NAJBOLJI HRVATSKI TENISAČ OBEĆAO: / 'Ako treba, za pobjedu ću razbiti reket i izvikati se na suca'

Image
Foto: AFP

Iza najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića je godina koju je sam ocijenio vrlo dobrom. Nakon što je 2014. postigao najveći uspjeh karijere osvojivši US Open, uslijedio je pad.

31.12.2015.
19:04
AFP
VOYO logo

"Očekivao sam naravno više, da mogu nastaviti s uspjesima koji su mi obilježili 2014. godinu, ali ne mogu biti prestrog prema sebi. Izbivao sam s terena 4,5 mjeseca, ušao u sezonu kad su ostali već igrali. Mogao sam čak završiti i 11., odlučivala je jedna pobjeda. Zadovoljan sam nastupima na Grand Slam turnirima, igrao sam polufinale US Opena, četvrtfinale Wimbledona. No, gledajući mečeve protiv Top 10 igrača, bio bih kritičniji prema sebi. Tu sam dosta kiksao."

Još uvijek niste napravili iskorak na najjačim turnirima, onima iz Masters serije. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mi je boljka tijekom cijele karijere koja me sprječavala da imam bolji renking. Nadam se da bi se to moglo okrenuti. Baš na tim turnirima imam puno rezerve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što trebate promijeniti u svojoj igri?

"Želim prije svega vratiti razinu servisa koju sam imao u 2014. Drugo, nedostajala mi je mentalna snaga. Nisam bio dovoljno čvrst u glavi da iz tjedna u tjedan od sebe tražim bolje rezultate i ne budem preopušten. U sezoni sam često gubio od lošije rangiranih tenisača, dosta sam mečeva odigrao osrednje, rekao bih čak ispod svoje razine. Puno sam radio sa svojom ekipom da to ispravim. Treba gledati najbolje tenisače, koji pobjeđuju i kad ne igraju najbolje. To je velika stvar. Takvi su Đoković, Murray, ali najviše bih istaknuo Nadala koji se dosta mučio ove godine, ali je kroz psihičku stabilnost došao do dobrih rezultata. Zbilja je fenomenalan sportaš."

Planovi za 2016.?

"Počinjem turnirom u Brisbaneu, nakon toga slijedi Australian Open. Bit će mi čudno nakon Melbournea ne doći u Zagreb, morat ću pronaći neki drugi turnir za osvajanje. Sezona će se isprofilirati oko 15. travnja. U prvom dijelu godine ne branim puno bodova, zato mi je početak jako bitan. Uvjeren sam da ću do kraja ožujka već biti u Top 10. Cilj mi je sljedeću godinu okončati među osam najboljih tenisača svijeta. Tu pripadam!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine dočekali smo i to da ste razbili reket u meču, je li vaš trener Goran Ivanišević bio zadovoljan nakon toga?

"Bolje funkcioniram kroz pozitivne emocije na terenu, ali važno je da znam, kad se ne osjećam dobro na terenu, kako moram nešto napraviti. Možda baš razbiti reket, izvikati se na suca ili moguće otići u pozitivnom smjeru i pokušati gledatelje pridobiti na svoju stranu, tako rade Novak i Rafa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Goran donio kao trener u vašu igru?

"Više nisam opterećen drugim igračima, gledam sebe i što mogu napraviti svojim tenisom. Puno smo napravili na tom planu."

Je li vas protiv najboljih svjetskih tenisača opterećuje negativan omjer kao, primjerice, 0-14 protiv Novaka Đokovića?

"Nije mi to opterećenje, statistika mi ne igra važnu ulogu. Igram po osjećaju, samopouzdanju. Ako se dobro osjećam, siguran sam da mogu dobiti meč. Protiv Wawrinke, Nishikorija, Nadala, bio sam bolji, dobro se osjećao, ali na kraju izgubio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Ivan Ljubičić pomoći Rogeru Federeru u osvajanju barem još jednog Grand Slam turnira?

"Oni su jako dobri prijatelji. Ljubo je nevjerojatno inteligentan tenisač, dobro poznaje slabosti suparnika. Ozbiljan je i mudar, može pomoći Federeru da osvoji 18. Grand Slam. Vidio sam sad Rogera u Aziji, djeluje još uvijek vrlo motivirano, a u njegovu pripremljenost uopće ne treba sumnjati."

Hrvatsku početkom ožujka sljedeće godine čeka nastup u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa protiv Belgije. Vaša očekivanja?

"Imamo potencijal osvojiti Davis Cup! Ivan Dodig i ja ćemo početkom godine igrati parove, kako bismo se što bolje uvježbali i za Olimpijske igre. Igranje u Davis Cupu uvijek izvlači više iz mene, to je dobro za moj tenis. Ove sezone Belgijci su igrali finale, ždrijeb im se otvorio. Najbolji igrači svijeta već su osvojili Davis Cup pa se otvara prostor za druge reprezentacije. Tu vidim i našu šansu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Grand Slam ili Olimpijske igre?

"Nezgodno pitanje... Teško je izabrati. Za olimpijsku medalju nema toliko prilika koliko u Davis Cupu. Bilo što osvojiti od toga, bilo bi fenomenalno. Rio će ove godine biti kao peti Grand Slam... Možda čak i kao prvi."

(Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 24. prosinca)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo