DIGITALNA PREVARA? / Ugledni njemački list objavio kako je Đoković varao s testom

Image
Foto: Profimedia

Njemački Der Spiegel objavio je kako pozitivan test Novaka Đokovića daje drugačije rezultate od onih koji su prikazani na testu.

11.1.2022.
20:58
Profimedia
VOYO logo


Izgleda da drama oko Novaka Đokovića nema kraja. Naime iz dana u dan dolaze novi podatci o Đokovićevom navodno pozitivnom testu na koronavirus kojeg je dobio 16. prosinca. 

Jedan od najpopularnijih njemačkih listova Der Spiegel objavio je kako je Novak Đoković nije bio pozitivan na testu 16. prosinca već deset dana kasnije. Već tijekom jutra kružile su glasine kako digitalni podaci na Novakovom testu govore drugačije od onih na papiru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti test trebao je biti Đokovićeva ulaznica u Australiju, te ja taj test bio prikazan kao jedan od dokaza na sudu u slučaju Đoković protiv Australije.

Otkirevni i detalji testa

Der Spiegel napominje kako digitalna analiza pokazuje kako test nije napravljen 16. prosinca, već 26. prosinca u 14:21. Takve vremenske oznake, piše Der Spiegel, sustavi testiranja na koronavirus automatski generiraju kada test uđe u bazu podataka, što se obično događa nekoliko minuta nakon objave rezultata testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Der Spiegel je napravio iskorak u istrazi  pa je rezultate testova skenirao pomoću  QR kodova i tvrdi kako je naišao na neobičnosti u vezi onoga koji je napravljen 16. prosinca. Test je u ponedjeljak pokazao da je test negativan, što Đokoviću ne bi omogućilo  ulazak u zemlju, a nešto više od sat vremena kasnije test je pokazao drukčiji rezultat, odnosno test je pokazao kako je Novak pozitivan.

Nijemci otkrivaju i nove, zapanjujuće detalje, naime test 16. prosinca, piše Der Spiegel, sadrži identifikacijski broj 7371999, ali onaj 22. prosinca nalazi se 50.000 mjesta niže. Njemački  stručnjaci koji surađuju s njemačkim listom, kažu kako se ti brojevi dodjeljuju jedan za drugim i da je negativan test proveden prije pozitivnog, što je apsolutno nelogično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Der Spiegel je istražio kako je u Srbiji između 16. i 22. prosinca napravljeno 50 tisuća testova. Točno onoliko kolika je razlika između dva Đokovićeva testa. 

IT stručnjaci govore kako je najjednostavnije objašnjenje to da je pozitivan test u bazu podataka uveden 26. prosinca, a ne 16. To bi značilo da je netko ozbiljno prekršio zakon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova priča njemačkog lista i IT stručnjaka otvorila je nova, kompleksna i zabrinjavajuća pitanja oko Đokovićeva slučaja. Bit će zanimljivo vidjeti odgovor Novaka ili njegove obitelji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo