. Oni su se susreli u osmini finala na Roland Garrosu, a mladi Aliassime bio je najteži izazov za Nadala, koji je osvojio svoj 14. French Open.

Image
TREĆI GRAND SLAM /

Kreće Wimbledon: Đoković i Nadal ponovno na vrhu, Ćoriću otvoren ždrijeb!

Image
TREĆI GRAND SLAM /

Kreće Wimbledon: Đoković i Nadal ponovno na vrhu, Ćoriću otvoren ždrijeb!

Što kažu kladionice?

Podsjetimo, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić stigao je do finala Wimbledona 2017. godine. Tada je u uzastopnim setovima izgubio od Rogera Federera, kojem je to bila osma titula na engleskoj travi. Čilić je stigao još do tri četvrtfinala Wimbledona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema kladionicama, Marin je tek 9. favorit za osvajanje Wimbledona 2022. godine. Prošli je tjedan izborio polufinale Queensa, gdje je i dvostruki prvak, ali moramo istaknuti pomalo bizarni izbor kladionica. Naime, ispred Čiliča stavili su Nicka Kyrgiosa, 45. igrača svijeta.

Image
Foto: Profimedia.hr

Kyrgios je veoma talentirani tenisač, ali ima velikih problema s temperamentom i teško je zamisliti da osvoji bilo koju titulu, a kamoli najprestižniji turnir na svijetu. Kyrgios je nekoć bio vrlo blizu Top 10 ranga na svijetu, ali posljednju titulu osvojio je prije tri godine. Koeficijent na australskog tenisača je 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković ili Nadal?

Roger Federer neće igrati ovogodišnji Wimbledon dok se nastavlja oporavljati od ozljede koljena. Međutim, tu je šesterostruki prvak Novak Đoković. Nole je osvojio posljednja tri Wimbledona, a trenutno mu se vjerojatno nitko ne može parirati na travi. Samim time, Đoković je opravdano prvi favorit na Grand Slamu, koeficijent na njega je samo 1.72.

Međutim, ako mu se netko može suprotstaviti, to je onda Rafael Nadal. Španjolac je osvojio prva dva Grand Slama ove godine i igra, jednostavno, nevjerojatno. Međutim, Nadal nije igrao na travi od 2019. godine, ali u karijeri je osvojio dva Wimbledona i imao je dominantan niz na toj podlozi od 2007. do 2011. godine. Đoković i Nadal su u međusobnim omjerima 2-2 na travi, a posebno treba istaknuti njihov susret u polufinalu Wimbledona 2018. godine, kada je Đoković dobio u trileru od pet setova u meču koji je trajao čak pet i pol sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U užem krugu favorita mora se još spomenuti Matteo Berrettini, Talijan sa silovitim servisom i odličnom igrom na travi. Berrettini je u posljednje tri godine na omjeru od 32 pobjede i samo tri poraza na travi, uoči ovogodišnjeg Wimbledona vezao je dvije titule i u odličnoj je formi. Prošle je godine u finalu izgubio od Đokovića, a ako itko može parirati Đokoviću i Nadalu, to je onda Berrettini. Kvota na njegovu pobjedu je veća od Nadalove, 7.50 za Španjolca i 6.50 na Berrettinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski tenisač Borna Ćorić ima koeficijent 400 za pobjedu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo