Bijes, vrijeđanje, optužbe / Naši tenisači se slažu - Serena Williams je pretjerala, a kazna je trebala biti stroža

Dva dana su prošla od ženskog finala US Opena, a još se nisu smirile reakcije na Serenu Williams

11.9.2018.
7:15
VOYO logo

Bijes, rasprave i vrijeđanje suca.

"Ukrao si mi poen. I ti si lopov!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to zasjenilo je slavlje pobjednice Naomi Osake jer Selena Williams podivljala je nakon što ju je sudac kaznio zbog takozvanog koučing, što znači da joj je trener suprotno pravilima, dok je trajala igra, pokazivao sugestije. 

"Duguješ mi ispriku. Izgovori to! Reci da ti je žao. Nemoj pričati sa mmon. Ne pričaj sa mnom!".

Iva Majoli igrala je i dobila finale Grand Slama - zna kakve su emocije u igri i teško joj je osuđivati kolegicu. Ali, kaže - koučinga je ipak bilo, što je priznao i Serenin trener. 

Na pitanje je li Serena pretjerala, Iva Majoli odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa je. To je kratko moj odgovor. Ono što ja mislim od početka cijele te situacije je da je Carlos Ramos mogao u startu reagirati drukčije. Možda je mogao Sereni mogao dati upozorenje, a ne opomenu. Ipak, Serenin trener je priznao da je radio koučing, a pravila su za sve ista".

Sudačka komisija turnira Sereni je odrezala kaznu od 17 tisuća dolara. Prema mišljenju legendarnog trenera Nikole Pilića, premalo za ljagu koju je Amerikanka bacila na tenis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni je trebalo biti 100.000 dolara jer ne može ona sucu reći da je glup i da krade".

No, druge riječi odzvonile su još i jače. Bijeli sport javno je optužen za seksizam. 

"Rekla sam mu da je lopov, a on mi je oduzeo gem, što mi se učinilo kao znak seksizma. Nikad nekom muškarcu nije oduzeo gem zato što je rekao da je sudac lopov. To ne mogu vjerovati. Ali nastavit ću se boriti za žene", kazala je Serena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kolegičinu stranu stali su organizacija WTA, ali i bivši tenisač James Blake. 

"Moram priznati da sam govorio mnogo gore stvari i prolazio bez kazni... Sudac joj je barem mogao prvo dati upozorenje".

Lomljenje reketa i vrijeđanje suca zvuči poznato - sve je to radio i Goran Ivanišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro Goran je bio poseban. Njemu su možda svi dopuštali više nego svima nama", kaže Majoli.

Zbog karaktera, a ne samo zato što je bio muško?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog karaktera jer on je takav karakter kao McEnroe i neki drugi, a u ženskom tenisu u tom periodu nije bilo takvih karaktera".

Znači da je priča o seksizmu u tenisu prenapuhana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je prenapuhana".

Napuhana kao i Serenin ego? Ili možda mali korak naprijed za ravnopravnost u tenisu? Jer podsjetimo Serenu su na Rolland Garrosu kritizirali da se oblači preizazovno, a jednu njenu kolegicu su kaznili jer se skinula u top dok je presvlačila majicu, dok tenisači uvijek nekažnjeno skidaju majice. Ali mnogi isto tako ističu kako su izjednačavanjem nagradnih fondova žene postale čak i ravnopravnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muškarci igraju 5 sati, mečeva, 4 i po sata, a one igraju 57 minuta ili 70 minuta za isti novac. Billy Jean King i company toliko su rovarili u to doba 70-ih da su polako došli na isti nivo s muškarcima, tako da se po meni ne bi trebala buniti", kaže Pilić.

Rasprave su se uzburkale i vjerojatno će trajati još dugo. Možda i duže od uspomene na jedno od najtužnijih podizanja pehara u povijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo